- Ingen skal trenge å gå sultne i Norge. Men i denne dyrtida hopper mange over måltider flere ganger i måneden, fordi de ikke har råd. Her trengs kraftfulle grep, sier MDGs nestleder Lan Marie Berg til Dagbladet.
Når partiet legger fram sitt alternative budsjettforslag torsdag, er halvert matmoms en av gulrøttene.
Ja, forresten, gulrøtter og all annen frukt og grønt skal bli helt fritatt for moms, dersom MDG får det som de vil.

- Uforståelig og skuffende
På den annen side øker momsen med 1 prosentpoeng fra 25 til 26 prosent på alle andre forbruksvarer. Dette skal i det store og det hele være et nullsumspill på statsbudsjettet, ifølge MDGs egen kalkulator.
- Feil vei
Regjeringspartiene Ap og Sp forhandler i disse dager med SV på Stortinget i håp om å sikre flertall for neste års statsbudsjett. Når SV har fått sine seire, gjøres budsjettet opp uten at noen andre partier får være med på leken.
Men det forhindrer ikke at de andre partiene legger fram sine alternative forslag, og for MDG handler det ifølge dem selv om å bekjempe dyrtida.
- Regjeringen skyver de dårligst stilte foran seg i kampen mot inflasjonen. Det er helt feil vei å gå, sier Berg til Dagbladet.
Partiet smører matmomskutt og gratis barnehage til lavinntektsfamilier med blant annet å droppe motorveibygging, øke skattene for alle med inntekter over 1 million kroner, øke formuesskatten og innføre arveavgift.
Mener det monner
Den sjelden høye prisveksten på 4 prosent det siste året er først og fremst drevet fram av strømpriser og matpriser, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Reagerer: - Kunne brukt mer på folk
De ferskeste inflasjonstallene som SSB la fram fredag, viser at prisene på mat og alkoholfrie varer har steget med 8,5 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Altså langt over den generelle prisstigningen.
- De med dårligst råd bruker forholdsmessig mye mer av sin inntekt på mat, så de økte prisene rammer disse hardest av alle. Dermed hopper flere over måltider. Mange velger usunn mat. Og køene utenfor matsentralen vokser. Vårt kutt vil gi en gjennomsnittlig barnefamilie 1000 kroner mer å rutte med i måneden. Det monner, sier Lan.
Avvist av regjeringen
Regjeringen har tidligere vært mildt sagt lunken til å røre matmomsen.
Da LO-forbundet Handel og kontor tidligere i år foreslo å fjerne matmomsen helt, vendte daværende landbruksminister Sandra Borch (Sp) tommelen ned så langt hun bare maktet:
- Vi har lite konkurranse i norsk dagligvarebransje. Dette kunne like godt komme dagligvarekjedene til gode, siden det er de som til sjuende og sist setter prisene, sa Borch til NRK.

Reagerer
MDG forutsetter at momskuttet vil gi billigere matpriser, og fortsetter argumentasjonen:
- Det er mange kriseforslag som treffer ulike grupper, som studenter, pensjonister med lav pensjon, barnefamilier med mange utgifter og høye lån. Redusert matmoms treffer alle, for alle må ha mat, sier Lan Marie Berg.
Andre MDG-grep
MDG gjør også en lang rekke andre grep i sitt alternative budsjettforslag. Noen hovedpunkt:
- Kraftig skatteskjerpelse for inntekter over 1 million kroner. Kutt for alle med inntekt under 800 000 kroner. Økt bunnfradrag til 120 000 kroner. Totalt tar MDG inn 6 milliarder kroner mer enn regjeringen.
- MDG vil i tillegg øke formuesskatten og innføre arveavgift.
- Kutte motorveibygging. Det frigjør 7 milliarder kroner.
- Co₂-avgiften gis flatt tilbake. 2600 kroner til alle. Strømbonus på 2200 kroner til alle der strømmen er ekstra dyr.
- Øke barnetrygden til 31 535 kroner, som delvis finansieres gjennom å skattlegge barnetrygden. Hensikten er en mer omfordelende barnetrygd.
- Trappe opp studielånet til 1,5 G (nær 170 000 kroner).
- Innføre grunninntekt på 12 300 kr i måneden for en enslig person, som erstatter sosialhjelp.
- Gratis barnehage for alle lavinntektsfamilier.