Feriefavoritt er konkurs

Sponvika Vertshus utenfor Halden har meldt oppbud, og stengte dørene rett før påske. - Veldig synd, mener lokale innbyggere.

KROKEN PÅ DØRA: Det populære serveringsstedet Sponvika Vertshus ligger idyllisk til i vannkanten. Nå er det slutt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KROKEN PÅ DØRA: Det populære serveringsstedet Sponvika Vertshus ligger idyllisk til i vannkanten. Nå er det slutt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

SPONVIKA (Dagbladet): Da Børsen ankommer Sponvika Vertshus onsdag morgen, er det ikke en sjel å se ved det sjønære spisestedet. Påskesola glitrer i sjøen, men i gjestehavna står ingen båter fortøyd.

Tirsdag ble det kjent at feriefavoritten ti minutter utenfor Halden, er konkurs.

- Det er trist for alle dette berører, men det er altfor dyrt i Norge å drive en så liten bedrift, sier daglig leder av Sponvika Vertshus, Maria Stang Nordli, til Børsen.

Også Halden Arbeiderblad har omtalt konkursen.

TOM HAVN: I fjor sommer var ikke gjesteparkeringa i havna full én gang, forteller daglig leder Maria Stang Nordli til HA. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOM HAVN: I fjor sommer var ikke gjesteparkeringa i havna full én gang, forteller daglig leder Maria Stang Nordli til HA. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Får fortsatt et tilbud

- Det er veldig synd at vertshuset stenger, sier Christer Johan Bjørstad til Børsen.

Han er opprinnelig fra Sponvika, og sier at vertshuset har vært der omtrent så lenge han kan huske.

Et steinkast unna den konkursrammede kroa forbereder han nå påskeåpningen av uterestauranten Sjøbua sammen med kollega Charlotte Haugene.

Bare de siste finjusteringene gjenstår før de første gjestene ankommer uteserveringa.

- Vi venter at det kommer en del folk, så de har heldigvis fortsatt en møteplass, sier Bjørstad.

- Tøffere enn ventet

Maria Stang Nordli, som har vært daglig leder av Sponvika Vertshus, overtok driften av vertshuset i 2021.

Hun forteller at sommeren 2022 ble tøffere enn ventet med unormalt lite besøk. Dette i motsetning til pandemiåret før, da mange besøkende strømmet til Sponvika for å feriere i Norge grunnet reiserestriksjoner til utlandet.

At det var færre besøkende i fjor, tror Nordli skyldtes at folk heller ville reise til utlandet, samt høye strøm- og bensinpriser.

- Da uteble båtfolket, sier hun.

KONKURS: Tidligere denne uka meldte serveringsstedet oppbud, da de mente det ikke var grunnlag for videre drift. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KONKURS: Tidligere denne uka meldte serveringsstedet oppbud, da de mente det ikke var grunnlag for videre drift. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Det har lenge vært en tradisjon at det blir holdt konserter på møteplassen i Sponvika. Dårlig vær i fjorårets sommermåneder førte til færre besøkende, opplyser den daglige lederen.

- Vi kan ha cirka 130 stykker på en konsert, og da er vi avhengige av mersalg. En artist kan fort koste mellom 40 og 50 000 kroner. Da sier det seg selv at dette ikke går, sier Nordli.

Betydelig underskudd

Advokat Hans Christian Wang er oppnevnt som bostyrer i konkursen ved Søndre Østfold tingrett.

- Styret i selskapet har vurdert at det ikke var grunnlag for videre drift, og har derfor begjært oppbud, sier Wang til Børsen.

Han opplyser om at det arbeides med å få full oversikt over de økonomiske forholdene, og at det er for tidlig å si noe om situasjonen til selskapet i detalj.

- Ut ifra konkursbegjæringen framgår det at bedriften har gått med underskudd, særlig gjennom fjoråret, sier bostyreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer