Felt av kryptogigantens «dødsspiral»

FTXs spektakulære kollaps får konsekvenser for flere kryptoselskaper.

I TRØBBEL: Kryptoselskapet BlockFi har fått kjempeproblemer etter FTXs kollaps. Foto: AP Photo / Marta Lavandier / NTB
I TRØBBEL: Kryptoselskapet BlockFi har fått kjempeproblemer etter FTXs kollaps. Foto: AP Photo / Marta Lavandier / NTB Vis mer
Publisert

Da kryptogiganten FTX kollapset på spektakulært vis tidligere denne måneden, sendte det sjokkbølger gjennom kryptoverden.

Selskapet var ikke lenger i stand til å betale sine økonomiske forpliktelser, og da de søkte om konkursbeskyttelse trakk «gullgutten» i kryptoverden, Sam Bankman-Fried (30), seg som selskapets toppsjef.

Siden har det lekket ut en rekke opplysninger om selskapets indre liv, og i dokumenter lagt fram for retten holdt ikke John Ray III, som etterfulgte Bankman-Fried som toppsjef for selskapet, tilbake på noe.

«Jeg har aldri sett en så fullstendig svikt i kontrollrutiner og et så fullstendig fravær av pålitelig finansiell informasjon som her», skriver Ray.

«Dødsspiral»

Kollapsen har også fått fatale konsekvenser for andre aktører i kryptomarkedet. Nylig søkte BlockFi, et firma som driver med utlån av kryptovaluta, om konkursbeskyttelse i det amerikanske rettsvesenet, skriver CNBC.

De beskriver FTX-kollapsen som «sjokkerende».

Selskapet sier at de søker om konkursbeskyttelse for å restrukturere, gjøre opp gjeld og hente tilbake penger til investorer.

I et 41 sider langt rettsdokument skriver BlockFi-rådgiver Mark Renzi at selskapet har blitt rammet av FTXs «dødsspiral», men bemerker samtidig at de ikke står overfor «den myriaden av problemer som FTX tilsynelatende står overfor».

Rammet av konkurs

BlockFis problemer startet for alvor i sommer da hedgefondet Three Arrows, som ifølge Renzi var en av «BlockFis største lånekunder» gikk konkurs i juli.

Det førte til at BlockFi måtte forsøke å sikre seg finansiering for å gjøre opp for tapet. Det skal ha vært svært vanskelig, men løsningen ble nettopp FTX.

FTX bidro med en redningspakke på et lån på opp til 400 millioner dollar. I bytte fikk FTX rettighetene til å kunne kjøpe BlockFi så tidlig som i juli 2023.

Så langt kom de aldri. Selv om lånet til å begynne med var en reell redning for BlockFi, fikk de problemer som følge av deres forhold til det FTX-tilknyttede selskapet Alamede Research Limited, som også det var eid av kryptogullgutten Sam Bankman-Fried.

Da Alameda ble avviklet, og FTX nærmet seg sin spektakulære kollaps, forsøkte BlockFi å tilbakekalle lån fra Alameda. Til slutt endte det likevel opp med at Alameda misligholdt et lån «på omtrent 680 millioner dollar» med sikkerhet fra BlockFi. Hvor mye av pengene BlockFi kan forvente å få tilbake, er foreløpig ukjent.

Dette førte til at også BlockFi 10. november, samme dagen som FTX søkte konkursbeskyttelse, måtte sette kundeuttak av kryptovaluta på pause.

Dermed har ikke investorene deres lenger tilgang til midlene sine.

Skylder FTX penger

Ifølge rettsdokumentene skylder BlockFi over 100 000 kreditorer penger. Den nest største kreditoren er nettopp skandaleombruste FTX, som de skylder 275 millioner dollar, skriver BBC.

I tillegg skylder de det amerikanske Finanstilsynet 30 millioner dollar.

Selskapet skal likevel ha en kontantbeholdning på nesten 257 millioner dollar.

«Fra begynnelsen har BlockFi jobbet på en positiv måte med å forme kryptovalutaindustrien og å fremme sektoren. BlockFi ser fram til en åpen prosess som oppnår det beste utfallet for klienter og andre interessenter», skriver Renzi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer