Fikk hjelp av avhørs­ekspert i Kripos

Slik er påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen helt privat.

OMDISKUTERT MANN: Nicolai Tangen har den siste uka fylt spaltene - nå forteller nære og bekjente om den påtroppende oljefondsjefen. Her sammen med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit da kronprinsparet holdt middag for «Business for Peace Honorees Dinner» på Skaugum i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
OMDISKUTERT MANN: Nicolai Tangen har den siste uka fylt spaltene - nå forteller nære og bekjente om den påtroppende oljefondsjefen. Her sammen med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit da kronprinsparet holdt middag for «Business for Peace Honorees Dinner» på Skaugum i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er en beskjeden sørlending. Jeg har vært interessert i finans siden jeg var liten gutt og gikk med aviser og solgte blomster på restauranter - og kjøpte aksjer for pengene, har Nicolai Tangen (53) uttalt til NTB.

Han føyde seg lenge inn i rekka over ansiktsløse milliardærer. De som bygger gigantformuer i det stille og som skyr pressen.

Det skulle brått endre seg 26. mars 2020. Tangen, som etter egne ord «setter veldig pris på privatlivets fred», ble da kjent for å være mannen som skal forvalte Norges oljeformue på rundt 10 000 milliarder kroner.

- Å bli oljefondssjef er for meg selve drømmejobben, som jeg på en måte har trent til hele livet, sa toppsjefen til Kapital.

Fasjonabelt

Tangen dukket for alvor opp på norsk offentlighets radar i forbindelse med en omstridt kunstgave til fødebyen Kristiansand i 2015. Deretter gikk teppet ned, før han i mars ble introdusert som ny oljefondssjef. Først etter at VG hadde kikket bak kulissene på Tangens «drømmeseminar», kom imidlertid flombelysningen.

Mediesirkuset står i sterk kontrast til milliardærens liv for bare noen uker tilbake. De seineste 28 åra har finansmannen vært bosatt i London - sammen med kona Katja Tangen og tre barn. Siden 2005 har lokale innbyggere kunnet observere den dresskledde nordmannen til og fra AKO Capital-kontoret i det eksklusive distriktet Mayfair.

Selskapet, som Tangen bygget opp fra grunn, forvalter svimlende 150 milliarder norske kroner.

- Bestemt mann

Veien fra ovennevnte verdensmetropol til svabergene på Sørlandet er derimot lang. Før Tangen gikk inn i finansmanesjen, og sikret seg en solid plassering på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, har han tilsynelatende levd et nøkternt liv.

- Han er nysgjerrig og kunnskapshungrig, og det er kvaliteter som er viktige og kanskje undervurderte i hans type arbeid. Og så tar han ikke seg selv alvorlig. I tillegg er han veldig opptatt av å hjelpe mennesker til å arbeide godt sammen, sier forsker, forfatter og venn Henrik Syse til Børsen.

LOVORD: Henrik Syse har kjent Nicolai Tangen siden slutten av 80-tallet. Han er raus med superlativene i beskrivelsen av den påtroppende oljefondsjefen. Foto: NTB Scanpix
LOVORD: Henrik Syse har kjent Nicolai Tangen siden slutten av 80-tallet. Han er raus med superlativene i beskrivelsen av den påtroppende oljefondsjefen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han er styremedlem i AKO-fondene og i den veldedige AKO-stiftelsen. Syse har kjent Tangen siden de to møttes i Forsvaret i 1986-87. Han beskriver Tangen som «vennlig, kunnskapsrik, grundig, samvittighetsfull, morsom og visjonær».

- Så er han opptatt av andre. Glad i å dele. Lyttende, men samtidig bestemt når han tror på noe.

Tangen kontaktet Kripos

Den egenskapen samsvarer godt med 53-åringens bakgrunn. Foruten å ha tatt organisasjonspsykologi, økonomiutdannelse og mastergrader i kunsthistorie, er han tidligere etterretningsmann. Ifølge Tangens egen biografi har han gått Forsvarets russiskkurs og «er trent i avhør».

Asbjørn Rachlew, politioverbetjent ved Oslo politidistrikt og avhørsekspert, opplyser til Børsen at en avhørsinstruktør ved Kripos ble kontaktet av Nicolai Tangen i 2012.

Bakgrunnen var at Tangen ville hente inn forskningsbaserte metoder for innsamling av informasjon - som blant annet norsk politi er trent opp i siden 2000.

SKRIVER BOK: Asbjørn Rachlew, politioverbetjent ved Oslo politidistrikt og avhørsinstruktør. Foto: Berit Roald / Scanpix
SKRIVER BOK: Asbjørn Rachlew, politioverbetjent ved Oslo politidistrikt og avhørsinstruktør. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Tangen hadde fått nyss i at det fantes forskningsbaserte intervjumetoder, og ønsket å undersøke hva dette innebar. Avhørsinstruktøren fikk aksept fra Kripos til å ta oppgaven som bierverv og reiste i sin fritid til London for å utdanne de ansatte i AKO Capital og Tangen selv.

- Hvorfor har et hedgefondselskap behov for avhørsmetoder som politiet tar i bruk?

- Alle som samler inn opplysninger gjennom intervjuer, bør være interessert i dette. Tangen er avhengig av at medarbeidere henter inn relevant, nøyaktig og pålitelig informasjon, før han fatter en beslutning eller går inn i en investering. Han virker innovativ, og forsto dette før mange andre. I dag ønsker FN å innføre de samme metodene, sier Rachlew.

Tangen støtter bokprosjekt

Han forteller at tilbakemeldingene fra opplæringa ble så godt mottatt at Tangen oppfordret til et bokprosjekt. I disse dager jobber Rachlew sammen med politioverbetjenten ved Kripos, Geir Egil Løken, og forfatter Svein Tore Bergestuen på nettopp dette.

Rachlew opplyser at Tangens AKO Capital støtter bokprosjektet ved å betale for oversetting og garantere kjøp av 1000 eksemplarer som Tangen vil dele med andre.

- Metodene hviler på et trygt og solid fundament i form av menneskerettigheter og forskning. Tangen har erfart at metodene fungerer. Han ville derfor dele kunnskapen med resten av verden og spurte om vi kunne skrive ei bok, sier Rachlew, som understreker at det ikke er satt noen krav eller føringer fra AKO på utformingen av boka.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Metodene Tangen lærte fra norsk politi har tilsynelatende preget mye av det 53-åringen har rørt ved profesjonelt.

«Både når det gjelder finans og kunst jobber Tangen systematisk og analytisk. Han er opptatt av å gjøre grundig research og legge langsiktige planer. Når han vurderer nye investeringsmuligheter, finkjemmer han hele den aktuelle organisasjonen. Han leter i informasjonen han får oppgitt, men også i det som ikke blir ham fortalt», skrev Aftenposten i et intervju med Tangen i september 2016.

Lovord om stjernekokk

Men Tangens liv dreier seg ikke bare om forskningsbasert kunnskap. Toppsjefen er lidenskapelig opptatt av kunst - fordi det ifølge ham «skjerper min kreativitet og hjelper meg å slappe bedre av».

Når han ikke leter etter nye funn til samlingen, stiller han gjerne opp på den kulinariske scenen. I omgangskretsen finner man blant andre stjernekokk Jamie Oliver (44).

I en e-post, som Børsen har fått innsyn i, kommer det fram at Tangen ønsket å ta med seg den britiske tv-kokken til Norge i fjor.

«Tirsdag 15 mai tar jeg med Jamie Oliver til Norge for å holde Business for Peace foredraget i Aulaen. Som dere vet er det ingen i verden som har gjort mer for barn’s mathelse (gjennom ‘School meals’, ‘sugar taks’ etc.) enn Jamie. (...) Han er en utrolig foredragsholder, han brenner for saken, og så er han også en fantastisk person.», skriver Tangen.

INNRØMMER FEIL: Torbjørn Røe Isaksen redegjorde for om forholdene rundt sin deltakelse på påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangens omdiskuterte seminar i Philadelphia i USA november 2019. Video: Regjeringen. 21. april 2020 Vis mer

Nei til vinkveld

53-åringen har, ifølge VG, også invitert Torbjørn Røe Isaksen og samboeren med på vinkveld med stjernekokken. Det takket statsråden riktignok nei til.

«Hvis du har lyst pa en London tur til foer jul sa er du (og din partner) velkommen til en kveld med Jamie Oliver torsdag 8 desember. (...) Tror dette blir veldig interessant (og morro!)», skrev Tangen i en e-post til Isaksen 7. september 2016.

Matinteressen ble også særlig tydelig sett ut fra den påkostede menyen under luksusseminaret i USA.

- Jeg har tatt noe kokkeutdannelse og jeg var personlig engasjert i utvelgelsen av råvarene og valg av menyene, da jeg synes det er spennende, uttalte Tangen da han la fram regnskapet for turen.

- Livet er urettferdig

Med en nettoformue på 5,5 milliarder kroner, har fondsforvalteren fra Kristiansand blitt bemerket for sine særdeles romslige spanderbukser. Ifølge Kapital donerte Tangen hele 450 millioner til AKO Foundation, som står bak den omstridte kunstsiloen, i 2018.

I mai 2019 sluttet han og kona seg også til The Giving Pledge - et initiativ startet av de amerikanske milliardærene Warren Buffett og Bill Gates ti år tidligere. Her oppfordres velstående personer til å gi bort minst halvparten av sin formue til veldedige formål i løpet av sin levetid.

- Etter å ha vokst opp i Norge, et generelt egalitært samfunn, er Katja og jeg veldig klar over hvor heldige vi har vært. Vi vet at livet er urettferdig og at barna våre allerede er privilegerte gjennom utdannelse og en trygg oppvekst.

- Videre tror vi at deres lykke hovedsakelig vil avhenge av faktorer som ikke kan kjøpes. Derfor, og av mange andre grunner, føles det som det eneste rette å bli medlem av Giving Pledge, skrev paret i en uttalelse den gang.

Artikkelen fortsetter under:

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Dette bør Norge vite

Henrik Syse mener Tangens siste kontrovers knyttet til håndteringen av USA-seminaret ikke kan betegnes som kritikkverdig.

- Jeg synes ikke det. Men som Tangen selv sier, mener jeg det er helt fint med debatt og spørsmål.

- Hva bør den norske befolkning vite om Nicolai Tangen?

- Han kan mer om investeringer enn de fleste, så han passer utmerket til jobben han har fått. Men i tillegg er han opptatt av at penger ikke er noe mål i seg selv, og at de medfører stort ansvar.

Syse peker videre på Tangens veldedige stiftelse «som bidrar til svært gode prosjekter, med de beste samarbeidspartnere, innen blant annet utdanning og kultur.»

- Jeg har selv fått se på nært hold, som styremedlem i stiftelsen hans, mange av de ungdommene i desperate og fattige omstendigheter som får livet sitt bygget opp gjennom gode prosjekter. Et motto som brukes i det arbeidet, er å gjøre disse menneskene til «sjef i eget liv». Det brenner han for. Han er jo rett og slett et av de mest sjenerøse menneske jeg vet om.

Børsen har vært i kontakt med Nicolai Tangen i forbindelse med saken. Han ønsker ikke å bidra med kommentarer.

Nicolai Tangen (53)

  • Milliardær, hedgefondforvalter, kunstsamler og påtroppende oljefondsjef.
  • Fra Kristiansand, men har de siste årene vært bosatt i London med sin norske kone Katja og tre barn.
  • Etablerte investeringsfondet AKO Capital i 2005. Selskapet har i dag rundt 70 ansatte og forvalter pengene til universiteter, veldedige stiftelser og familieselskaper.
  • Tangen vil etter planen tiltre stillingen som ny CEO for Norges Banks Investment Management i begynnelsen av september 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer