Feriefavorittens sjokkbeskjed: Kan ta fem år

Myndighetene i Thailand tror det vil ta fem år før turistnæringen i landet kommer seg fullstendig på beina igjen etter pandemien.

FOLKETOMT: Den vanligvis så populære turistdesinasjonen Phuket i Thailand ligger fortsatt temmelig øde. Landet forsøker å åpne opp for vaksinerte turister i juli, men myndighetene tror ikke turistnæringen i Thailand vil være tilbake for fullt før om fem år. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP
FOLKETOMT: Den vanligvis så populære turistdesinasjonen Phuket i Thailand ligger fortsatt temmelig øde. Landet forsøker å åpne opp for vaksinerte turister i juli, men myndighetene tror ikke turistnæringen i Thailand vil være tilbake for fullt før om fem år. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Thailand er et av de landene i verden som er mest avhengig av turistnæringen. Før pandemien utgjorde næringen 20 prosent økonomien.

Nå kan det bli noen svært tøffe år fram til 2026. Det nasjonale og sosiale utviklingsrådet i Thailand sier at de ikke forventer at turismen vil komme tilbake til det normale før i 2026, melder Bloomberg.

Noen analytikere har tidligere anslått at turismen vil være tilbake for fullt innen to år, så de nye prognosene er dårlig nytt. Ifølge utviklingsrådet vil det ramme mer enn sju millioner mennesker, som jobber i turistbransjen, og som nå må se seg om etter nye jobber.

Feriefavoritt

Thailand er blitt en feriefavoritt for turister fra hele verden. I 2019 besøkte 40 millioner turister landet - noe som ga inntekter tilsvarende om lag 500 milliarder kroner.

Landet stengte grensene for de fleste utenlandske statsborgere i mars 2020. Siden har Thailand gradvis forsøkt å åpne opp enkelte destinasjoner for vaksinerte besøkende.

Økonomien har krympet de siste fem kvartalene. Det er ventet å fortsette i perioden fra april til juni i år hvor landet kjemper mot det verste coronautbruddet det har opplevd så langt i pandemien.

Turistøya Phuket skal etter planen være det første stedet som åpner opp igjen i juli. Deretter skal ti andre destinasjoner åpnes for turister i oktober. Men myndighetene i Thailand forventer bare 500 000 turister i år mot 6,7 millioner i fjor, som i hovedsak kom i de første månedene før landet stengte ned.

Hardt rammet

- Vi forventer ikke en flom av turister, men vi håper de som kommer er besøkende med høyt forbruk, sier landets turistminister Yuthasak Supasorn til Reuters.

Situasjonen har fått alt fra bartendere, taxisjåfører og hotellansatte til å vende tilbake til landsbygda i et forsøk på å overleve, mens lokalbefolkningen er hardt rammet av fattigdom.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Folk har ikke jobb, ingen inntekt. Men de har barn og familie de skal forsørge, sa Phukets turistsjef Bhummikitti Ruktaengam til The World i april.

Arbeidsledigheten i landet har «steget drastisk», ifølge utviklingsrådet. I første kvartal 2021 var det registrert 758 000 arbeidsledige i landet. Det utgjør 1,96 prosent, og er den høyeste arbeidsledigheten i Thailand siden 2009, ifølge Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer