Grensehandel:

Festen er over: Frykter forverring

Mens Sveriges kjøpesentergigant kan juble over at nordmennene er tilbake, begynner pilene å peke nedover på norsk side av grensa.

GRENSEHANDEL: Nordmenn stimer over grensa, og snart er handelslekkasjen til Sverige like høy som den var før pandemien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
GRENSEHANDEL: Nordmenn stimer over grensa, og snart er handelslekkasjen til Sverige like høy som den var før pandemien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Nylig skrev Børsen at det var full jubel for Nordby kjøpesenter, etter å ha ligget i knestående gjennom store deler av pandemien.

Her i Norge var imidlertid stengte grenser godt nytt for omsetninga i grenseområdene.

Mellom uke ni og 52 i fjor, da grensene stort sett var stengt, økte omsetninga for utvalgte dagligvarer og vinmonopolet med 8,6 milliarder kroner i norske grenseområder, ifølge en rapport Menon Economics gjorde for Virke.

- Merker nedgangen

Tista kjøpesenter i Halden var blant dem som kunne se en solid økning i inntektene når det meste av «harryhandelen» foregikk innenfor grensene.

I pandemiåret 2020 økte senterets mat og drikke-omsetning hele 63 prosent.

Nå er festen over.

- Nå merker vi nedgangen. Det har gått sakte ned i juni, juli og august. Når det nå er helt fri grense, merker vi større nedgang. Vi er nok tilbake til nivået før pandemien, sier leder for Tista senter, Britt Brattli, til Børsen.

For etter pengestrømmen å dømme handler nå flere over grensa.

- Jeg tror det er litt sånn nå: Mange har abstinenser. At man drar over bare fordi man får lov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer