Ferieparadis i krise

I Thailand bidrar mangelen på turister til en økonomisk krise som overgår tsunamien i 2004.

TOMME SOLSENGER: Slik ser strendene på Phuket i Thailand ut under coronakrisen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TOMME SOLSENGER: Slik ser strendene på Phuket i Thailand ut under coronakrisen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før coronapandemien brøt ut for fullt i mars i år, var det thailandske ferieparadiset Koh Samui stappfullt med turister.

Nå er det tomt i gatene, og alle solsengene ved strendene er ledige. Taxisjåførene sitter i veikanten i mangel på kunder, ifølge The Guardian.

Det er en stor kontrast til fjoråret.

FÅ FOLK: Til vanlig er det et yrende folkeliv på thailands mange strender. Slik så det ut i Pattaya i juni. Foto: AFP / NTB Scanpix
FÅ FOLK: Til vanlig er det et yrende folkeliv på thailands mange strender. Slik så det ut i Pattaya i juni. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

I fjor besøkte 40 millioner turister Thailand. Ifølge Tourism Authority of Thailand (TAT) vil ikke i nærheten av det samme antallet besøke turistdestinasjonen i 2020. Landet vil slite med å tiltrekke seg nær en fjerdedel av fjorårets besøkstall.

Myndighetene vurderer nå å åpne for land med lite smitte, men det er ikke avklart når dette vil skje.

Lukket dørene

Det var i april at Thailand lukket dørene for alle passasjerfly. Det kan ha bidratt til at Thailand har klart å holde coronasmitten under kontroll - med 3269 smittetilfeller og 58 dødsfall, ifølge Worldometer.

Det er ikke første gang reiselivsnæringen i landet sliter. Den har overlevd tsunamien i 2004, svineinfluensa og SARS. Men ifølge nestsjef for markedskommunikasjon i TAT, Tanes Petsuwan, kan ikke dette sammenliknes med Covid-19.

- I de tidligere krisene falt inntektene med en femtedel. I år, under coronapandemien, er inntektene ventet å falle med 80 prosent. Det har en enorm innvirkning, sier han til The Guardian.

Thailands økonomi har de siste åra blitt enda mer avhengig av turisme, som utgjør nesten 20 prosent av BNP, ifølge Petsuwan. Rundt 4,4 millioner mennesker er ansatt i hele bransjen - innen transport, reisebyråer, restauranter og hotell.

RESTRIKSJONER: Disney World åpnet igjen lørdag etter å ha vært stengt siden mars. Foto: Joe Burbank / AP / NTB scanpix Vis mer

Hoteller står tomme

På øya Koh Samui har mange gått arbeidsledige i flere måneder under coronakrisen. Forrige måned ble det kjent at 100 lokale hotelleiere hadde sett seg nødt til å selge. Mange hoteller står tomme på ubestemt tid.

Blant dem som sliter er Jarunee Kasorn. Hun jobber i en massasjesalsong i Chaweng.

Hun forteller The Guardian at de normalt ville behandlet rundt 100 kunder om dagen. Nå har de åpnet dørene igjen etter å ha holdt stengt, men det kan gå en hel dag uten én eneste kunde.

- Uten turister er det ingenting å tjene, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer