Xi Jinping

Fester grepet

Kinas president Xi Jinping har fått partikongressen i kommunistpartiet med på å fjerne flere potensielle rivaler.

STYRKET: Kinas president Xi Jinping under avslutningsseremonien av kommunistpartiets 20. partikongress i Beijing lørdag. Foto: Ng Han Guan, AP/NTB
STYRKET: Kinas president Xi Jinping under avslutningsseremonien av kommunistpartiets 20. partikongress i Beijing lørdag. Foto: Ng Han Guan, AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinas statsminister Li Keqiang er blant fire politikere som er blitt fjernet fra toppledelsen i det kinesiske kommunistpartiet.

Li har stått i bresjen for Kinas økonomiske reformer og har til nå vært den nest mektigste politikeren i Kinas regjering etter president Xi Jinping.

At han ikke lenger er med i kommunistpartiets toppledelse ble klart da listen over medlemmene i partiets sentralkomité ble offentliggjort lørdag.

Lis navn er ikke blant de 205 medlemmene, noe som innebærer at han heller ikke kan sitte i Politibyråets stående komité, som er Kinas mektigste organ.

Det spekuleres imidlertid på om han kan komme til å bli ny leder i Kinas Folkekongress, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Politbyråets stående komité består av sju medlemmer, deriblant Xi Jinping.

I tillegg til at statsminister Li Keqiang går ut, forsvinner lederen for Folkekongressen Li Zhanshu, som i mange år har vært en av Xis nærmeste allierte. Heller ikke lederen for partiets rådgivende organ, Wang Yang, eller partiets leder i Shanghai, Han Zheng, blir med videre.

Først søndag er det ventet at listen over de sju medlemmene blir offentliggjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer