Ferieparadis slår alarm

Feriesultne turister har begynt å innta Hawaii. Det har skapt full krise.

IKKE FORBEREDT: Ferieparadiset Hawaii er bekymret for turistsituasjonen. Her er turister avbildet på en strand i Honolulu i 2017 - før turisttallet var i ferd med å «sprenges». Foto: AP Photo / Caleb Jones
IKKE FORBEREDT: Ferieparadiset Hawaii er bekymret for turistsituasjonen. Her er turister avbildet på en strand i Honolulu i 2017 - før turisttallet var i ferd med å «sprenges». Foto: AP Photo / Caleb Jones Vis mer
Publisert

Etter et drøyt år med stengte grenser, hjemmekontor og pandemipreget hverdag, er den internasjonale reiseaktiviteten i ferd med å ta seg kraftig opp.

Når sommerferien i tillegg nærmer seg med stormskritt, og flere land lemper på innreiserestriksjoner, er de aller fleste sulten på å oppfylle feriedrømmen om kritthvite strender og asurblått hav.

Det er godt nytt for en felles turistnæring som har ligget fullstendig brakk i månedsvis. Samlet sett har bransjen gått på astronomiske tap.

Det gjelder også ferieparadiset Hawaii - der turisme er delstatens økonomiske livbøye.

Forstyrrelser

Ifølge nyhetsbyrået AP var det rekordhøye 10,2 millioner turister som besøkte Hawaii i 2019. Den gang slo lokalbefolkningen og turistindustrien selv full alarm om det voldsomme innrykket.

Bekymringen og frustrasjonen knyttet seg til ødeleggelser av naturomgivelser, samt at mange tok seg til rette og forstyrret privatlivet til de fastboende.

Så skylte pandemien over verden, og ferieparadiset fikk sitt etterlengtede pusterom. At turistene uteble fullstendig, var riktignok ingen optimal situasjon.

Krisetilstand

Gleden var derfor stor da tallene for innreise første uka i juni i år viste 2000 flere besøkende enn samme periode i 2019. Det skriver Bloomberg.

Ifølge avisa har Hawaii imidlertid støtt på en krise: Selv om de besøkende er i ferd med å komme tilbake, er arbeiderne borte.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

Manglende arbeidskraft har ført til et enormt press på aktørene som driver overnattingssteder, restauranter og fritidsaktiviteter. Prisene på et standardrom ved luksusresortene har skutt i været, der enkelte ber om 3000 dollar per natt. Videre skriver Bloomberg at det er mangel på leiebiler, og at et bord på restaurant må bookes flere uker i forveien.

Tusenvis er borte

Fritidstilbud, som surfetimer og snorkleturer, er fullstendig utsolgt gjennom hele sommeren. Turistene kan også forvente enorme køer ved populære attraksjoner - selv om man har reservert på forhånd.

Ifølge en studie fra University of Hawaii er det estimert at hele 16 000 arbeidere har forlatt sine jobber i delstaten siden pandemien inntraff.

Mark Simon, markedsdirektør ved Four Seasons Resort Maui, forteller til Bloomberg at han har måttet påta seg langt flere roller enn normalt: Stå for room service, rydde restaurantbord og hjelpe gjester med bagasjen - blant annet.

- Som om de har glemt

Surfeskole-sjef Brett Sheerin forklarer på sin side at han må be turister om å snu i døra.

- Jeg setter pris på at aktiviteten tar seg opp. Økonomien trenger det. Men det er frustrerende for lokalbefolkningen å ha trafikken og folkemengdene tilbake. Myndighetene snakket om å dempe turismen i 2019, men det er som om de har glemt hvor intens disse besøkstallene var for lokalbefolkningen og omgivelsene, sier han.

Som nevnt innledningsvis var det rekordmange besøk til Hawaii i 2019. Det markerte det 11. året på rad at det ble satt ny turistrekord på øya.

- Vippepunkt

10,4 millioner beskrives som et kritisk antall for både økosystem og innbyggere på en øy med 1,4 millioner fastboende, ifølge en tidligere forskningsrapport fra University of Hawaii.

- Vi har kommet til et vippepunkt. Vi får så mange turister på besøk, at myndighetene er nødt til å starte programmer for å holde tallene nede, sa Frank Haas, en av forskerne bak rapporten, til WFAA i 2019.

I rapporten konkluderes det med at Hawaiis turistindustri har blitt negativt påvirket av rask vekst, stadig dårligere økonomiske bidrag fra turistene selv og mangelen på en helhetlig plan for hvordan øyene skal styre turiststrømmen.

Endret seg drastisk

Visepresident for det myndighetsstyrte turistkontoret Hawaii Visitors and Convention Bureau, Jay Talwar, mener turistenes ønsker og oppførsel har endret seg drastisk med åra.

Der turister tidligere var mer enn fornøyde med å bli værende på resorten de har booket seg inn på, med en liten sightseeingtur, er det så godt som obligatorisk for dagens turister å oppleve øya slik de lokale kjenner den, mener han.

- Dette gjelder ikke bare for Hawaii, det er det samme i Barcelona, Venezia og i San Francisco, sa han til San Francisco Chronicle i fjor høst.

Stadig mer eventyrlystne turister, betyr også jevnt økende utgifter til redningsaksjoner.

- Vi ser stadig oftere at turister havner i trøbbel, eller at de skader seg. Det er noen steder man ikke bør dra til, det er visse ting man ikke burde gjøre og det finnes noen situasjoner hvor man ikke bør ta en selfie når risikoen er stor, sa Ross Birch, daglig leder for Island of Hawaii Visitors Bureau, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer