Gigantskip fortsatt i Suezkanalen

Fast igjen - krangel om regninga

Det gigantiske containerskipet sitter igjen fast i Suezkanalen. Nå er det krangel om regninga.

Gigantskipet Ever Given ble omsider dratt av grunna etter en redningsoperasjon som varte i flere dager. Men tungvekteren er ennå ikke ute av Suezkanalen. En finurlig juridisk krangel om milliardregninga seiler opp. Satelittfoto fra hendelsen: Maxar Technologies / Reuters
Gigantskipet Ever Given ble omsider dratt av grunna etter en redningsoperasjon som varte i flere dager. Men tungvekteren er ennå ikke ute av Suezkanalen. En finurlig juridisk krangel om milliardregninga seiler opp. Satelittfoto fra hendelsen: Maxar Technologies / Reuters Vis mer
Publisert

Egyptiske myndigheter har tatt beslag i det 220 000 store skipet som i flere dager sperret Suezkanalen etter at det gikk på grunn.

Egypt krever formidable 8 milliarder kroner i erstatning for redningsaksjonen og tapte inntekter etter at den viktige trafikkåra ble fullstendig blokkert for all ferdsel i seks dager.

- Fartøyet blir her

Normalt seiler rundt 50 skip daglig gjennom kanalen. Mer enn 442 frakteskip ble forsinket da «Ever Given» gikk på grunn under en sandstorm 23. mars.

- Fartøyet er offisielt beslaglagt. Eierne vil ikke betale noe som helst, sier direktøren for kanaladministrasjonen, Osama Rabie, til egyptisk TV, ifølge The Guardian.

- Fartøyet blir her til utredningen er ferdig og erstatningen er betalt, tilføyer han.

Varer for 80 milliarder - dagen

Eierne, japanske Shoei Kisen, hevder på sin side at de ennå ikke har mottatt noe krav om at de må betale før skipet slippes i vei.

Dermed ligger det enorme skipet nå for anker i en bredere del av kanalen.

Det måtte omfattende graving og mange slepebåter til for å få løs det 400 meter lange skipet. Lloyd's List har beregnet at det daglig ble holdt tilbake varer til en verdi av over 80 milliarder kroner som følge av grunnstøtingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer