Feite lønninger: - Forbanna

Mens strømprisene er skyhøye, har Statnett et kommunikasjonslag på åtte personer, inkludert tre sjefer og én direktør. Laveste stilling er seniorrådgiver. - Et sykdomstegn, sier Rødt-topp Sofie Marhaug til Dagbladet.

TROR LØNNSNIVÅET PROVOSERER: - Jeg tror dette bare gjør folk mer forbanna, sier Sofie Marhaug. Hun tjener selv én million, men gir 300 000 i året til Rødt i partiskatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TROR LØNNSNIVÅET PROVOSERER: - Jeg tror dette bare gjør folk mer forbanna, sier Sofie Marhaug. Hun tjener selv én million, men gir 300 000 i året til Rødt i partiskatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Statnett bygger, eier og drifter det sentrale strømnettet i Norge. Selskapet er eid av staten, og har fått pepper i strømdebatten det siste året.

Selskapet har en kommunikasjonsavdeling på åtte personer, hvor den laveste stillingen er senior kommunikasjonsrådgiver. Disse er det fire av. I tillegg har Statnett tre kommunikasjonssjefer, og én kommunikasjonsdirektør.

- Dette er offentlige midler som kunne vært brukt helt annerledes. Det er et tegn på at Statnett begynner å få en veldig dårlig sak i offentligheten når de må ansette så mange kommunikasjonsfolk på høye lønninger, sier Sofie Marhaug (R) til Dagbladet.

Nekter å svare

Dagbladets gjennomgang av lønnsnivået i avdelingen viser at kommunikasjonsdirektøren tjente 1,7 millioner kroner i fjor. De andre sju ligger mellom 717 000 kroner og 1 164 000 kroner.

Tross gjentatte spørsmål fra Dagbladet, vil ikke Statnett oppgi den faktiske lønna til sine kommunikasjonsfolk, annet enn nevnte kommunikasjonsdirektør.

- Mer forbanna

Sofie Marhaug tror mange norske strømkunder vil bli opprørt over lønnsnivået i kommunikasjonsavdelingen i Statnett.

- Vi har skyhøye strømpriser i Norge, og Statnett tjener veldig godt på flaskehalser og utenlandskabler som Statnett skal forsvare. Jeg tror dette gjør folk enda mer forbanna, sier Marhaug videre.

- Dessuten har Statnett ingen konkurrenter, så jeg forstår ikke hva de skal bruke åtte kommunikasjonsfolk til i utgangspunktet. Det offentlige skal ikke være en konkurrent til det private. Det er et sykdomstegn og et uttrykk for en drift av det offentlige som bærer helt galt av sted, legger hun til.

Statsrådslønn

Marhaug sier hun ikke kjøper argumentet om at høy lønn er lik bedre prestasjon i jobb.

- Rødt synes jo alltid slike lønninger er et problem, uansett selskap?

- Jo, vi mener man alltid skal stille spørsmål når lederlønninger i det offentlige overstiger lønninger til en statsråd, sier Marhaug.

En statsråd i Norge tjener i dag om lag 1,5 millioner kroner.

- Du tjener selv over én million?

- Ja, og jeg gir 14 000 i måneden til partiet. Etter partiskatten tjener jeg 720 000 kroner i året. Det er fortsatt en veldig god lønn, og Rødt er imot den høye lønna vi har på Stortinget. Vi har stemt mot hver gang.

Statnett: - Ikke lønnsledende

Kommunikasjonsdirektør Henrik Glette, mannen med 1,7 millioner i årslønn i fjor, sier at Statnett har en sentral samfunnsoppgave som krever god dialog med samfunnet.

- Lønningene i kommunikasjonsavdelingen er, som ellers i Statnett, konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Vi har blant annet vaktordninger for å sikre god informasjon ved strømbrudd og andre hendelser som påvirker samfunnet. Det siste året har vi hatt rekordmange henvendelser fra medier, og våre fakta om strømforsyningen har vært benyttet av mange aktører i det offentlige ordskiftet, fortsetter Glette.

Han går også i rette med Marhaugs antydninger om at Statnett «tjener godt» på flaskehalser i strømsystemet.

- Statnett har ingen bedriftsøkonomisk fortjeneste av økte kraftpriser, og heller ikke av flaskehalsinntekter utover regulert inntekt. Inntekter ut over den rammen som er fastsatt av myndighetene, skal tilbakeføres til norske nettkunder. Statnett har så langt vedtatt tilbakeføring av mer enn 18 milliarder av de ekstraordinære inntektene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer