Det norsk-britiske startupeventyret Kahoot har på få år blitt en verdenssuksess. Siden mobilappen ble lansert i Norge i august 2013, har plattformen vokst i rekordfart med over 1 milliard brukere globalt.
Læringsspillet ble i sin tid utviklet ved NTNU av Alf Inge Wang, Morten Versvik, Johan Brand og Jamie Brooker. I 2014 solgte imidlertid universitetet sin eierandel på 25 prosent for 11 millioner kroner.
I utgangspunktet en pen sum, og i universitetets øyne «den største suksessen de noensinne hadde hatt».

Alexander (28) håver inn på uventet trend
- Dollartegn i øynene
Seks år seinere skriver imidlertid nettavisa Shifter at Kahoot er verdt svimlende 26 milliarder kroner på børs. Det betyr at universitetets eierandel i dag ville vært priset til 6,5 milliarder kroner.
- En rektor med budsjettansvar kan jo få dollartegn i øynene når han ser slike summer. Men det er ikke et norsk universitets jobb å tjene mest mulig penger. Vårt mål er å få fram gründerselskaper som kan skaleres opp og bli en suksess, sier Gunnar Bovim til Shifter.
Han var rektor den gang NTNU solgte quizgiganten til de private investorene Martin Kværnstuen og Eilert Hanoa - nå kjent henholdsvis som tidligere finanssjef og selskapets administrerende direktør.
Kværnstuen, som forlot selskapet i sommer, har i likhet med toppsjef Hanoa tjent seg søkkrik på suksessen.
- Åpner dører
Overfor Shifter påpeker Bovim at 11 millioner kroner ble oppfattet som uendelig mye penger i universitetsmiljøet i 2014. Han er også forsiktig med å spekulere på når det hadde vært mest hensiktsmessig å selge seg ut.

Dette bildet provoserer
- Ville vi solgt det nå, eller finnes det en enda større oppside? Blir det et neste Facebook?
Prorektor for nyskaping ved NTNU legger til at æren for den eventyrlige suksessen i stor grad må tilfalle investorene.
- Eilert Hanoa og Martin Kværnstuen som kjøpte NTNU TTOs aksjer i Kahoot den gangen, har med sin industrierfaring og profesjonalitet vært helt avgjørende for at Kahoot har blitt så stort som det er i dag. I tillegg markedsfører selskapet norsk tech-industri på en fantastisk måte og åpner mange nye dører, sier Toril Nagelhus Hernes til nettstedet.

Har mer i skatt enn milliardærene
Gigantoppkjøp
Og Hanoa har soleklart enorme ambisjoner for Kahoot, som i september kjøpte opp danske Actimo for opptil 300 millioner kroner.
- Dette oppkjøpet vil styrke Kahoots tilbud til bedrifter, ved å tilby skreddersydde tjenester som bidrar til å bygge bedriftskultur og engasjement blant alle ansatte, også feltarbeidere som ikke nødvendigvis jobber på kontor, men i distribuerte team i selskaper av alle typer og størrelser, het det i en pressemelding.
Børsen har vært i kontakt med Gunnar Bovim, som ikke har noe å tilføye i saken.