FHI vil stanse harryhandel

Folkehelseinstituttet kommer med ny anbefaling om «røde» land.

CHARLOTTENBERG: Da deler av svenskegrensa ble åpnet natt til 25 juli, var kjøpesenteret i Charlottenberg et enkelt mål for harryhandlere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har den siste tiden vært økt coronasmitte i Polen, Malta, Island, Kypros og Nederland, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

- FHI anbefaler derfor at disse landene blir «røde» når bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres denne uka - hvis det ikke skjer endringer, heter det i pressemeldinga.

Regioner i Sverige og Danmark

Samtidig betegnes også øygruppa Færøyene, seks regioner i Sverige og to regioner i Danmark som «røde».

Det anbefales altså å innføre karanteneplikt for følgende regioner (tall for antall positive tilfeller per 100 000 de siste to ukene i parentes):

  • Regioner i Sverige:

Östergötland (28,1), Blekinge (29,5), Värmland (20,2), Uppsala (23,9), Dalarna (26,8) og Örebro (29,8).

  • Regioner i Danmark:

Sjælland (minus hovedstadsregionen) (26,5) og Midt-Jylland (42, 3).

- FHI vurderer situasjonen i disse land og områder per i dag til å kunne gå mot rødt i våre anbefalinger som vi leverte til regjeringen mandag ettermiddag denne uka, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Harryhandel

Det var i slutten av juli at regjeringen åpnet for fire svenske len, blant annet Värmland og Örebro. Førstnevnte grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet, og både Töcksfors og Charlottenberg er steder mange nordmenn reiser til for å handle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.