Faresignalene er som et ekko fra Norge

Å lese siste risikorapport fra World Economic Forum i Davos, er som å lese en beskrivelse av utviklingen i Norge de siste dagene.

POLITISKE SNUOPERASJONER: På vei ut av regjeringskontorene har Fremskrittspartiet servert en rekke politiske angrep og snuoperasjoner. Sylvi Listhaug har utmerket seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
POLITISKE SNUOPERASJONER: På vei ut av regjeringskontorene har Fremskrittspartiet servert en rekke politiske angrep og snuoperasjoner. Sylvi Listhaug har utmerket seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: – Jeg ser nå at både Arbeiderpartiet og Rødt snakker om å fremme forslag og ber dem bare om å spare seg jobben, for vi kommer til å gjøre det sjøl. Så inviterer vi dem til å stemme for vårt forslag.

Det kunne vært et sitat fra en litt avansert politisk sitcom, men er ekte og tilhører Sylvi Listhaug. Ordene falt i NRKs Dagsnytt-sending i dag tidlig, og handlet om Northconnect-kabelen som kanskje skal bygges mellom Norge og Skottland.

Det har nå oppstått en helt særegen form for konkurranse i norsk politikk: Det er om å gjøre å være mest mulig motstander av akkurat denne mellomlandsforbindelsen for strøm. Foreløpig leder Rødt og Senterpartiet, men på vei ut av regjeringskontorene melder Fremskrittspartiet seg kraftig på.

Deres forslag til å være mot Northconnect er tilsynelatende enda mer mot enn det de andre kan matche. Enten det, eller så hevder Listhaug en form for førsterett.

Hva er poenget? Det er vanskelig å forstå, bortsett fra at det springer ut av et reint, utilslørt markeringsbehov.

Latteren setter seg fast i halsen når du sammenlikner utviklingen i norsk politikk de siste dagene, med advarslene fra Davos denne uka.

Global Risks Report, som lages hvert år i forbindelse med toppmøtet hos World Econimic Forum, har i de siste utgavene i stadig sterkere grad vektlagt klimaendringer som den største trusselen verden står overfor. I år er dette perspektivet helt dominerende i rapporten.

Utenlandskabelen Northconnect vil, hvis den bygges, kutte CO2-utslippene med to millioner tonn årlig i Storbritannia - tilsvarende utslippene fra en million biler.

Det blir enda mer interessant når vi leser videre i rapporten. Av kortsiktige trusler i 2020, trekker den fram «politisk polarisering på nasjonalt nivå», og «tilbaketrekning fra internasjonalt samarbeid».

Det er nesten som å lese sammendraget av sitcom-plottet vi nå ser utspille seg i Norge.

Fremskrittspartiet kommer til å utnytte sin nye posisjon som frispiller på Stortinget til å markere seg mest mulig, og sterkest mulig. De har ingen interesse av å forholde seg til kompromissene de måtte inngå i regjering, tvert imot.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer

Hensikten nå er å dyrke egne standpunkter, i størst mulig kontrast til politikken til deres motstandere.

Det som likevel gjør dette komisk, ikke bare urovekkende, er at i den pågående, norske polariseringen har det oppstått kamp om den ene av dem. Fremskrittspartiet slåss nå for å gjeninnta sin pol. Mens de var i regjering, inntok nemlig Senterpartiet den ledige plassen.

Derfra har de med jevne mellomrom plaget Frp med kritikk av økte avgifter, klimatiltak og sentralisering. Senterpartiet har pirket der det har gjort mest vondt, og stjålet Frp's velgere på veien.

Tørsten etter hevn er nå så stor at Listhaug sier det rett ut. Hun gleder seg til å ta opp kampen med Sp, som «lenge har forsøkt å være en dårlig kopi».

TRUMP: Den amerikanske presidenten Donald Trump var tydelig på hvilken retningen han mener den amerikanske økonomien går, da han talte til toppmøtet i Davos. Video: AP Vis mer

Trygve Slagsvold Vedum har allerede svart. Han peker på hva Fremskrittspartiet gjennomførte i regjering, og viser til at det var tidligere olje- og energiminister Tord Lien fra Frp som gjennomførte lovendringen som åpnet for strømkabelen Northconncet.

Sånt kommer han til å fortsette med, i ulike former og avskygninger, fram mot neste stortingsvalg i 2021.

Kampen om hvem som er mest mot Northconnect, hvem som skal foreslå forbudet først i Stortinget, er et forvarsel om hva som venter.

Håpet får være at pol-kappløpet mellom Frp og Senterpartiet blir så latterlig at flere enn meg begynner å le.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer