Grensehandel:

Festen er over: Frykter forverring

Mens Sveriges kjøpesentergigant kan juble over at nordmennene er tilbake, begynner pilene å peke nedover på norsk side av grensa.

GRENSEHANDEL: Nordmenn stimer over grensa, og snart er handelslekkasjen til Sverige like høy som den var før pandemien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
GRENSEHANDEL: Nordmenn stimer over grensa, og snart er handelslekkasjen til Sverige like høy som den var før pandemien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Nylig skrev Børsen at det var full jubel for Nordby kjøpesenter, etter å ha ligget i knestående gjennom store deler av pandemien.

Her i Norge var imidlertid stengte grenser godt nytt for omsetninga i grenseområdene.

Mellom uke ni og 52 i fjor, da grensene stort sett var stengt, økte omsetninga for utvalgte dagligvarer og vinmonopolet med 8,6 milliarder kroner i norske grenseområder, ifølge en rapport Menon Economics gjorde for Virke.

- Merker nedgangen

Tista kjøpesenter i Halden var blant dem som kunne se en solid økning i inntektene når det meste av «harryhandelen» foregikk innenfor grensene.

I pandemiåret 2020 økte senterets mat og drikke-omsetning hele 63 prosent.

Nå er festen over.

- Nå merker vi nedgangen. Det har gått sakte ned i juni, juli og august. Når det nå er helt fri grense, merker vi større nedgang. Vi er nok tilbake til nivået før pandemien, sier leder for Tista senter, Britt Brattli, til Børsen.

For etter pengestrømmen å dømme handler nå flere over grensa.

- Jeg tror det er litt sånn nå: Mange har abstinenser. At man drar over bare fordi man får lov.

Engasjementet rundt grensehandelen er stor, og har derfor generert bred medieomtale

- Det er positivt hvis det kan bidra til å dempe prisforskjeller. Negativt i den forstand at vi hausser opp at alle må reise over.

Frykter verre lekkasje

Virke påpeker at vi nærmer oss normalen, ifølge prognoser.

- Vi har estimert på bakgrunn av trafikkdata, at vi handler i Sverige for 2 milliarder i tredje kvartal, og 4 milliarder i fjerde kvartal, da er vi cirka på normalen fra 2018 og 2019, som var 3,96 milliarder kroner pr. kvartal, sier Jarle Hammerstad i Virke, til Børsen.

Men, og det er et stort men for Virke, de frykter tallene for handelslekkasjen til Sverige er enda verre.

Siden 2009 har tallene økt ganske kraftig, fra drøye 10 milliarder til 15,6 milliarder i 2019. Virke ser fram til neste år, når de får bedre statistikk, som vil gi mer informasjon om grensehandelen.

- Det vi kanskje tror er at veksten vi hadde i åra fram til corona har vært større enn vi har klart å fange opp. At vi egentlig ligger høyere enn 16-17 milliarder, sier Hammerstad.

- Hva begrunner dere den mistanken med?

- Grunnen til mistanken er pilotstudien til SSB fra september 2019, der det ble anslått at det ble handlet for 2 milliarder på en måned, og september er ikke toppmåneden. Det gir en pekepinn på at totalen er høyere, sier Hammerstad.

- Flagget ut for mye

Og allerede for ti år siden anslo Svenska Handelsinstitutet at grensehandelen beløp seg til over 20 milliarder.

- De to tallene peker på at totalen antakelig ligger høyere enn SSB har dokumentert.

I 2020 økte omsetningen i dagligvaren med 21,5 prosent i områdene som ligger under to timers kjøretur fra grensehandelsstedene, mot 14,3 prosent på stedene som ligger lenger unna svenskegrensa.

Virke har bedt regjeringen se på årsaker til hva som driver grensehandelen opp, blant annet med erfaringer fra pandemien.

- Da er det særlig Danmark som er relevant. De har en gjennomtenkt avgiftspolitikk, og hvordan det påvirker mot Tyskland. Grensehandelen fra Danmark mot Tyskland ligger på snaut 5 milliarder. Det mener Danmark er for mye, her ligger vi mye høyere, sier Hammerstad

Nå er Virke spent på hvordan kuttene i sjokolade- og sukkeravgift, og avgiften på brus, vil slå ut, men de ønsker seg en fortsatt nedtrapping av de særnorske avgiftene.

Til syvende og sist er det arbeidsplasser det handler om. Dagligvarehandelen har ansatt 4200 flere under pandemien, mange av dem i grensenære områder.

- Vi har flagget ut vel mye omsetning og vel mye arbeidsplasser til Sverige. Det er omsetning og jobber vi trenger å ha i Norge, sier Hammerstad.

Virke har anslått at grensehandelen til sammen koster Norge 10 000 arbeidsplasser.

Fredrikstad

I Vestfold og Telemark har salget på vinmonopolene gått ned med omtrent 50.000 liter totalt etter at grensene åpnet. Dette tilsvarer en nedgang på 7 prosent, ifølge Sandefjords Blad.

Leder for Vinmonopolet i Torvbyen i Fredrikstad, Knut Peder Pettersen, merker også at pilene beveger seg nedover.

- Vår butikk har hatt en økning på 80-90 prosent i løpet av dette året. 11. mars i fjor sa det pang, sier Pettersen til Børsen.

Coronatrykket de merket i Vinmonopolets kanaler, begynner å dempe seg, forklarer han. Nå preger gjenåpninga omsetninga.

- Men alle er ikke ute og reiser. Ingen har tatt ut proppen ennå: Butikken vår ligger fortsatt på over 50 prosent over budsjett.

I forbindelse med det økte trykket har de oppbemannet. Men disse beholder jobben inntil videre, forklarer Pettersen.

- Vi har hatt knyttet til oss flere dyktige folk som har jobbet her. De er på det vi kaller en «coronakontrakt». Den har vært raus, og den skal vi ha ut året. Den blir revurdert 1. januar neste år - så vil vi se hva vi trenger da.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer