Justisdepartementet:

Fikk ikke se hemmelig dokument

Justisdepartementet hevder de ikke fikk forelagt dokumentet som viser hva NSMs lån skulle gå til.

SKANDALE: Justisminister Emilie Enger Mehl har varslet en gjennomgang av saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKANDALE: Justisminister Emilie Enger Mehl har varslet en gjennomgang av saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld la Justisdepartementet fram en rekke dokumenter på regjeringens nettsider i forbindelse med NSM-skandalen.

Et av disse dokumentene var et utkast av avtalen mellom NSM og utleieselskapet Norwegian Property, som ble forelagt Justisdepartementet og Kommunaldepartementet i mai 2022.

«Utleier skal finansiere Leietakers spesialtilpasninger/sikkerhet oppad begrenset til NOK 48 000 000 eksl mva. Disse investeringene skal være en åpen bok-løsning mellom partene, og avkastningskravet er fastsatt til å være 5 %, tilbakebetalt over Leieperioden som en annuitet ...», heter det i dokumentet.

Dette dokumentet har vært svært kontroversielt, da Justisdepartementet godkjente denne løsningen. De hevder at de ikke oppfattet det som et lån.

I samme dokument ble det nevnt et vedlegg 8, som skal være en tilleggsavtale som regulerer den endelige finansieringen - altså hva pengene skulle gå til. I utkastet beskrives vedlegget som «Tilleggsavtale 1 vedrørende Leietakers egen investering av særtilpasninger».

Vedlegget er foreløpig ikke publisert på regjeringens nettsider.

Til Børsen opplyser Justisdepartementet at dokumentet er gradert, og at det derfor ikke er lagt ut.

Justisdepartementet sier også at de ikke fikk se vedlegget før i november i år.

- Vedlegget ble ikke forelagt Justisdepartementet i mai 2022. Etter at det ulovlige lånet ble avdekket, ble vedlegget forelagt på etterspørsel den 23. november 2023, skriver de i en e-post til Børsen.

Ifølge Justisdepartementet inneholder vedlegget en punktvis liste over hva lånet har blitt brukt til.

NSM har tidligere opplyst at mesteparten av lånet har blitt brukt til sikkerhetsmessige spesialtilpasninger i bygget, modernisering av IKT-utstyr og møbler.

Børsen snakket i helgen med jusekspertene Mads Andenæs og Tore Bråthen, som begge reagerte sterkt på at vedlegget ikke lå offentlig tilgjengelig.