Corona-sommeren 2021:

Ferieøy med vaksinegrep

Greske og italienske paradisøyer håper å oppnå flokkimmunitet før turistsesongen sparkes i gang for fullt, og dermed være et mer sikkert reisemål for solhungrige vaksinerte.

CORONA-FRITT? Den italienske øya Ischia i Italia har signert en avtale om et båtlass med vaksiner, og håper dermed å kunne ha oppnådd flokkimmunitet før sommersesongen starter. Foto: Shutterstock / NTB
CORONA-FRITT? Den italienske øya Ischia i Italia har signert en avtale om et båtlass med vaksiner, og håper dermed å kunne ha oppnådd flokkimmunitet før sommersesongen starter. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

På den lille italienske øya Ischia venter de om lag 70 000 innbyggerne et stort båtlass med vaksiner. Avtalen ble signert forrige uke, og håpet er at dosene vil gi flokkimmunitet på øya og at de kan skilte med å være en «covid-fri sone».

At ferieøyene i tillegg er atskilt fra fastlandet kan gi et fortrinn i kampen om turistene denne sommeren, skriver Bloomberg, som tror nettopp dette vil være attraktivt for turistene.

Ikke uten krangel

I Hellas er allerede de fleste innbyggerne på mange av landets små øyer vaksinert. I april skrotet landet karantenekrav for fullvaksinerte turister fra EU og et knippe andre land, skriver NTB.

I Italia har imidlertid en slik skjevfordeling av vaksiner skapt heftig debatt, og regionale myndigheter har protestert mot at øyboerne skal få spesialbehandling. På den andre sida av diskusjonen står øyboerne, som mener grepet er viktig for å konkurrere med andre land om turistene.

- Dette burde ikke være en kamp om vinnere og tapere. Her i Italia har vi allerede kastet bort for mye tid - Hellas begynte å snakke om covid-frie øyer for en måned siden, sier Luca D'Ambra, leder for Ischia og Procidas hotellorganisasjon.

ÅPNER: Hellas har åpnet opp for fullvaksinerte EU-borgere, samt et fåtall andre land. Her fra turistmagneten Santorini. Foto: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / Shutterstock / NTB
ÅPNER: Hellas har åpnet opp for fullvaksinerte EU-borgere, samt et fåtall andre land. Her fra turistmagneten Santorini. Foto: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer

Vil kreve vaksinepass

Konseptet covid-frie øyer er imidlertid ikke helt vanntett, og mye kan gå galt, skriver Bloomberg. Til tross for at reising over landegrenser denne sommeren trolig vil kreve et vaksinepass, vil ingen av ferieøyene klare å forsikre seg om at absolutt ingen uvaksinerte setter sine bein p øyene.

De kommende vaksinepassene - kjent som grønne digitale sertifikater i EU - skal bekrefte om en person er vaksinert, er frisk etter covid-19 eller nylig har testet negativt. For å unngå diskriminering, bør EU-landene sikre alle tilgang til gratis testing, har EU-parlamentet vedtatt.

Målet er at vaksinepassene skal være på plass til sommeren.

Det jobbes også med denne løsningen i Norge, og målet er at første versjon, som bli en forenklet utgave, skal lanseres allerede neste uke. Regjeringen jobber med å utrede hvilke situasjoner coronasertifikatet kan tas i bruk i Norge.

29. april hadde 7 prosent av Europas innbyggere mottatt begge dosene av coronavaksinen og er å regne som fullvaksinerte, ifølge Verdens helseorganisasjon.

VAKSINEPASS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan myndighetene nå jobber med å få til en vaksinepass-løsning. Vis mer

Ikke risikofritt

Et virusutbrudd vil potensielt være katastrofalt, ettersom småøyene har lav sykehuskapasitet, skriver Bloomberg.

På øya Ischia er det for eksempel bare 75 sykehussenger, men kapasitet til å ta imot mer enn 300 000 turister i løpet av en normalsesong.

På den greske øya Skiathos er det bare et helsesenter, og i den verste utbruddsperioden i fjor, måtte coronasyke fraktes med forsvarets helikopter inn til fastlandet for å få hjelp.

Toppsjefen i reisegiganten TUI anslo tidligere i april at sommersesongen vil ligge på 75 prosent av et normalt volum, og i starten av april var det nesten en dobling i antall nordmenn som bestilte sommerferie. De aller fleste bestilte reiser fra september og utover, har Dagbladet Børsen tidligere omtalt.

De mest populære destinasjonene var da Mexico og Hellas.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer