Fikk bare halv lønn. Nå snur rederiet

Polsk fisker fikk bare betalt halvparten av det norske kolleger fikk på norsk båt. Nå får han etterbetalt 600.000 kr.

FANT SEG IKKE I DET: Polske Radoslaw Wojtera fikk utbetalt bare halvparten av det de norske kollegene fikk på snøkrabbebåten «Prowess». Nå får han etterbetalt over 600.000 kroner. Foto: Privat
FANT SEG IKKE I DET: Polske Radoslaw Wojtera fikk utbetalt bare halvparten av det de norske kollegene fikk på snøkrabbebåten «Prowess». Nå får han etterbetalt over 600.000 kroner. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er diskriminering, fastslo Diskrimineringsnemnda i desember i fjor. Det er ikke tillatt å betale utenlandske fiskere lavere lønn for samme jobb som de norske kollegene gjør.

Norsk Sjømannsforbund har bistått to polske medlemmer som var fiskere på den norske snøkrabbebåten «Prowess», eid av Bergens-rederiet Ocean Venture. De to polakkene fikk over flere år halv lønn av hva de norske fiskerne fikk.

Etter avgjørelsen i nemnda sendte forbundets advokat et søksmålsvarsel til rederiet Ocean Venture, med krav om erstatning på henholdsvis 608 000 for den ene og 232 000 kroner for den andre.

- Rederiet har nå etterkommet kravet til den ene. I den første polakkens tilfelle forklarer rederiet at de i ettertid har oppdaget at han har bodd i Norge mens han jobbet for rederiet og dermed skulle hatt norsk lønn. Han har fått hele kravet kompensert. Den andre har foreløpig ikke fått utbetalt erstatning. Forbundet har varslet søksmål om ikke kravet utbetales umiddelbart, skriver Sjømannsforbundet i en pressemelding.

Signal til arbeidsgiverne

Forbundsleder Johnny Hansen sier saken sender er sterkt signal til arbeidsgivere på båtene.

- Jeg er ganske sikker på at det er flere slike tilfeller på norske båter. Nå håper jeg arbeidsgiverne slutter med denne praksisen. Sjøfartdirektoratet og andre kontrolletater må tak tak i dette, sier han, og legger til:

- Jeg er fornøyd med at saken nå er avsluttet for det ene medlemmets vedkommende. Vi fikk først medhold i nemnda på prinsipielt grunnlag, noe som er viktig for å unngå eventuelle senere lignende saker. Nå har rederiet også etterkommet erstatningskravet fullt ut for den ene og man unngår en lengre prosess i rettsvesenet, noe som er svært gledelig for medlemmet, og jeg håper de snarlig imøtekommer kravet til den andre.

Rederiet uenig

TØFFE FORHOLD: Slik kan det være i arbeid på snøkrabbefiske, her fra «Prowess».
TØFFE FORHOLD: Slik kan det være i arbeid på snøkrabbefiske, her fra «Prowess». Vis mer

Rederiet Ocean venture er uenig i Diskrimineringsnemndas avgjørelse, og mener det er lovlig å lønne folk utfra kostnadsnivået der de bor.

- Rederiet har uriktig antatt at Radoslaw Wojtera bodde i Polen. Nå ser vi han bor i Norge. Derfor har vi etterbetalt lønnen hans, sier advokat Svend A. Lerring på vegne av Ocean Venture.

Lerring mener at Sjømannsforbundet har feilinformert både rederiet og Diskrimineringsnemnda om hvor Radoslaw hadde bosted.

Lerring sier rederiet er åpen for en dialog også om kravet som er reist for den andre polske fiskeren som gikk på halv «norsk» lønn. Likevel mener han den saken er prinsipielt forskjellig.

- Han er ikke bosatt i Norge, derfor må det bli en annen løsning, understreker Lerring.

Advokaten avviser at rederiet diskriminerer lønnsmessig på etnisk grunnlag. Han viser til at andre nasjonaliteter som jobber på Ocean Venture-båtene, har norsk lønn når de er bosatt i Norge.

Ocean Venture mener likevel at det er helt greit å betale folk lønn utfra kostnadsnivået der de bor.

- Det skjer i store deler av flåten til rederiene i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS), sier han.

«Prowess» tilhører det norske skipsregisteret (NOR).

Forbundsleder Johnny Hansen synes det er bra at rederiet nå har gitt full erstatning.

- Men jeg skjønner ikke argumentasjonen deres om at de betaler fordi han angivelig har bodd i Norge mens han var ansatt. Det virker som om rederiet ikke har tatt innover seg at Diskrimineringsnemda ikke deler rederiets syn, og faktisk har slått fast at rederiet har utøvd diskriminering, sier han.

- Endret argumentasjon

Ifølge Hansen hører det også med til historien at rederiet lenge forklarte lønnsforskjellen med ulike arbeidsoppgaver og ansvar. Dette ble imidlertid kategorisk avvist av Havforskningsinstituttet, som leide fartøyet deler av ansettelsesperioden.

Hansen sier rederiet da endret argumentasjonen sin, og forklarte ulik lønn med ulikt bosted.

- Denne forklaringen fikk de ikke aksept for i Diskrimineringsnemda, som tvert imot konkluderte med at det var indirekte diskriminering på bakgrunn av nasjonalitet, sier Hansen.

- Forskjell i kompetanse

På spørsmål om hvorfor rederiet først argumenterte med at de to polakkene hadde andre arbeidsoppgaver enn sine norske kolleger, svarer advokat Lerring:

- Rederiet mener det er forskjell i kvalifikasjoner, men innser at de ikke har hatt et tilstrekkelig differensiert lønnssystem til å underbygge dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer