Fem års fengsel for bedrageri

Eiendomsinvestor Eirik Hokstad er dømt til fem års fengsel for grove bedragerier i forbindelse med lån og eiendomsinvesteringer. - Noe for høyt, sier hans forsvarer.

DØMT: Fem års fengsel ble dommen etter at eiendomsinvestor Eirik Hofstad innrømmet bedragerier for over 120 millioner kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB
DØMT: Fem års fengsel ble dommen etter at eiendomsinvestor Eirik Hofstad innrømmet bedragerier for over 120 millioner kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hokstad var tiltalt for bedrageri og ha lurt banker til å gi ham over 120 millioner kroner i lån.

Dommen i Bergen tingrett fratar ham også retten til å drive næringsvirksomhet i fem år. Han kan heller ikke ha verv som styreleder, styremedlem eller være daglig leder i selskaper i denne perioden.

Hokstad erkjente straffskyld for alle postene i tiltalen da rettssaken startet, har både BT og BA tidligere meldt.

Det framgår av dommen at Hokstad domfelles for fem tilfeller av grovt bedrageri, en rekke falsknerier og identitetstyverier.

- Retten legger til grunn at de straffbare handlingene «er utført over en lang tidsperiode med store økonomiske og personlige konsekvenser for dem som ble rammet», heter det blant annet i dommen.

- Forbrytersk forsett

I skjerpende retning trekker tingretten fram at de kriminelle handlingene har rammet både banker, private investorer og privatpersoner.

- Tiltalte har gjennom et langt tidsrom vist et fast forbrytersk forsett, heter det blant annet.

Alt i alt har Hokstad lurt til seg lån på 121,9 millioner kroner gjennom å bruke falske signaturer, falske leieavtaler og falske kontrakter.

- Håpløst

Aktor la ned påstand om seks års fengsel, noe Hokstads forsvarer, advokat Erik Ulvesæter, karakteriserte som «håpløst» og «ikke i samsvar med rettspraksis», ifølge BA. Ulveseter la ned påstand om fire års fengsel, mens tingretten altså landet på fem år.

Tingretten har vist til den lange tiden fra forholdet ble begått til dommen falt som et formildende moment. Selve tilståelsen legges også til grunn for noe av fradraget i straffen, om enn med mindre vekt, fordi den først kom etter at bevisene ble lagt på bordet, heter det i dommen.

- Noe for høyt

På spørsmål om dommen vil bli anket, sier Ulvesæter sier til Børsen at dommen ved en feil ble formidlet pressen før forsvarer og hans klient hadde fått anledning til å gjøre seg kjent med dens innhold.

- Jeg har ikke fått anledning til å gå grundig gjennom dommen, heller ikke med tiltalte, sier Ulvesæter.

Han fastslår at straffeutmålingen er godt under aktors påstand, men legger til:

- Det er fremdeles noe for høyt. Påtalemyndigheten fikk heller ikke medhold i påstand om rettighetstap for alltid, sier Ulvesæter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer