- Farligste på flere tiår

Amerikansk banktopp advarer om vidtrekkende konsekvenser for markeder, global handel og geopolitiske forhold. Norsk ekspert forklarer hva som er hovedbekymringen.

ANGREP: Brann og røyk stiger over Gaza by under et israelsk luftangrep, 13. oktober 2023, mens kampene mellom Israel og Hamas fortsetter for sjette dagen på rad. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB
ANGREP: Brann og røyk stiger over Gaza by under et israelsk luftangrep, 13. oktober 2023, mens kampene mellom Israel og Hamas fortsetter for sjette dagen på rad. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den urolige situasjonen i Midtøsten tilspisser seg, ettersom Israel fredag krevde at hele befolkningen i det nordlige Gaza innen 24 timer forflytter seg sørover på det lille landområdet.

Det ventes en bakkeinvasjon av Gaza innen kort tid, som svar på angrepet fra Hamas.

- Farligste på tiår

Flere bekymrer seg nå for hvor dette vil ende.

Jamie Dimon, toppsjefen i USAs største bank, JPMorgan Chase, advarer fredag om alvorlige geopolitiske konsekvenser.

- Dette kan være den farligste tida verden har sett på flere tiår, sier han i bankens tredjekvartalsrapport, ifølge Bloomberg.

BANKTOPP: Jamie Dimon frykter de økonomiske ringvirkningene Midtøsten-krigen kan gi. Foto: Jaquelyn Martin / AP / NTB
BANKTOPP: Jamie Dimon frykter de økonomiske ringvirkningene Midtøsten-krigen kan gi. Foto: Jaquelyn Martin / AP / NTB Vis mer

- Krigen i Ukraina forsterket av forrige ukes angrep på Israel kan ha vidtrekkende konsekvenser for energi- og matmarkeder, global handel og geopolitiske forhold, advarer han.

Han sier at selskapet er dypt preget av angrepene, som har «resultert i blodsutgytelse og krig».

Konflikten har potensial til å vippe verdensøkonomien inn i dundrende nedgangstider, skriver nyhetsbyrået.

En eventuell direkte konflikt med Iran, som forsyner Hamas med våpen, kan ifølge Bloomberg Economics' estimater i verste fall gi en oljepris på 150 dollar fatet.

- Den største risikoen

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Markets, skriver i en fredagsrapport at krigen foreløpig har hatt liten innvirkning på markedene.

- Sånn det ser ut nå, er dette mest sannsynlig en konflikt som dreier seg om Israel og Hamas, og det er ikke et område som i seg selv har noen stor betydning for verdensøkonomien eller kilder for råvarer, sier Bruce til Børsen.

LITEN INNVIRKNING: Midtøsten-krigen har hatt liten innvirkning på markedene så langt, ifølge Nordea Markets' sjefstrateg Erik Bruce. Foto: Vidar Ruud / NTB
LITEN INNVIRKNING: Midtøsten-krigen har hatt liten innvirkning på markedene så langt, ifølge Nordea Markets' sjefstrateg Erik Bruce. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Den største risikoen, ifølge Bruce, er om Iran blir innblandet i konflikten. Det kan ramme oljeproduksjon - og priser.

- Hovedbekymringen er hvis det blir knapphet på olje, og prisen går betydelig opp. Det kan sende verden inn i en nedgangsperiode, sier Bruce.

Da måtte Saudi-Arabia ha ønsket det, påpeker sjefstrategen, og viser til at landet sitter på reserver som er langt større enn det Iran produserer.

- Det måtte i så fall være en konflikt der Saudi-Arabia og Opec ikke vil bidra med mer olje. Det kan skje, selvfølgelig. Men sånn det ser ut nå, er saudierne interessert i en oljepris mellom 90-100 dollar. Ikke en oljepris som innebærer en resesjon.

«Worst case»-scenario

Et mulig utfall er også sanksjoner mot Iran, slik at eksporten blir redusert.

- Men selv med sanksjoner kan iransk olje finne andre veier, da blant andre Kina er en stor kjøper. Effektene er mest sannsynlig ganske begrensede, mener Bruce.

- Men det er ikke sånn at faren er helt over, legger Bruce til.

Han viser til at Iran, «hvis det skulle bli skikkelig ille», har mulighet til å ta kontroll over Hormuzstredet - et område hvor cirka 25 prosent av all oljekonsum går gjennom.

Dette er et verst tenkelig scenario, understreker Bruce.

- Det er det ikke grunn til å tro nå. Jeg vil tro Israel er opptatt av å stoppe Hamas, og ikke gå inn i en større krig med store konsekvenser.

Bruce framholder at det er mye geopolitisk usikkerhet i verden nå, og peker på Ukraina-krigen, spenningene mellom USA og Kina, USA-valget neste år, og en oppblussing i Midtøsten.

- Men man skal huske at det er vært konflikter i Midtøsten med alvorlige konsekvenser før, så det er ikke helt nytt. Sånn som det ser ut foreløpig, er det ikke noe jeg ville tatt stor hensyn til som investor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer