Fare for polstreik

Advarer om tomme hyller. Nær 200 LO-medlemmer som kjører ut varer til Vinmonopolets utsalg går ut i streik dersom LO-forbundet NNN og NHO Mat og Drikke ikke kommer til enighet innen midnatt.

KØ: Lang kø utenfor Vinmonopolet på Grünerløkka en fredag ettermiddag tidligere i høst på grunn av begrensninger på hvor mange kunder som kan være i butikken samtidig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KØ: Lang kø utenfor Vinmonopolet på Grünerløkka en fredag ettermiddag tidligere i høst på grunn av begrensninger på hvor mange kunder som kan være i butikken samtidig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stengt coronagrense til Sverige legger lokk på harryhandelen. Taxfree er nær null. Skjenkeforbud på restauranter, barer og puber stengt i Oslo, store deler av Viken og kraftige innskrenkninger flere andre steder i landet.

På dette bakteppet går meklingen mellom LO-forbundet NNN og NHO Mat og Drikke inn i innspurten for ansatte i vin- og brennevinsbransjen. Disse jobber i Arcus og i den Arcus-eide logistikkorganisasjonen Vectura, altså de som leverer varer til Vinmonopolet.

Distribusjon rammes

Fristen for å bli enige går ut ved midnatt natt til onsdag. Blir det ikke enighet, går nær 200 NNN-organiserte ut i streik.

Kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus vil ikke kommentere konsekvensene av en eventuell streik overfor Børsen.

- Det er ikke å naturlig å si noe om det så lenge meklingen pågår, sier han.

Fra NNN får Børsen imidlertid opplyst at konsekvensene kan bli store av en eventuell streik. Brorparten av de 179 LO-medlemmene det er varslet streik for, jobber med å kjøre ut varer til Vinmonopolets butikker.

- Det kan fort bli mange tomme polutsalg dersom det blir streik, lyder løypemeldingen fra NNN.

- Jeg hadde håpet at vi hadde kommet fram til en løsning gjennom forhandlingene, men det gikk ikke. Det var for stor avstand mellom partene, og vi trenger nå bistand fra Riksmekleren for å komme i havn, sier tariffansvarlig i NNN Jarle Wilhelmsen.

9 millioner liter i butikk

Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen sier at hyllene neppe vil bli helt tomme ved en eventuell streik:

- Vi satser på at de komme til enighet. Når det er sagt: Vectura står for cirka 50 prosent av leveransene til Vinmonopolet. Per nå er det totalt er om lag 9 millioner vareliter i butikkene som er fylt opp som en forberedelse til julehandelen. Ut over det er det for tidlig å si noe om eventuelle konsekvenser av en streik, sier Lorentzen til Børsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer