Renteheving

Festen er over

- En god følelse, sier sentralbanksjef Øystien Olsen etter 16 måneders rentefest. Han forklarer hvorfor Norges Bank nå hever styringsrenta fra historisk lave null prosent.

SE NÅ: Norge Bank setter opp styringsrenta Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentehevingen opp til 0,25 prosent var i høyeste grad ventet.

- Normaliseringen av økonomien tilsier at det nå er riktig å starte en gradvis normalisering av styringsrenten, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

- Det er en god følelse, understreker han.

For selv om nullrenta har vært en slags rentefest for alle med boliglån, er det et betydelig sunnhetstegn at rentene nå er på vei opp igjen.

Samtidig varsler sentralbanksjefen at neste renteheving er rett rundt hjørnet:

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i desember, sier Olsen.

Mer i vente

Og ikke bare det. Norges Bank varsler videre at det kommer flere hevinger framover, i et raskere tempo enn de tidligere har anslått:

- Prognosen for styringsrenten innebærer at renten øker gradvis de neste åra. Rentebanen ligger litt høyere enn i forrige pengepolitiske rapport, sier Olsen.

- Boliglånsrenten, som nå er omkring 1,8 prosent, vil trolig øke til i overkant av 3 prosent i løpet av de neste tre åra, skriver Norges Bank.

- Prognosen peker mot en styringsrente på 1,7 prosent mot slutten av 2024. Denne rentebanen ligger litt høyere enn prognosen vår fra juni i år, sier Olsen under en pressekonferanse torsdag.

Økt fart

Rentehevingen begrunnes med at gjenåpningen av samfunnet etter coronapandemien har gitt en markert oppgang for norsk økonomi. Aktiviteten er faktisk høyere nå enn før pandemien.

Det gir et fall i arbeidsledigheten, påpeker Norges Bank.

«Smittespredningen har økt etter sommeren, men høy vaksinasjonsgrad har begrenset behovet for smitteverntiltak», heter det i begrunnelsen.

Stor enighet

I forkant av dagens kunngjøring fra Norges Bank var praktisk talt alle eksperter, analytikere og prognosemakere enige om at dagens rentemøte ville gi et løft på 0,25.

Usikkerheten knyttet seg til hvor bratt den nye rentebanen ville bli - altså Norges Banks langtidsvarsel for hvor mange rentehevinger de ser for seg i løpet av de neste månedene.

Flertallet antok at prognosen ville peke fram mot en styringsrente på 1,25 prosent i løpet av neste år - noe som tilsier en boligrente på rundt 3 prosent.

Styringsrenta har ligget på nullpunktet siden 7. mai i fjor. Norges Bank har varslet at den skal holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien bedrer seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer