Nye coronatiltak:

Fikk få timers varsel: - Uakseptabelt

På få timer måtte hele Oslos serveringsbransje omstille seg etter at regjeringen presenterte nye coronatiltak. Dagen etter fikk Bergen enda kortere frist.

FRUSTRERT: Daglig leder i selskapet som blant annet driver Raadhuset bar, er frustrert over det korte varselet utelivsbransjen fikk. Goto: Skagstindgruppen.
FRUSTRERT: Daglig leder i selskapet som blant annet driver Raadhuset bar, er frustrert over det korte varselet utelivsbransjen fikk. Goto: Skagstindgruppen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 16 torsdag ettermiddag holdt regjeringen pressekonferanse om smittesituasjonen, etter en rekke mistenkte tilfeller av omikron-utbrudd i Norge.

Regjeringen presentere blant annet en rekke inngripende tiltak i over 20 kommuner i Oslo, Viken og Innlandet.

Tiltak som blant annet rammer utelivsbransjen, kulturbransjen og serveringsbransjen – nok en gang.

Fredag ble det også innført strengere tiltak i en rekke kommuner i Vestland. Disse reglene trådde i kraft klokka 21, bare fire timer etter at innbyggerne ble varslet.

- Vanskelig

Daglig leder på Kvarteret i Bergen, Sara Mørland, synes det er altfor kort varsel og at informasjonen er utydelig.

- Det er vanskelig å forholde seg til. Vi er jo allerede åpent og er derfor nødt til å omstille oss mens vi har pågående arrangementer. Det at vi er frivillig drevet gjør oss avhengige av at folk er villige til å komme inn gratis, på kort varsel og på en fredag for å klare å etterleve de nye tiltakene. Det er veldig høye krav å stille til kultur- og utelivsbransjen, forteller Mørland til Dagbladet.

Hun forteller videre at de nå jobber for å kunne forholde seg til de nye tiltakene og ser på muligheten for å gjeninnføre et digitalt betalingssystem.

- Det er rett og slett vanskelig.

«Fullstendig krise»

Tiltakene i hovedstaden var gjeldende fra midnatt natt til fredag 3. desember. Utelivsbransjen fikk dermed om lag sju timer på å omstille seg, tilbake til tilnærmet det utelivet vi kjente i sommer.

Det får daglig leder Morten Guldvik i Skagstindgruppen til å reagere.

Selskapet driver elleve ulike utesteder, blant annet Telegrafen, Smelteverket, Vulkan arena, Raadhuset Bar og Matsalen.

- At det må gjøres tiltak, hvilke tiltak og hvordan tiltakene skal gjøres, har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om. Min frustrasjon er at vi nå bare får sju timers varsel på å gjøre om hele måten å drive bar og serveringsdrift på, sier Guldvik til Børsen.

Han uttalte seg først til Avisa Oslo rett etter at vedtakene ble kjent. Da omtalte han det som «fullstendig krise».

Når Børsen ringer forteller Guldvik at han har fattet seg mer, men uttrykker fortsatt frustrasjon over det korte varselet.

- Før har det bare vært snakk om coronapass, også plutselig går vi heller tilbake til der vi var i sommer, sier utelivsaktøren over telefonen.

Børsen har vært i kontakt med helse- og omsorgsdepartementet som foreløpig ikke har hatt anledning til å svare.

Utsetter konserter

Skagstindgruppen har blant annet to konsertscener som rommer rundt 800 gjester.

DAGLIG LEDER: Daglig leder i Skagstindgruppen, Morten Gulvik. Foto: Skagstindgruppen.
DAGLIG LEDER: Daglig leder i Skagstindgruppen, Morten Gulvik. Foto: Skagstindgruppen. Vis mer

Med de nye coronareglene er det bare tillatt med 600 gjester – dersom alle har egne stoler og det forekommer bordservering.

Konsertscenene til Skagstindgruppen får dermed bare plass til om lag 250 gjester. Ettersom flere av konsertene er utsolgt, må konsertene flyttes til nyåret.

- Det er fem–seks konserter før jul som nå må flyttes, sier Guldvik.

Han forteller til Børsen at det fort kan utgjøre et omsetningstap på 3 til 4 millioner kroner de neste tre ukene, bare på planlagte eventer og konserter.

- Det er jo trasig, men jeg har forståelse for at vi står overfor en vanskelig situasjon med ny virusvariant og mye usikkerhet.

- Men sju timer, uten forvarsel, er ekstremt kort tid på å gjøre om på driften, sier lederen for Skagstindgruppen.

- Fortvilende kort frist

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, beskriver det som «fryktelig synd» at utelivet i Oslo nok en gang blir rammet av tiltakene.

SYND: Administrerende dirketør i NHO Reiseliv sier det er synd at utelivsbransjen igjen blir rammet. Foto: Håkon Mosvold Mjelstad / NTB
SYND: Administrerende dirketør i NHO Reiseliv sier det er synd at utelivsbransjen igjen blir rammet. Foto: Håkon Mosvold Mjelstad / NTB Vis mer

Hun sier det er «altfor dårlig» at serveringsbransjen bare fikk noen timer på å omstille seg etter torsdagens pressekonferanse.

- Helt fortvilende kort frist. Det er nærmest uakseptabelt, sier en opprørt NHO-sjef til Børsen.

- En som har mange grupper på 500–600 gjester må få lengre tid på å dele opp gruppene og finne alternativer. De burde fått i hvert fall helga på seg.

På spørsmål om hvorfor utelivsbransjen fikk så kort tid svarer statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt:

- For å beholde kontrollen på pandemien var det viktig å handle raskt, og vi fikk entydige faglige råd om at det var avgjørende at man ikke ventet med å iverksette tiltakene. Det var nødvendig å innføre tiltak på kort tid som begrenset kontakt og mobilitet i områdene som er berørt av smitteutbruddet med omikron-varianten.

Roser ansatte

Guldvik synes likevel det mangler forståelse for en bransje som etter to år med pandemi har vært skadelidende.

- I løpet av de to siste åra har folk vært tvangspermittert fordi det har vært stengt. Da vi åpnet opp hadde vi mistet en haug med folk fordi folk i bransjen hadde byttet jobb. Nå hadde vi endelig kommet oss på føttene med nye ansatte, også får vi denne i trynet igjen.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

Guldvik roser derimot flinke ansatte som bretter opp ermene og sto på for å få alt i havn før midnatt.

Han ønsker ikke legge seg opp i hva slags tiltak som er rett eller galt, men håper kompensasjonsordninger kommer fort på plass.

- Jeg tror jeg snakker for hele serveringsbransjen når jeg sier at dette føles litt som en liten nedstenging.

- Alle som har stående konserter kan ikke gjennomføre vanlig og nattklubber og puber må endre hele produktet sitt, sier en opprørt daglig leder.

Statens ansvar

Byråd Victoria Marie Evensen sier at tiltakene utgjør en stor risiko for serveringsbransjen, som allerede har lidd under pandemien.

Spesielt med tanke på den viktige julebordsesongen, forstår Evensen at mange i bransjen har det tøft.

- Behovet for kompensasjon er definitivt til stede, sier byråden til Børsen.

- Tapene slår inn ganske umiddelbart, legger hun til.

Evensen viser til at det er staten som har ansvar for å få på plass kompensasjonsordninger. Byrådet har løpende dialog med staten for å få det på plass så fort som mulig.

- Det er veldig viktig at man får på plass en statlig kompensasjonsordning som håndterer tapene bransjen får nå, så fort som mulig, forklarer byråden.

- Vi har stor forståelse for at smitteverntiltak er en stor påkjenning, både for enkeltmennesker og for utelivet. Regjeringen har fulgt Helsedirektoratet og FHIs faglige anbefaling om å innføre regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet. Det er nødvendig for å forsinke og begrense spredning av den nye virusvarianten omikron, skriver Bjørkholt.

- Ikke bekmørkt

Guldvik har vært fornøyd med støtteordningene de før har mottatt fra staten og kommunen. Han roser Raymond Johansen for å ha stått opp for utelivsbransjen.

De nye tiltakene kommer i en ekstremt dårlig tid da det er disse fem ukene fram mot nyttår hvor serveringsbransjen skal prøve å ta igjen noe av det tapte, forklarer Guldvik.

- Det er utmattende å gå gjennom dette nok en gang, men pandemien er jo uforutsigbar.

- Heldigvis virker det ikke bekmørkt. Det ser ikke ut til at folk har buret seg helt inne foreløpig, legger han til.

Vil jobbe «knallhardt»

Avslutningsvis vil Guldvik legge til at vi må være glad vi tross alt bor i Norge hvor vi har et godt sikkerhetsnett og gode støtteordninger.

- Vi må jo bare stole på at vi får på plass gode støtteordninger denne gangen også.

NHO-sjef Devold forteller at NHO Reiseliv jobber intenst for å sikre gode løsninger og kompensasjonsordninger for serveringsstedene i hovedstaden.

De vil få på plass lønnsstøtte for å unngå ytterligere permitteringer. Dersom selskaper må permittere, skal NHO jobbe for at de slipper å måtte betale lønnskostnadene selv.

FØRSTE OSLO-TILFELLE: En person har fått påvist den nye coronavarianten omikron. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer

Devold kritiserer regjeringen for å ikke ha noen støtteordninger etablert før tiltakene ble presentert.

- Det verste er at det ikke fantes en eneste nasjonal støtteordning etablert. Det samme så vi ved tidligere nedstenginger. Tiltakene ble innført først, og så jobbet man for å etablere støtteordninger seinere. Det er for dårlig, sier NHO-sjefen.

Hun garanterer at NHO vil jobbe knallhardt for å få raskt tempo i luftstøtte og kompensasjonsordninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer