Feriepengene kan ryke: ­- En akutt krise

LO tordner mot regjeringen for manglende vilje til å hjelpe coronarammede som må se langt etter feriepengene.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er virkelig uholdbart om dette ikke blir ryddet opp i. Svært mange står i en veldig fortvilt situasjon. Det er en akutt krise, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til Børsen.

De siste ukene har landets største arbeidstakerorganisasjon med 1 million medlemmer presset på for en kontantstøtteordning til titusenvis av arbeidstakere som ikke kommer til å få feriepenger fra arbeidsgiveren i år.

Så langt uten gjennomslag.

Blir opprørt

- Jeg blir opprørt over dette, kjenner jeg. Regjeringa viser veldig liten forståelse for vanlige arbeidsfolk som står i en svært vanskelig situasjon, sier LO-toppen.

Hver fjerde bedrift som er tilknyttet Næringslivets Hovedorganisasjon har gitt beskjed om at de enten ikke kan, eller er usikre på om de klarer å betale feriepenger til sine ansatte i år.

- 11 prosent sier at de ikke har likviditet til å betale ut feriepenger og 13 prosent er usikre. Samtidig sier en av fire bedrifter at de har problemer med å betale regninger som forfaller om kort tid, sa NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen nylig.

Nedstengningen for å begrense spredningen av coronaviruset har med andre ord gått hardt ut over en lang rekke virksomheter.

- Mange av næringene og bedriftene som er hardest rammet er også der organisasjonsgraden er lavest. Derfor er det grunn til å tro at andelen bedrifter som sliter med å betale ut feriepenger kan være langt høyere enn de 25 prosentene som framkommer i NHOs medlemsundersøkelse, sier Hessen Følsvik til Børsen.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Løsning uten garanti

LO-ledelsen er opprørt over svaret fra Arbeids- og sosialdepartementet på feriepengekrisa.

- Vi har bedt om en form for kontantstøtte som sikrer at folk faktisk får feriepengene de har krav på. Regjeringen henviser til lånegarantiordningen for små og mellomstore bedrifter. Problemet da er at arbeidstakerne har null sikkerhet for at et eventuelt lån vil gå til å betale ut feriepengene. Dette er jo arbeidsgivere som i utgangspunktet har rotet det til, som har drevet butikk på de ansattes regning, sier Hessen Følsvik til Børsen.

- Du har ikke noe tro på at det vil løse feriepengekrisa?

- Jeg stiller meg ytterst tvilende til det.

I et brev til arbeidslivets parter skriver statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet at de «ikke ser det som hensiktsmessig» å etablere noen ny ordning eller å utvide kompensasjonsordningen.

Konkurs langt inne

Arbeidstakere som sliter med å få utbetalt feriepenger kan i ytterste konsekvens gå til skifteretten og begjære arbeidsplassen sin konkurs. Da vil lønnsgarantifondet etter hvert sørge for at feriepengene blir utbetalt.

OPPRØRT: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er dypt bekymret for de mange som risikerer å ikke få utbetalt feriepenger i år. Foto: NTB scanpix
OPPRØRT: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er dypt bekymret for de mange som risikerer å ikke få utbetalt feriepenger i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dette sitter naturlig nok svært langt inne for de fleste å gjøre. Veldig mange har vært permittert gjennom noen tøffe uker og måneder nå. Man er redd for at arbeidsplassen skal gå over ende, sier LO-nestlederen.

Hun mener det er hjerterått å ikke strekke ut en hjelpende hånd.

- Vi bruker rekordmye penger for å holde liv i næringslivet, mens viljen til å hjelpe rammede arbeidstakere er så som så. Mange har selvfølgelig ønsker og planer for sommerferien, men så oppdager man plutselig at man står uten inntekt i feriemåneden. En forferdelig situasjon, og spesielt ille for barnefamilier. Og med 400 000 permitterte, vil det være mange familier der begge foreldrene rammes av dette, sier Hessen Følsvik til Børsen.

Krever lovendring

LO sender i dag et brev til regjeringen der de krever en lovendring for å hindre at arbeidstakernes opptjente feriepenger går til løpende regninger og daglig drift.

- Dagens ordninger har vist seg ikke å være tilstrekkelige til å sikre at arbeidstaker mottar sine opptjente feriepenger i perioden ferien avvikles. Situasjonen har avdekket et åpenbart behov for en lovendring, sier nestleder Hessen Følsvik.

LO krever at arbeidsgiverne pålegges å opprette en separat og skjermet bankkonto for feriepenger, på linje med det arbeidsgiverne er pålagt å ha for skattetrekk.

- Forslaget innebærer at kontoen ikke kan disponeres til annet enn utbetaling av feriepenger. Daglig leder og selskapets styrende organer plikter å hindre ulovlig bruk av kontoen, og arbeidstakere og tillitsvalgte må ha innsyn i feriepengekontoen, sier Hessen Følsvik.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er ikke avvisende til forslaget. I et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) skriver Røe Isaksen ifølge Frifagbevegelse at feriepenger er utsatt lønn og tilhører de ansatte.

- Det er naturligvis avgjørende viktig at disse pengene faktisk utbetales til arbeidstakerne. (...) Det er grunn til å vurdere om det bør iverksettes tiltak som sikrer at opptjente feriepenger tilfaller arbeidstakerne, skriver han blant annet.

Dobbelt smell

Landsorganisasjonen er også dypt bekymret for at mange av dem som nå er permitterte vil ryke på en dobbelt smell.

- Noe av det første denne regjeringen gjorde var jo å fjerne opptjening av feriepenger fra dagpenger. Det innebærer at de 400 000 arbeidstakerne som nå står utenfor arbeidslivet, ikke opptjener feriepenger for neste år så lenge de får til livets opphold fra Nav. Mange av dem som i år ikke får utbetalt feriepenger fordi arbeidsgiveren deres har rotet det til, risikerer altså å stå uten feriepenger også neste år, påpeker Hessen Følsvik.

Et forslag fra Ap om å gjeninnføre feriepenger for dagpenger avvises av Røe Isaksen.

- Det er ingen planer fra regjeringen om å gå tilbake på den som var endringen i 2015, sa han i Stortinget på et spørsmål fra Ap-representant Lise Christoffersen nylig, skriver Frifagbevegelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer