Kina:

Fikk kjempebot etter vits

Staten liker ikke å bli tullet med.

STENGT: Standup-scenen hvor komikeren holdt show i helga, har avlyst kommende opptredener. Foto: AFP / NTB
STENGT: Standup-scenen hvor komikeren holdt show i helga, har avlyst kommende opptredener. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Du bør ikke fortelle hundevitser som kan gi assosiasjoner til Folkets frigjøringshær. Det kan koste deg dyrt.

Det fikk komiker Li «House» Hoashi erfare da han dro en vits om sine to adopterte hunder som jaget et ekorn, under et stand up-show i helga.

- Andre hunder får deg til å tenke at de er søte. Disse to hundene minnet meg bare på «kjemp for å vinne, skap eksemplarisk oppførsel», sa han til latter fra scenen, ifølge The Guardian.

Referansen er altså mottoet president Xi ga Folkets frigjøringshær i 2013. Han erklærte dette som militærets mål.

Video av vitsen havnet på internett, hvor det ikke var alle som lo. Li ble anklaget for å være respektløs overfor det kinesiske militæret. Vitsen nådde også myndighetenes ører, som heller ikke syntes spøken var av det artige slaget.

Li ble to dager etter standupshowet suspendert fra komedieaktør Xiaoguo Culture Media, som han var tilknyttet. Han gikk også selv ut på det kinesiske sosiale mediet Weibo og beklaget vitsen, som han sa han følte seg «dypt skyldig og angerfull» over.

Onsdag kom også Kinas kultur- og turistdepartement på banen, og slo en bot på 13,35 millioner yuan på bordet til Xiaoguo Culture Media. Det tilsvarer 21 millioner norske kroner. Samtidig er selskapet bedt om å betale i overkant av to millioner kroner for «ulovlig» inntekt på vitsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.