Corona i Thailand

Ferieparadis med vaksine-grep

Har du tatt coronavaksine? Da blir det straks lettere å være turist i Thailand.

TOMT: Strendene i Phuket er vanligvis stappfull av turister, men etter at pandemien slo til, har både øya og landet slitt voldsomt. Foto: Shutterstock / NTB
TOMT: Strendene i Phuket er vanligvis stappfull av turister, men etter at pandemien slo til, har både øya og landet slitt voldsomt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var som en dominoeffekt. Da turistene sluttet å komme hit, kollapset økonomien. Ingen kjøpere, ingen selgere.

Det sier den thailandske sykepleieren Bang-orn Rungruang, da The Guardian ber henne beskrive hvordan coronapandemien har påvirket ferieøya Phuket. Rungruang jobber i dag på det lokale vaksinesenteret

Vanligvis er det ifølge avisa rundt ti millioner turister som besøker ferieparadiset hvert eneste år. Slik er det ikke nå. De fire første månedene i 2021 skal kun 28 701 turister ha besøkt landet.

Gateselgere har pakket sammen sakene sine, taxisjåfører har knapt råd til å lease bilene, til og med med på det lokale sykehuset har antall pasienter sunket kraftig, da mange av dem som bor på øya til vanlig heller har reist hjem til dit de opprinnelig er bosatt.

Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Strenge regler

De siste månedene har store deler av Europa åpnet opp igjen etter pandemien. På den annen side må alle som nå velger å reise til Thailand, enten de er thailandske statsborgere eller turister, bo på et karantenehotell i 14 dager. De må også avlegge en negativ coronatest før de kan reise videre.

MOBILULYKKE: En mann i Thailand havnet i en trafikkulykke fordi han tittet på mobilen sin, istedenfor å følge med på veien. Ingen ble skadet i ulykken, og scootersjåføren gikk med på å dekke kostnadene. VIDEO: KameraOne. Vis mer

Den strenge strategien har gjort at Thailand har unngått høye dødstall, og ifølge John Hopkins-universitetet er det i skrivende stund bare registrert 1609 dødsfall som følge av corona i ferieparadiset. Det er også bekreftet 214 449 tilfeller av viruset, mens rett i underkant av tre prosent av landets innbyggere er fullvaksinert.

Tiltakene har likevel lagt enormt press på landets turistavhengige økonomi.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Gir fritak

Selv om landet sliter, er det nå iverksatt tiltak, for å få turistene raskere tilbake til Phuket.

Gjennom prosjektet «Phuket Sandbox», som blir iverksatt fra 1. juli, blir det nå tillatt for fullvaksinerte turister å reise fritt rundt på Phuket, uten at de er trenger å gå i karantene etter ankomst. 14 dager etter dette kan turistene reise fritt rundt i resten av Thailand, skriver Reuters.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Vi ser en sterk interesse for reiser allerede, spesielt fra Midtøsten, Storbritannia, Skandinavia og resten av Europa allerede, sier Anthony Lark, leder av Phukets hotellforening til nyhetsbyrået.

Likevel tror ikke Lark at hotellene vil fylles opp med en gang.

- Dette vil være en treg prosess. Ingen forventer 100 prosent belegg 2.juli, sier han.

Regjeringa håper at tiltaket skal føre til at 129 000 turister tar turen til landet i tredje kvartal. Til sammenlikning besøkte 3,3 millioner turister Thailand hver måned i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer