BØRSEN AVSLØRER

Fikk 50 norske skattemillioner

Verdens 66. rikeste mann kunne se 50 millioner norske skattekroner tikke inn på kontoen etter en miss på norsk sokkel i 2019.

PUTIN-VENN: Lukoil-president Vagit Alekperov har nære bånd med Kreml og pleier tett kontakt med Russlands president Vladimir Putin. Her fra en seremoni i Kreml i 2014, da Alekperov fikk en æresutmerkelse av Putin. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA Novosti / NTB
PUTIN-VENN: Lukoil-president Vagit Alekperov har nære bånd med Kreml og pleier tett kontakt med Russlands president Vladimir Putin. Her fra en seremoni i Kreml i 2014, da Alekperov fikk en æresutmerkelse av Putin. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA Novosti / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vagit Alekperov er god for ufattelige 224 milliarder kroner (25,3 milliarder amerikanske dollar) - ifølge magasinet Forbes' rangering av verdens rikeste.

Det gir den 70 år gamle russeren, født i Aserbajdsjan, en hyggelig 66. plass på den løpende oppdaterte eksklusive milliardærlista.

Nå kan Dagbladet fortelle at det norske stat har bidratt til det som er en stadig voksende privat formue.

Utbytte i særklasse

Alekperov startet yrkeskarrieren som oljearbeider på en rigg i Det kaspiske hav.

Tidlig på 1990-tallet hadde Alekperov rykket flere hakk opp på stigen. Han var nå viseminister for oljedepartementet i det gamle Sovjetunionen. Derfra tok han steget over til å lede det statlige oljeselskapet som senere ble privatisert under navnet Lukoil.

Selskapet er i dag Russlands tredje største, med en omsetning i coronaåret 2020 på 638 milliarder kroner. Toppsjefen sjøl sitter ifølge Forbes på rundt 25 prosent av aksjene. Dermed kunne Alekperov hente ut et personlig utbytte på 5 milliarder amerikanske dollar - tilsvarende 44 milliarder norske kroner - i 2020.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer