Covid-støtte

Fikk covid-støtte - kjøpte øy

Tusenvis av amerikanere er tiltalt eller dømt for å ha svindlet til seg covid-støtte på uærlig vis. Én av dem kjøpte seg like godt ei privat øy utenfor Florida for pengene han fikk.

KJØPTE: En forretningsmann fra Florida kjøpte denne private øya utenfor kysten av Florida med penger han svindlet til seg fra føderale myndigheter. Foto: AP Photo/Julio Aguilar
KJØPTE: En forretningsmann fra Florida kjøpte denne private øya utenfor kysten av Florida med penger han svindlet til seg fra føderale myndigheter. Foto: AP Photo/Julio Aguilar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Totalt kan det dreie seg om svimlende 280 milliarder dollar (om lag 3108 milliarder kroner), som amerikanere sikret seg i føderal pengestøtte under pandemien uten å ha krav på disse pengene.

Ytterligere 123 milliarder dollar (om lag 1365 milliarder kroner) skal ha blitt sløst eller rotet bort. Totalt utgjør dette omtrent ti prosent av all den økonomiske støtten amerikanske, føderale myndigheter delte ut under pandemien, ifølge en analyse fra nyhetsbyrået AP.

SURVIVAL CONDOS: På et hemmelig sted i Kansas har Larry Hall bygget en «overlevelsesbunker» for USAs overklasse. Video: Ekspressen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Dømt

En forretningsmann fra Florida soner nå en straff på 5,5 år i fengsel etter at han sikret seg 7,8 millioner dollar i Covid-støtte. Deler av pengene brukte han på å kjøpe den paradisiske, private øya, Sweetheart Island, halvannen kilometer utenfor kysten av Florida.

Nyhetsbyrået har gått gjennom hundrevis av bedragerisaker hvor amerikanere brukte store summer på hus, luksusklokker, diamanter, sportsbiler, ferier og lange netter på strippeklubber.

Under pandemien forsøkte amerikanske myndigheter - som myndighetene i Norge og store deler av verden - å få penger ut til folk og næringsvirksomheter som slet. På grunn av den ekstraordinære situasjonen ble sikkerhetsrutiner droppet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er med i studio for å snakke om covid-19-bølgen som er i full gang. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

30 søknader

Forretningsmannen i Florida skal opprinnelig ha forsøkt å berge selskapet sitt på legitimt vis, men så utviklet det seg til storstilt bedrageri.

- Da pandemien traff, reduserte det ikke forretningsdriften. Den drepte den, skriver advokatene hans til retten.

Mellom mars 2020 og januar 2021 skal forretningsmannen ha sendt inn mer enn 30 falske søknader for å få pandemi-nødhjelp. Han mottok 7,8 millioner dollar, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Påtalemyndighetene fikk rettens medhold i at dette utviklet seg til omfattende svindel. I januar ble mannen dømt til 5,5 år i fengsel.

Som en del av straffeavtalen må også forretningsmannen betale tilbake hele beløpet på 7,8 millioner dollar og selge Sweetheart Island.

Nesten 3.200 personer er så langt blitt siktet for bedrageri av covid-støtte. Ifølge det amerikanske justisdepartementet har om lag 1,4 milliarder dollar (om lag 15,5 milliarder kroner).

Rapper skrøt

Gjennomgangen til AP viser også at det var folk fra alle samfunnslag og deler av USA som forsøkte å stjele til seg Covid-penger.

For eksempel var den rapper i Tennessee, som skrøt på Youtube av at han hadde stjålet mer enn 700.000 dollar i arbeidsledighetstrygd knyttet til pandemien. En tidligere restauranteier og radioprogramleder som kjøpte en alpakka-gård i Vermont for stjålne covid-penger.

- Den ubehagelige sannheten er at det føderale rettsapparatet ikke er utstyrt til å takle det enestående volumet av pandemistøtte-svindel. Det omfatter tusener og tusener av amerikanske og utenlandske aktører, sier den tidligere direktøren for den føderale Pandemic Response Accountability Committee, Bob Westbrooks, til AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer