Vaksinepass og gjenåpning:

Fem feriekrav: - Helt avgjørende

Somling med dato for når fullvaksinerte kan reise fritt kan koste Norge milliarder, advarer Virke Reiseliv.

VAKSINEPASS-DATO: Tydelig og tidlig ute med dato for når vi kan reise med vaksinepass er et sterkt ønske fra Virke Reiseliv til regjeringen. Både for at utenlandske turister kan planlegge Norges-ferie, og for de av oss som drømmer om idylliske solnedganger som denne fra den greske ferieøya Paros . Foto: Halvard Alvik / NTB
VAKSINEPASS-DATO: Tydelig og tidlig ute med dato for når vi kan reise med vaksinepass er et sterkt ønske fra Virke Reiseliv til regjeringen. Både for at utenlandske turister kan planlegge Norges-ferie, og for de av oss som drømmer om idylliske solnedganger som denne fra den greske ferieøya Paros . Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

- Nå må Norge henge sammen med våre naboland og resten av EU. Vi kan ikke bli et annerledesland med egne terskler og regler. Da vil vi bli valgt bort, advarer Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

EU-kommisjonen la mandag fram planen for lettelser i reiserestriksjonene på tvers og inn og ut av EU-landene.

Kommisjonen vil åpne for å tillate ikke-nødvendige reiser for alle fullvaksinerte og fra områder med lavt smittetrykk, så snart coronapasset er på plass.

Grensen for å stenge døra bør heves til 100 smittetilfeller per 100 000 innbyggere i løpet av de siste to ukene, og det hele balanseres med en nødbrems-ordning der grensene raskt skal kunne stenges for reiser inn og ut av land eller områder med oppblomstring av muterte virusvarianter.

- Store konsekvenser

- Norge må følge EU og gå bort fra kravet om karantene for fullvaksinerte. Det må også settes en dato for når en slik endring vil skje, slik at både folk flest og reiselivsnæringen vet hva de har å forholde seg til, sier Bergmål til Børsen.

I et brev til regjeringen tar Virke Reiseliv til orde for at den norske varianten av vaksinepasset tilpasses EU-systemet «så raskt som mulig og seinest 26. juni».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer