Norsk økonomi

Ferske tall overrasker: - Har gått bra

Sjeføkonom Kari Due-Andresen tviler på det blir en ny trend.

HANDLET FOR MER: Nordmenn spyttet mer penger inn i detaljvarehandelen i mai enn i april. Foto: Berit Roald / NTB
HANDLET FOR MER: Nordmenn spyttet mer penger inn i detaljvarehandelen i mai enn i april. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at omsetningen i detaljhandelen økte med 1,2 prosent fra april til mai.

Med det snur altså trenden fra forrige måned, hvor handelen gikk ned med 0,1 prosent, og i månedene etter utgangen av pandemien.

- Det var oppgang for de fleste næringene i mai. Hovedbidragene til den samlede veksten kom fra salg i byggevarehus og bensinstasjoner. På nedsiden bidro butikkhandel med sportsutstyr til å dempe den samlede veksten noe, sier seniorrådgiver Anders Falla Aas i SSB i en pressemelding.

Hensikten med Norges Banks hyppige rentehevinger er å senke nordmenns forbruk, slik at inflasjonen går ned. De ferske tallene tyder derfor på at det fortsatt er en vei å gå før nordmenns lommebøker snurpes igjen.

Sjeføkonomi Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, sier til Børsen at tallene var vesentlig bedre enn ventet.

- Disse tallene svinger veldig mye, man må se det an litt før man kan si noe om trenden. Men med disse tallene ser det heller ut til at detaljhandelen flater ut i stedet for å falle, sier hun.

- Dette tyder på at det har gått bra med norske husholdninger inntil videre. De har fortsatt sparepenger å trekke på og arbeidsledigheten er fortsatt lav. Det blir spennende å se hva som skjer videre utover året når sparepengene etter hvert er brukt opp, fortsetter hun.

Heidi's bier bar i Oslo sentrum ønsker å gjøre det lettere for amerikanerne å kjøpe øl. Video: Anette Beckhaug. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Vis mer

Effekten av sentralbankens siste doble rentehopp har fortsatt til å gode å tre inn. Det er også ventet at det ikke blir siste heving i denne runden.

- Gitt at det blir så kraftig oppgang i renter framover, og betydelig prisvekst på varer og tjenester, er jeg skeptisk til at dette blir vedvarende. Men dette var en hyggelig overraskelse, sier sjeføkonomen.

Falla Aas påpeker imidlertid at over en sesongjustert periode for de siste tre måneder, er det en liten nedgang på 0,1 sammenliknet med de tre månedene før.

Fra mai i fjor og til mai i år er nedgangen på detaljhandelen på 2,2 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer