Fikk bare halv lønn. Nå snur rederiet

Polsk fisker fikk bare betalt halvparten av det norske kolleger fikk på norsk båt. Nå får han etterbetalt 600.000 kr.

FANT SEG IKKE I DET: Polske Radoslaw Wojtera fikk utbetalt bare halvparten av det de norske kollegene fikk på snøkrabbebåten «Prowess». Nå får han etterbetalt over 600.000 kroner. Foto: Privat
FANT SEG IKKE I DET: Polske Radoslaw Wojtera fikk utbetalt bare halvparten av det de norske kollegene fikk på snøkrabbebåten «Prowess». Nå får han etterbetalt over 600.000 kroner. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er diskriminering, fastslo Diskrimineringsnemnda i desember i fjor. Det er ikke tillatt å betale utenlandske fiskere lavere lønn for samme jobb som de norske kollegene gjør.

Norsk Sjømannsforbund har bistått to polske medlemmer som var fiskere på den norske snøkrabbebåten «Prowess», eid av Bergens-rederiet Ocean Venture. De to polakkene fikk over flere år halv lønn av hva de norske fiskerne fikk.

Etter avgjørelsen i nemnda sendte forbundets advokat et søksmålsvarsel til rederiet Ocean Venture, med krav om erstatning på henholdsvis 608 000 for den ene og 232 000 kroner for den andre.

- Rederiet har nå etterkommet kravet til den ene. I den første polakkens tilfelle forklarer rederiet at de i ettertid har oppdaget at han har bodd i Norge mens han jobbet for rederiet og dermed skulle hatt norsk lønn. Han har fått hele kravet kompensert. Den andre har foreløpig ikke fått utbetalt erstatning. Forbundet har varslet søksmål om ikke kravet utbetales umiddelbart, skriver Sjømannsforbundet i en pressemelding.

Signal til arbeidsgiverne

Forbundsleder Johnny Hansen sier saken sender er sterkt signal til arbeidsgivere på båtene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer