Feiret millionsalg: Kunne inkassert milliarder

Solgte eierandel i Kahoot for «småpenger» i 2014. Så smalt det.

- DOLLARTEGN I ØYNENE: For seks år siden solgte NTNU sin eierandel i Kahoot på 25 prosent. NTNU-rektor Gunnar Bovim var en av dem som jublet høyt da avtalen var signert. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- DOLLARTEGN I ØYNENE: For seks år siden solgte NTNU sin eierandel i Kahoot på 25 prosent. NTNU-rektor Gunnar Bovim var en av dem som jublet høyt da avtalen var signert. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det norsk-britiske startupeventyret Kahoot har på få år blitt en verdenssuksess. Siden mobilappen ble lansert i Norge i august 2013, har plattformen vokst i rekordfart med over 1 milliard brukere globalt.

Læringsspillet ble i sin tid utviklet ved NTNU av Alf Inge Wang, Morten Versvik, Johan Brand og Jamie Brooker. I 2014 solgte imidlertid universitetet sin eierandel på 25 prosent for 11 millioner kroner.

I utgangspunktet en pen sum, og i universitetets øyne «den største suksessen de noensinne hadde hatt».

- Dollartegn i øynene

Seks år seinere skriver imidlertid nettavisa Shifter at Kahoot er verdt svimlende 26 milliarder kroner på børs. Det betyr at universitetets eierandel i dag ville vært priset til 6,5 milliarder kroner.

- En rektor med budsjettansvar kan jo få dollartegn i øynene når han ser slike summer. Men det er ikke et norsk universitets jobb å tjene mest mulig penger. Vårt mål er å få fram gründerselskaper som kan skaleres opp og bli en suksess, sier Gunnar Bovim til Shifter.

JUBILEUM: Da en av Youtube-gründerne, Jawed Karim, 23 april i 2005 lastet opp verdens første video til videodelingstjenesten, hadde han ikke våget å drømme om suksessen tjenesten har oppnådd nå ni år senere. Video: Youtube/Yakov Lapitsky Vis mer

Han var rektor den gang NTNU solgte quizgiganten til de private investorene Martin Kværnstuen og Eilert Hanoa - nå kjent henholdsvis som tidligere finanssjef og selskapets administrerende direktør.

Kværnstuen, som forlot selskapet i sommer, har i likhet med toppsjef Hanoa tjent seg søkkrik på suksessen.

- Åpner dører

Overfor Shifter påpeker Bovim at 11 millioner kroner ble oppfattet som uendelig mye penger i universitetsmiljøet i 2014. Han er også forsiktig med å spekulere på når det hadde vært mest hensiktsmessig å selge seg ut.

- Ville vi solgt det nå, eller finnes det en enda større oppside? Blir det et neste Facebook?

Prorektor for nyskaping ved NTNU legger til at æren for den eventyrlige suksessen i stor grad må tilfalle investorene.

- Eilert Hanoa og Martin Kværnstuen som kjøpte NTNU TTOs aksjer i Kahoot den gangen, har med sin industrierfaring og profesjonalitet vært helt avgjørende for at Kahoot har blitt så stort som det er i dag. I tillegg markedsfører selskapet norsk tech-industri på en fantastisk måte og åpner mange nye dører, sier Toril Nagelhus Hernes til nettstedet.

Gigantoppkjøp

Og Hanoa har soleklart enorme ambisjoner for Kahoot, som i september kjøpte opp danske Actimo for opptil 300 millioner kroner.

- Dette oppkjøpet vil styrke Kahoots tilbud til bedrifter, ved å tilby skreddersydde tjenester som bidrar til å bygge bedriftskultur og engasjement blant alle ansatte, også feltarbeidere som ikke nødvendigvis jobber på kontor, men i distribuerte team i selskaper av alle typer og størrelser, het det i en pressemelding.

Børsen har vært i kontakt med Gunnar Bovim, som ikke har noe å tilføye i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer