Fem ord snudde alt

En advarsel fra Moderna-sjefen har sendt både aksjekurser og oljeprisen nedover.

FALLER: Kursene på europeiske børser falt tirsdag morgen, etter en advarsel fra Moderna-sjefen. Foto: Terje Pedersen / NTB
FALLER: Kursene på europeiske børser falt tirsdag morgen, etter en advarsel fra Moderna-sjefen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Dette ser ikke bra ut».

De fem ordene fra toppsjefen for legemiddelfirmaet Moderna, Stéphane Bancel, får nå «skylda» for at både oljepriser og aksjekurser faller verden over.

Oslo Børs avsluttet forrige uke med en nedgang på 3,2 prosent, som var det største fallet på børsen hittil i år. Den utløsende årsaken var frykt og uro i markedet knyttet til den nye coronavarianten omikron, som i forrige uke ble påvist i Sør-Afrika.

Mandag steg børsene igjen, men en uttalelse fra Bancel har på nytt satt en real støkk i markedene, ifølge analytikere.

- Betydelig fall

Moderna-sjefen har nemlig gått ut og advart om at eksisterende vaksiner trolig vil være langt mindre effektive mot omikronvarianten av coronaviruset.

- Jeg tror ikke at det finnes en verden der hvor vaksineeffekten forblir på det samme nivået som effekten mot deltavarianten, sier Bancel til Financial Times og fortsetter:

- Jeg tror at vi står overfor et betydelig fall, vi vet bare ikke for mye det vil falle ennå, ettersom vi må vente på dataene. Men alle forskerne som jeg har snakket med sier: «Dette ser ikke bra ut».

Faller

Reaksjonen var umiddelbar på børser verden over. Nikkei-indeksen i Japan var ned med 1,63 prosent ved dagens slutt, Topix-indeksen var ned 1,03 prosent, mens Hongkong-børsen var ned 1,58 prosent litt før kl. 10.

Også i Europa starter dagen med fall.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt tungt fra start tirsdag morgen.En drøy time etter åpning er hovedindeksen ned 1,74 prosent til 1167 poeng.

Londons FTSE 100-indeks hadde sunket med 0,9 prosent klokka 09.30, det samme gjorde Frankfurts DAX-indeks.

Blant sektorene som rammes av virusfrykten, er reiselivet. Norwegian er ned 3,62 prosent ned etter en drøy times handel.

Også oljeprisen har falt med rundt tre prosent tirsdag, som i tur har bidratt til at kronekursen har svekket seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer