FHI-overlege refser bokgigant

Norges største bokhandel selger «FHI-anbefalt» produkt. Det er bare ett problem.

SMEKK PÅ PUNGEN: FHI-overlege reagerer kraftig på Ark Bokhandels omtale av munnbind-produkt. Avbildet er et av selskapets utsalgssteder - her fra Storo Storsenter i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
SMEKK PÅ PUNGEN: FHI-overlege reagerer kraftig på Ark Bokhandels omtale av munnbind-produkt. Avbildet er et av selskapets utsalgssteder - her fra Storo Storsenter i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Til den nette sum av 100 kroner, har Ark Bokhandel begynt å selge sekspakninger med karbonfilter til munnbind. Bokgiganten er langt fra alene på markedet, men har i motsetning til visse andre aktører omtalt produktet slik:

«PM2.5 karbonfilter kan redusere smitte fra luftbårne partikler med hele 90%. FHI anbefaler bruk av bomullsmunnbind med karbonfilter», heter det på Ark sine nettsider.

Det får FHI-overlege Ernst Kristian Rødland til å rive seg i håret.

«Dette er villedende reklame. FHI har aldri anbefalt slike filtre. Ark gjør seg til koronaprofitør og fortjener kritikk.», skriver Rødland på Twitter.

- Sterkt ord

På telefon med Børsen understreker overlegen at han står inne for ordbruken.

- Du sier de er corona-profitører?

- Det er et sterkt ord, men det står jeg inne for. Personlig mener jeg at det er uheldig at de skal profittere på det. Det er villedende markedsføring, sier Rødland.

En Twitter-bruker spør seg om en kollega kan ha anbefalt dette uten å ha klarert med ledelsen. Rødland tviler på det. Han har selv vært involvert i å utforme instituttets anbefalinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.