«Det er så langt i 2023 blitt ilagt til RYDE 2821 gebyr à kr 900 pr. ileggelse.», viser et innsyn fra Bymiljøetaten i Oslo 11. september 2023.
Det tilsvarer 2.538.000 kroner.
I februar fikk det norskeide selskapet med de lysegrønne elsparkesyklene komme inn i varmen blant utleieaktørene i Oslo, sammen med Lime og Voi.
Det har ikke gått helt knirkefritt.
I tillegg til bøtene, har det ifølge Bymiljøetaten kommet inn 116 klager via Bymelding - en tjeneste der osloboere kan melde fra om feil og mangler på fellesarealer som gater, torg og friområder.

Selskapene må punge ut
- Det er klart at det er mye penger, men man må huske på at vi har enormt mange turer, med over to millioner i Oslo hittil i år, forteller daglig leder i Ryde, Tobias W. Balchen, og fortsetter:
- Vi er glad for at det er svært få av turene hvor det feilparkeres og gebyr ilegges. Vi jobber kontinuerlig med å gjøre dette tallet enda lavere.
Han opplyser at selskapet nylig har innført et system for hvordan kundene skal gjøres ansvarlig for feilparkeringene sine.
Enkelt og greit: Du kan få regninga.
- Kort fortalt så sammenlikner vi gebyret vi mottar med bildet av parkeringen som kunden selv tar etter avsluttet tur. Dette gjør vi for å sikre at sparkesykkelen verken er blitt flyttet eller veltet, og for å bekrefte at vi er enige i ileggelsen.
Om Ryde vurderer at boten er gitt feilaktig, vil de betale for den. Der det er tvil, vil de stå for 90 prosent av boten.
- Kun i tilfeller hvor vi er sikre på at gebyret er korrekt, vil det bli sendt videre til kunden. Kunden vil også da ha anledning til å klage på ilagt gebyr.
Balchen forteller at selskapet jevnlig er i kontakt med Oslo kommune og Bymiljøetaten, og at de to partene er «saklig uenige» om flere av parkeringsbøtene.
I dag får Ryde medhold imellom ti og 20 prosent av klagene til Bymiljøetaten, noe han mener tyder på at flere av bøtene er unødvendig strenge.
Antallet parkeringsbøter forklarer han slik:
- Siden vi startet opp i 2019, har vi kommet langt med brukeropplæringen. Likevel er det fortsatt kunder som ikke har god nok forståelse av parkeringsreglene, og vi ser på videreformidling av gebyrer som et viktig steg for ytterligere opplæring.
En landsomfattende undersøkelse fra If forsikring viste i juli i år at én av tre vil totalforby elsparkesykler. Bakgrunnen er blant annet at de mange steder blir satt fra seg «her og der».

- Må ta hensyn til andre
Seksjonssjef for Bymiljøetaten i Oslo kommune, Bjørn Håvard Hynne, forteller at feilparkerte sparkesykler har blitt et mindre problem i hovedstaden.
- Det er laget en parkeringsveileder i samarbeid med aktørene. Den har ført til bedre parkeringer.
Der står det blant annet at det er lov å parkere på fortau, så lenge man ikke er til hinder og dermed kommer i konflikt med andre som bruker fortauet.
Så, hvor oppstår egentlig problemet?
- Når brukerne skal parkere, holder det at det er én som ikke har lest brukerveiledninga og ikke forstår hvordan den skal stå. Så kommer det gjerne flere og parkerer ved siden av, sier Hynne, som mener at aktørene ikke kan lastes for kundenes feilparkeringer.
Han tror at unge kunder uten førerkort kan være en del av årsaken til feilparkeringene.
- Jeg har ikke noe belegg for å si det, men det kan være en årsak; at man ikke er vant til å forholde seg til trafikkregler og tenker at de kan parkeres over alt.
- Det er et kjekt framkomstmiddel, men man må ta hensyn til andre trafikanter.

Mener regelverket er uklart
Ryde-sjefen er usikker på hvor mye som ligger i Bymiljøetatens påstand om at flere feilparkeringer skjer fordi det er mange unge kunder.
- Det er veldig mange som har begynt å bruke sparkesyklene, og det er en vid kundegruppe. Det er også et relativt nytt kjøretøy, og vi tror det i større grad skyldes at det er uklart for brukere hvordan de skal parkere riktig, kombinert med en streng praksis i Oslo.
Han mener det er et uttrykk for at regelverket er uklart og åpent for tolkning når trafikkreglene praktiseres ulikt mellom kommuner.
Han sier at selskapet har satt i gang tiltak for å redusere feilparkeringer.
- Vi går blant annet systematisk gjennom tusenvis av parkeringsbilder fra Oslo hver uke, hvor vi belønner korrekt parkering og gir advarsler og påfølgende veiledning ved feilparkering, sier Balchen, og legger til:
- I tillegg er ansatte kontinuerlig ute i byen og rydder feilparkerte sparkesykler.