FHI vil stanse harryhandel

Folkehelseinstituttet kommer med ny anbefaling om «røde» land.

CHARLOTTENBERG: Da deler av svenskegrensa ble åpnet natt til 25 juli, var kjøpesenteret i Charlottenberg et enkelt mål for harryhandlere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har den siste tiden vært økt coronasmitte i Polen, Malta, Island, Kypros og Nederland, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

- FHI anbefaler derfor at disse landene blir «røde» når bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres denne uka - hvis det ikke skjer endringer, heter det i pressemeldinga.

Regioner i Sverige og Danmark

Samtidig betegnes også øygruppa Færøyene, seks regioner i Sverige og to regioner i Danmark som «røde».

Det anbefales altså å innføre karanteneplikt for følgende regioner (tall for antall positive tilfeller per 100 000 de siste to ukene i parentes):

  • Regioner i Sverige:

Östergötland (28,1), Blekinge (29,5), Värmland (20,2), Uppsala (23,9), Dalarna (26,8) og Örebro (29,8).

  • Regioner i Danmark:

Sjælland (minus hovedstadsregionen) (26,5) og Midt-Jylland (42, 3).

- FHI vurderer situasjonen i disse land og områder per i dag til å kunne gå mot rødt i våre anbefalinger som vi leverte til regjeringen mandag ettermiddag denne uka, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Harryhandel

Det var i slutten av juli at regjeringen åpnet for fire svenske len, blant annet Värmland og Örebro. Førstnevnte grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet, og både Töcksfors og Charlottenberg er steder mange nordmenn reiser til for å handle.

- Det har vært høye besøkstall hele uka, fortalte Madeleine Ward, sjef for kjøpesenteret i Töcksfors, 31. juli.

Tallet kunder nær doblet seg hos flere av supermarkedene i Värmland da deler av Sverige ble åpnet for nordmenn. Dagen etter at Sverige fikk flere «grønne» regioner, reiste nemlig hundrevis av nordmenn på «harryhandel».

«Handlevogner fylt til randen av brus, godis, alkohol, tobakk og svenske kjøttvarer ble lørdag formiddag trillet ut av Charlottenbergs Shoppingcenter i Värmland», skrev NTB 26. juli.

Nå anbefaler altså FHI at Värmland merkes som «rød» igjen.

Smitteutbrudd i Aarhus

Et smitteutbrudd i danske Aarhus har også brakt regionen Midtjylland over det norske smittekravet, med 42,3 smittede per 100 000 innbyggere.

I regionen Sjælland har smittetallet steget til 26,5 per 100 000 innbyggere.

Kravet til FHI er færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. FHI krever også at det i gjennomsnitt er mindre enn 5 prosent positive coronaprøver de siste to ukene.

I tillegg til kravene gjøres det en helhetsvurdering av det aktuelle landet eller regionen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer