Dagbladet avslører:

Fikk aksjespørsmål allerede i fjor

Dagbladet har siden vinteren i fjor bedt om innsyn og stilt utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) flere spørsmål om hennes økonomiske aktivitet. Likevel gikk ikke alarmen om ektemannen Ola Flems investeringer.

HYPPIGE HANDLER: Onsdag fortalte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om ektemannens hyppige aksjehandler. De inkluderer flere kortsiktige plasseringer i selskaper der aksjekursen har vært påvirket av regjeringens politikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYPPIGE HANDLER: Onsdag fortalte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om ektemannens hyppige aksjehandler. De inkluderer flere kortsiktige plasseringer i selskaper der aksjekursen har vært påvirket av regjeringens politikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede 2. mars i fjor ba Dagbladet om innsyn i potensielle investeringer til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og flere andre statsråder.

Bakteppet var krigen i Ukraina og nedsalget av Oljefondet, som regjeringen hadde kunngjort fire dager før med begrunnelsen «Det er viktig for legitimiteten til både Norge og fondet at vi sammen med verdenssamfunnet markerer et tydelig standpunkt ved å trekke sparepengene våre ut av det russiske markedet».

Dagbladet stilte spørsmål ved at statsråder selv ikke er pliktet til å oppgi sine aksjefond eller verdipapirer.

Dagbladet fikk svar om at utenriksministeren ikke investerte.

8. september i fjor, stilte Dagbladet igjen Utenriksdepartementet (UD) spørsmål om Huitfeldt og potensielle investeringer.

Den gang svarte departementet at «For Huitfeldt (…) viser vi til informasjonen som er offentlig tilgjengelig gjennom stortingsregisteret. Stortingets registreringsreglement sier at man skal oppgi økonomiske interesser som har berettiget interesse for allmennheten».

Der var ingenting listet opp.

27. februar i år, stilte Dagbladet igjen UD spørsmål med bakgrunn i krigen i Ukraina, privat investering og habilitet.

Dagbladet fikk samme svar tilbake.

Fra Dagbladet først ba om innsyn i Huitfeldts økonomiske aktivitet til hun onsdag opplyste om at hennes ektemann Ola Flem har handlet hyppig på Oslo Børs mens hun har vært statsråd, har Flem kjøpt og solgt 69 aksjer, blant annet i våpenselskapet Kongsberg Gruppen, som, på oppdrag av regjeringen, leverer våpen til Ukraina. Det viser oversikten som UD har lagt ut.

Flem kjøpte blant annet 100 aksjer i Kongsberg Gruppen til en verdi av 47 279 kroner knappe tre måneder etter Dagbladets henvendelse 27. februar.

- IKKE OVERFØRT INFORMASJON: Huitfeldts ektemann har gjennomført rundt 100 transaksjoner i rundt 40 selskaper siden hun ble utnevnt til utenriksminister. Hun sier at hun er sikker på at hun ikke uforvarende eller uvitende har overført informasjon til ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- IKKE OVERFØRT INFORMASJON: Huitfeldts ektemann har gjennomført rundt 100 transaksjoner i rundt 40 selskaper siden hun ble utnevnt til utenriksminister. Hun sier at hun er sikker på at hun ikke uforvarende eller uvitende har overført informasjon til ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Inhabil i flere saker

Huitfeldt visste at ektemannen investerte i fond og enkeltaksjer uka etter at hun tiltrådte som statsråd – flere investeringer som viser seg å være gjort i selskaper der aksjekursen har vært påvirket av regjeringens politikk, som Kongsberg Gruppen.

På pressekonferansen onsdag, sa hun at hun viste ektemannen regjeringens håndbok for politisk ledelse, der det står at man skal være aktsom når det gjelder ektefellers aksjekjøp og at statsråden selv skal skaffe seg oversikt – og at hun ba ham spesielt unngå våpenaksjer, fordi spørsmål knyttet til slike selskaper behandles på hennes bord.

Hun hevdet at hun inntil nylig ikke har vært kjent med omfanget eller hvilke aksjer ektemannen har handlet i.

- Siden det denne sommeren har det vært flere saker som har handlet om habilitet, spurte jeg mannen min 6. august om hans kjøp og salg av aksjer. Under samtalen fikk jeg vite at han hadde kjøpt og solgt aksjer i et langt større omfang og verdi enn det jeg hadde trodd. Jeg forsto at dette kunne ha konsekvenser for min habilitet, sa Huitfeldt.

Hun sier altså at alarmen ikke gikk før da. 10. august, i samråd med UD, ba hun mannen fryse all handel. Selv om Dagbladet en rekke ganger tidligere har stilt spørsmål om ministerens økonomi, med bakgrunn i nettopp krigen i Ukraina og habilitet.

Dagbladet har nå stilt følgende spørsmål til Huitfeldt:

  • Hvorfor gikk ikke alarmen allerede da Dagbladet 2. mars i fjor, 8, september i fjor og 27. februar i år spurte om Huitfeldts økonomiske aktivitet – hvorfor så hun ikke også på mannens aktivitet, da hun visste at han investerte i fond og aksjer?
  • Hvordan vil utenriksministeren betegne egen aktsomhet sett i lys av Dagbladets rekke av henvendelser og at hun ikke før i sommer, etter Borten Moes avgang, spurte ektemannen om aktiviteten?
  • Burde utenriksministeren allerede på Dagbladets henvendelser også sett på ektemannens aktivitet?

Huitfeldt ønsker ikke å svare på spørsmålene og viser til pressekonferansen tidligere i uka.

SOLGT SEG UT: Huitfeldts ektemann Ola Flem sier at han ikke har villet informere henne om hva han handlet i, for å unngå innsideproblematikk. Han har solgt seg ut av alle aksjene i de børsnoterte selskapene han hadde og beklaget våpenaksje-kjøp. Foto: Naina Helen Jåma / NTB
SOLGT SEG UT: Huitfeldts ektemann Ola Flem sier at han ikke har villet informere henne om hva han handlet i, for å unngå innsideproblematikk. Han har solgt seg ut av alle aksjene i de børsnoterte selskapene han hadde og beklaget våpenaksje-kjøp. Foto: Naina Helen Jåma / NTB Vis mer

Kontrollkomiteens saksordfører: - Svært underlig

Dagbladet har framlagt opplysningene for saksordfører i habilitetssakene i kontrollkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland (V).

Han sier at dette er relevante opplysninger for saken videre.

- Jeg har tidligere stilt spørsmål ved hvorfor ikke alarmklokkene ringte tidligere hos en såpass erfaren politiker som Huitfeldt. Det spørsmålet blir ikke mindre relevant nå, sier Almeland.

At Huitfeldt i godt over et år har fått gjentatte spørsmål om aksjeaktivitet, men først over to uker etter at Borten Moe-saken ble kjent tenkte hun burde sjekke opp i mannens aksjeaktivitet, synes han framstår som svært underlig.

- Ettersom hun visste at hennes ektemann drev med hyppige aksjekjøp, er det vanskelig for meg og Venstre å forstå at hun etter minst tre konkrete henvendelser fra Dagbladet ikke så det som relevant å få vite hvilke selskaper hennes mann hadde kjøpt aksjer i, sier Almeland.

REAGERER: Kontrollkomiteen har bedt regjeringen redegjøre for eventuelle politisk iverksatte rutiner for å ivareta habilitetsregelverket og sier at det vil ta tid å gå gjennom svarene. Særlig Huitfeldt-saken skal gås nøye etter i sømmene, sier Almeland. Foto: Hanna Johre / NTB
REAGERER: Kontrollkomiteen har bedt regjeringen redegjøre for eventuelle politisk iverksatte rutiner for å ivareta habilitetsregelverket og sier at det vil ta tid å gå gjennom svarene. Særlig Huitfeldt-saken skal gås nøye etter i sømmene, sier Almeland. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Huitfeldt er fjerde statsråd i Støre-regjeringen som på kort tid har vært innblandet i habilitetssaker. Også Tonje Brenna (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap) har beklaget habilitetsbrudd i sommer. Kun Huitfeldt og Brenna sitter fortsatt som regjeringsmedlemmer.

Kontrollkomiteen gransker regjeringens håndtering og rutiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer