FHI-overlege refser bokgigant

Norges største bokhandel selger «FHI-anbefalt» produkt. Det er bare ett problem.

SMEKK PÅ PUNGEN: FHI-overlege reagerer kraftig på Ark Bokhandels omtale av munnbind-produkt. Avbildet er et av selskapets utsalgssteder - her fra Storo Storsenter i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
SMEKK PÅ PUNGEN: FHI-overlege reagerer kraftig på Ark Bokhandels omtale av munnbind-produkt. Avbildet er et av selskapets utsalgssteder - her fra Storo Storsenter i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Til den nette sum av 100 kroner, har Ark Bokhandel begynt å selge sekspakninger med karbonfilter til munnbind. Bokgiganten er langt fra alene på markedet, men har i motsetning til visse andre aktører omtalt produktet slik:

«PM2.5 karbonfilter kan redusere smitte fra luftbårne partikler med hele 90%. FHI anbefaler bruk av bomullsmunnbind med karbonfilter», heter det på Ark sine nettsider.

Det får FHI-overlege Ernst Kristian Rødland til å rive seg i håret.

«Dette er villedende reklame. FHI har aldri anbefalt slike filtre. Ark gjør seg til koronaprofitør og fortjener kritikk.», skriver Rødland på Twitter.

- Sterkt ord

På telefon med Børsen understreker overlegen at han står inne for ordbruken.

- Du sier de er corona-profitører?

- Det er et sterkt ord, men det står jeg inne for. Personlig mener jeg at det er uheldig at de skal profittere på det. Det er villedende markedsføring, sier Rødland.

REAGERER: Det er denne omtalen FHI-overlegen reagerer på. Klokka 16.20 var nevnte beskrivelse fjernet fra nettsidene. Skjermpdump: Ark Bokhandel
REAGERER: Det er denne omtalen FHI-overlegen reagerer på. Klokka 16.20 var nevnte beskrivelse fjernet fra nettsidene. Skjermpdump: Ark Bokhandel Vis mer

En Twitter-bruker spør seg om en kollega kan ha anbefalt dette uten å ha klarert med ledelsen. Rødland tviler på det. Han har selv vært involvert i å utforme instituttets anbefalinger.

- Munnbind med karbonfilter er ikke beskrevet på nettsidene til FHI som kvalitetssikret, framholder han.

- Beklager sterkt

Ark Bokhandel opplyser at de ikke var kjent med omtalen av produktet før Børsen tok kontakt torsdag ettermiddag. De har blitt presentert for Rødlands Twitter-melding, og nå legger selskapet seg paddeflate.

- Tusen takk for at du gjør oss oppmerksom på dette. Her har vi ikke hatt god nok kvalitetssjekk på omtalen av produktet, og det beklager vi sterkt. ARK har ikke som hensikt å drive med misvisende reklame, og vi skal nå umiddelbart få fjernet denne teksten, skriver kategoridirektør, Kari Roll-Matthiesen, i en e-post.

Hun understreker:

- Dette har ikke vært markedsført. Dette er en produktomtale som har ligget ute på våre nettsider.

Klokka 16.20 har Ark tatt grep. Omtalen er nå fjernet fra nettsidene.

PÅGREPET: Idar Vollvik ble pågrepet på vei til jobb tirsdag morgen, bekrefter politiet til Børsen. Bilder: NTB Scanpix / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ikke alene

Bokgiganten er ikke den eneste aktøren som har havnet i munnbind-bråk her til lands.

Også seriegründer Idar Vollvik fikk mye oppmerksomhet i høst da han ble pågrepet av politiet i forbindelse med påstander om feilmerking av munnbind.

Saken er fremdeles under etterforskning, og Vollvik har i ettertid sluttet å selge produktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer