Den urolige situasjonen i Midtøsten tilspisser seg, ettersom Israel fredag krevde at hele befolkningen i det nordlige Gaza innen 24 timer forflytter seg sørover på det lille landområdet.
Det ventes en bakkeinvasjon av Gaza innen kort tid, som svar på angrepet fra Hamas.
- Farligste på tiår
Flere bekymrer seg nå for hvor dette vil ende.
Jamie Dimon, toppsjefen i USAs største bank, JPMorgan Chase, advarer fredag om alvorlige geopolitiske konsekvenser.
- Dette kan være den farligste tida verden har sett på flere tiår, sier han i bankens tredjekvartalsrapport, ifølge Bloomberg.

- Krigen i Ukraina forsterket av forrige ukes angrep på Israel kan ha vidtrekkende konsekvenser for energi- og matmarkeder, global handel og geopolitiske forhold, advarer han.
Han sier at selskapet er dypt preget av angrepene, som har «resultert i blodsutgytelse og krig».
Konflikten har potensial til å vippe verdensøkonomien inn i dundrende nedgangstider, skriver nyhetsbyrået.
En eventuell direkte konflikt med Iran, som forsyner Hamas med våpen, kan ifølge Bloomberg Economics' estimater i verste fall gi en oljepris på 150 dollar fatet.
- Den største risikoen
Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Markets, skriver i en fredagsrapport at krigen foreløpig har hatt liten innvirkning på markedene.
- Sånn det ser ut nå, er dette mest sannsynlig en konflikt som dreier seg om Israel og Hamas, og det er ikke et område som i seg selv har noen stor betydning for verdensøkonomien eller kilder for råvarer, sier Bruce til Børsen.

Den største risikoen, ifølge Bruce, er om Iran blir innblandet i konflikten. Det kan ramme oljeproduksjon - og priser.
- Hovedbekymringen er hvis det blir knapphet på olje, og prisen går betydelig opp. Det kan sende verden inn i en nedgangsperiode, sier Bruce.
Da måtte Saudi-Arabia ha ønsket det, påpeker sjefstrategen, og viser til at landet sitter på reserver som er langt større enn det Iran produserer.
- Det måtte i så fall være en konflikt der Saudi-Arabia og Opec ikke vil bidra med mer olje. Det kan skje, selvfølgelig. Men sånn det ser ut nå, er saudierne interessert i en oljepris mellom 90-100 dollar. Ikke en oljepris som innebærer en resesjon.

Eksperter: Kan være «norsk» våpen
«Worst case»-scenario
Et mulig utfall er også sanksjoner mot Iran, slik at eksporten blir redusert.
- Men selv med sanksjoner kan iransk olje finne andre veier, da blant andre Kina er en stor kjøper. Effektene er mest sannsynlig ganske begrensede, mener Bruce.
- Men det er ikke sånn at faren er helt over, legger Bruce til.

- Aldri hørt om
Han viser til at Iran, «hvis det skulle bli skikkelig ille», har mulighet til å ta kontroll over Hormuzstredet - et område hvor cirka 25 prosent av all oljekonsum går gjennom.
Dette er et verst tenkelig scenario, understreker Bruce.
- Det er det ikke grunn til å tro nå. Jeg vil tro Israel er opptatt av å stoppe Hamas, og ikke gå inn i en større krig med store konsekvenser.
Bruce framholder at det er mye geopolitisk usikkerhet i verden nå, og peker på Ukraina-krigen, spenningene mellom USA og Kina, USA-valget neste år, og en oppblussing i Midtøsten.
- Men man skal huske at det er vært konflikter i Midtøsten med alvorlige konsekvenser før, så det er ikke helt nytt. Sånn som det ser ut foreløpig, er det ikke noe jeg ville tatt stor hensyn til som investor.