Renteheving

Festen er over

- En god følelse, sier sentralbanksjef Øystien Olsen etter 16 måneders rentefest. Han forklarer hvorfor Norges Bank nå hever styringsrenta fra historisk lave null prosent.

SE NÅ: Norge Bank setter opp styringsrenta Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentehevingen opp til 0,25 prosent var i høyeste grad ventet.

- Normaliseringen av økonomien tilsier at det nå er riktig å starte en gradvis normalisering av styringsrenten, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

- Det er en god følelse, understreker han.

For selv om nullrenta har vært en slags rentefest for alle med boliglån, er det et betydelig sunnhetstegn at rentene nå er på vei opp igjen.

Samtidig varsler sentralbanksjefen at neste renteheving er rett rundt hjørnet:

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i desember, sier Olsen.

Mer i vente

Og ikke bare det. Norges Bank varsler videre at det kommer flere hevinger framover, i et raskere tempo enn de tidligere har anslått:

- Prognosen for styringsrenten innebærer at renten øker gradvis de neste åra. Rentebanen ligger litt høyere enn i forrige pengepolitiske rapport, sier Olsen.

- Boliglånsrenten, som nå er omkring 1,8 prosent, vil trolig øke til i overkant av 3 prosent i løpet av de neste tre åra, skriver Norges Bank.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.