Norsk økonomi

Ferske tall overrasker: - Har gått bra

Sjeføkonom Kari Due-Andresen tviler på det blir en ny trend.

HANDLET FOR MER: Nordmenn spyttet mer penger inn i detaljvarehandelen i mai enn i april. Foto: Berit Roald / NTB
HANDLET FOR MER: Nordmenn spyttet mer penger inn i detaljvarehandelen i mai enn i april. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at omsetningen i detaljhandelen økte med 1,2 prosent fra april til mai.

Med det snur altså trenden fra forrige måned, hvor handelen gikk ned med 0,1 prosent, og i månedene etter utgangen av pandemien.

- Det var oppgang for de fleste næringene i mai. Hovedbidragene til den samlede veksten kom fra salg i byggevarehus og bensinstasjoner. På nedsiden bidro butikkhandel med sportsutstyr til å dempe den samlede veksten noe, sier seniorrådgiver Anders Falla Aas i SSB i en pressemelding.

Hensikten med Norges Banks hyppige rentehevinger er å senke nordmenns forbruk, slik at inflasjonen går ned. De ferske tallene tyder derfor på at det fortsatt er en vei å gå før nordmenns lommebøker snurpes igjen.

Sjeføkonomi Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, sier til Børsen at tallene var vesentlig bedre enn ventet.

- Disse tallene svinger veldig mye, man må se det an litt før man kan si noe om trenden. Men med disse tallene ser det heller ut til at detaljhandelen flater ut i stedet for å falle, sier hun.

- Dette tyder på at det har gått bra med norske husholdninger inntil videre. De har fortsatt sparepenger å trekke på og arbeidsledigheten er fortsatt lav. Det blir spennende å se hva som skjer videre utover året når sparepengene etter hvert er brukt opp, fortsetter hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.