Vaksinepass og gjenåpning:

Fem feriekrav: - Helt avgjørende

Somling med dato for når fullvaksinerte kan reise fritt kan koste Norge milliarder, advarer Virke Reiseliv.

VAKSINEPASS-DATO: Tydelig og tidlig ute med dato for når vi kan reise med vaksinepass er et sterkt ønske fra Virke Reiseliv til regjeringen. Både for at utenlandske turister kan planlegge Norges-ferie, og for de av oss som drømmer om idylliske solnedganger som denne fra den greske ferieøya Paros . Foto: Halvard Alvik / NTB
VAKSINEPASS-DATO: Tydelig og tidlig ute med dato for når vi kan reise med vaksinepass er et sterkt ønske fra Virke Reiseliv til regjeringen. Både for at utenlandske turister kan planlegge Norges-ferie, og for de av oss som drømmer om idylliske solnedganger som denne fra den greske ferieøya Paros . Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

- Nå må Norge henge sammen med våre naboland og resten av EU. Vi kan ikke bli et annerledesland med egne terskler og regler. Da vil vi bli valgt bort, advarer Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

EU-kommisjonen la mandag fram planen for lettelser i reiserestriksjonene på tvers og inn og ut av EU-landene.

Kommisjonen vil åpne for å tillate ikke-nødvendige reiser for alle fullvaksinerte og fra områder med lavt smittetrykk, så snart coronapasset er på plass.

Grensen for å stenge døra bør heves til 100 smittetilfeller per 100 000 innbyggere i løpet av de siste to ukene, og det hele balanseres med en nødbrems-ordning der grensene raskt skal kunne stenges for reiser inn og ut av land eller områder med oppblomstring av muterte virusvarianter.

- Store konsekvenser

- Norge må følge EU og gå bort fra kravet om karantene for fullvaksinerte. Det må også settes en dato for når en slik endring vil skje, slik at både folk flest og reiselivsnæringen vet hva de har å forholde seg til, sier Bergmål til Børsen.

I et brev til regjeringen tar Virke Reiseliv til orde for at den norske varianten av vaksinepasset tilpasses EU-systemet «så raskt som mulig og seinest 26. juni».

- Det bør være et mål at sommersesongen for reiselivet rammes i minst mulig grad. Vi vil advare mot å vente lengre enn nødvendig med å gjøre ordningen med vaksinesertifikat tilgjengelig for befolkningen, da dette vil få store konsekvenser for reiselivsnæringen og folks planlagte ferie til utlandet, skriver Virke i brevet.

Bergmål nøler ikke et sekund på Børsens spørsmål om å utdype hvor store konsekvenser det her kan bli snakk om:

- Reiseliv utgjorde 59 milliarder kroner i eksportverdi i 2019. Det var det samlede beløpet som utenlandske turister la igjen her i landet. Det er enorme summer, og snakk om 170 000 menneskers arbeidsplasser, sier reisetoppen.

Tydelig og tidlig

En tydelig dato - kommunisert så raskt som mulig - er altså kjernen i Virke Reiselivs kravliste til regjeringen.

- Foreløpig har myndighetene sagt at et coronasertifikat vil være klart i slutten av juni, men det er fortsatt uklart når dette skal tilkobles EU-systemet. Derfor ber vi om en åpning for bruk seinest 26. juni, som er datoen Danmark har satt for gjenåpning av reiser på tvers av landegrensene, sier Bergmål til Børsen.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen om vaksinepass. Vis mer

Hun frykter ikke noe betydelig tap for norsk reiseliv dersom fullvaksinerte og soltørste nordmenn tar ei uke eller to i Syden i løpet av 2021. Det store potensielle tapet ligger i hvorvidt utenlandske turister våger å bestille reiser til Norge eller ikke, understreker Virke-toppen.

- I fjor var Norge flere uker for seint ute, noe som førte til at vi ble valgt bort av mange potensielle tilreisende. Kommer informasjonen om å åpne for reisevirksomhet for seint eller for tett på sommeren, vil Norge igjen bli valgt bort, advarer Bergmål.

Enormt sug

Lederen i Virke Reiseliv understreker at de foreslåtte reiselettelsene ikke er noe frislipp, men en ansvarlig og kontrollert gjenåpning.

- Folk i Oslo har vært nedstengt siden november i fjor. Det er et enormt sug blant folk etter å få lov til å reise, og fra våre undersøkelser ser vi at det gjelder både reising til utlandet og innad i Norge. Det skal svært gode grunner til for å legge seg på en forsiktigere linje en våre naboland og resten av EU. Og de grunnene ser ikke vi i nåværende bilde, sier Bergmål.

Virke Reiseliv har fremmet følgende krav i brevet til regjeringen:

  • Det må settes en dato for når det forventes at rådet om å unngå unødvendige fritidsreiser i eget land vil opphøre.
  • Det må settes en dato for når coronasertifikatet skal tilkobles EU-systemet. Denne datoen må seinest være 26. juni.
  • Regjeringen må fra samme dato avvikle kravet om karantene for fullvaksinerte.
  • Justering av grensen for gult nivå - tilpasset EUs grense, som av kommisjonen mandag ble foreslått økt til 100 per 100 000 innbyggere i sum siste to uker.
  • Innføre smittevernvurderinger på regionnivå i Europa.

- En regional vurdering er allerede på plass i andre europeiske land, inkludert Danmark. Det vil ikke være hensiktsmessig om man ikke skal kunne reise til Mallorca om smitten er lav der, fordi det eventuelt er et utbrudd i Madrid, sier Bergmål.

- Enorm betydning

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, slår fast at det haster med å innføre vaksinepass.

POSITIVT: Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, ser lyst på vaksineutviklingen. Programleder: Christian Roth. Vis mer

- Vi har vært en pådriver for et europeisk reiselivspass, så nyhetene fra EU-kommisjonen er oppløftende og positive. Det vil bety enormt mye for alle reiselivsbedriftene som er avhengige av utenlandske turister, og som utgjør 30 prosent av markedet, sier Krohn Devold til Børsen.

Hun mener det ikke er noen tid å miste:

- Det haster å få opp aktiviteten slik at bedriftene kan ta tilbake sine permitterte ansatte, sier NHO-direktøren.

Hun ønsker både utenlandske og norske turister velkommen.

- Hoteller, restauranter og opplevelsesbedrifter over hele landet trenger både norske og utenlandske gjester de neste månedene for å komme tilbake til normal drift, sier Krohn Devold.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer