Matkasse-Adam

Fikk knekken: - Helt jævlig

Adam Bjerck (33) fant kunsten etter at han møtte veggen for noen år siden. Nå gjør «Adams Matkasse»-gründeren suksess i Bergen.

ÅPNER OPP: Adam Bjerck åpner opp om livet som restauranteier. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
ÅPNER OPP: Adam Bjerck åpner opp om livet som restauranteier. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Økte kostnader og høye strømpriser preger næringslivet, som i ukevis har slått alarm. Likevel åpnet Adam Bjerck restaurant Engen i Bergen før jul. Dagbladet møter ham i den relativt nye restauranten litt utenfor den indre sentrumskjernen.

- Det er tøft. Det er det. Men strømmen varierer veldig, sier han.

I tillegg til Engen, har han restaurant Bjerck i sentrum og Flamme Burger. Plutselig gikk strømregninga på restauranten Bjerck fra 37 000 til 137 000 kroner. For å ta unna noe av kostnadene, har han økt prisene.

- Det er naturlig. Vi må ta det vi må ha for at det skal gå rundt. Vi skal ha ansatte på jobb, og dekke økte strømutgifter. Det gjør det vanskeligere å drifte en restaurant godt. Du må være på ballen hele tida, sier 33-åringen.

Han følger nøye med på situasjonen og har møter i ledergruppa, hvor de ser på timer, hvordan service har gått og følger med hos NHO.

- Det tror jeg er veldig viktig og en av grunnene til at vi lykkes. At vi er så tett på hele tida.

- Alt gikk tapt

Restauranten Bjerck åpnet i Bergen sentrum jula 2018. Så rammet pandemien i 2020.

- Vi hadde nok kapital til å komme oss gjennom, men alt det gikk tapt. Så vi måtte på en måte begynne på nytt etter pandemien. Men sånn er det, sier Bjerck.

Som et pandemi-prosjekt åpnet han opp Flamme Burger på Frogner og Grünerløkka i Oslo og nå også i Strandgaten i Bergen. I tillegg har han fortsatt en liten andel i Adams Matkasse, som nå drives av LMK Group, det ledende matkasseselskapet i Norge, Sverige og Danmark.

Men det er Flamme Burger som det nå skal satses på for fullt. Han skal åpne enda en filial i Bergen og så er planen at burgersjappa skal vokse. Nå trenger han frisk kapital.

- Det kan bli på Lagunen, Trondheim eller Stavanger. Beste mulighet som åpner seg, egentlig.

Smertedrama

På Engen henger et stort maleri inne i festsalen. Det har Bjerck malt selv.

- Vi trengte en sol her, sier han og smiler.

FANT SOLA: Bjerck malte sola og tok den med til restauranten Engen i regnfylte Bergen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FANT SOLA: Bjerck malte sola og tok den med til restauranten Engen i regnfylte Bergen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Men bakgrunnen for kunstinteressen er ikke bare lykkelig. Bjerck forteller at han for rundt fire år siden fikk intense smerter i armen.

- Jeg fikk tennis- og golfalbue samtidig. Det var stråling hver dag. Det var helt jævlig. Jeg gikk på smertestillende hele tida og det var egentlig helt krise. Jeg fikk knekken og kunne ikke være på kjøkkenet. Så jeg trengte kreativ inspirasjon og begynte å male. Det kommer noe godt ut av alt, sier 33-åringen.

I november skal kjendiskokken ha kunstutstilling i selveste Grieghallen. Han har et eget atelier i en gammel pokerklubb.

- Kunsten gir meg veldig mye. Det er en fin ro over det. Det er veldig deilig og et skikkelig fristed.

Kaosdager

Som eier av flere restauranter og i forberedelsene til en kunstutstilling, har Adam Bjerck nok å gjøre. Han står opp klokka 06.30 hver dag for å trene og male før jobb. Han klemmer inn telefonmøter mens han maler.

Hjemme venter forloveden og sønnen på 3 år. Han prøver å være hjemme til klokka 17 hver dag.

- Tida går så fort når han er hjemme fra barnehagen. Det er greit å få med seg de timene. Det er viktig å ha den familietida også, sier han.

Som kokk er han vant til lange og tøffe arbeidsdager. Han forteller om arbeidsdager på opp mot 19 timer.

- Jeg var så glad i yrket at jeg ikke tenkte over det. Men det var annerledes før. Nå er det mye mer orden.

Han var tidlig i 20-åra da han stekte kjøtt i over 12 timer i strekk i New York. Han beskriver det som en periode han vokste veldig på. Heldigvis er det mulig i dag å jobbe som kokk og ha et familieliv, påpeker han.

- Det var tøffe kår. Nå er det en annen holdning. De ansatte skal ikke bare yte oss, vi skal også yte dem. Det er kamp om de gode folkene og vi vil være en god arbeidsplass.

SATSER: Til tross økte kostnader, vil Adams Matkasse-gründeren satse videre. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
SATSER: Til tross økte kostnader, vil Adams Matkasse-gründeren satse videre. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Nøkkelen til å overleve

Selv om en krise på ny har rammet næringslivet, ser Bjerck lyst på framtida. Restaurantene hans har klart å tjene inn penger de fleste ukene fram til nå.

- Er det en smertegrense?

- Skulle vi få regninger som i november og desember uten den kundestrømmen vi hadde, blir det vanskelig.

I likhet med de fleste andre, er det vanskelig for restaurantene til Bjerck å kvalifisere for strømstøtte.

- Hvem når den egentlig? Generelt må alle være tett på ballen hele tida og justere seg etter situasjonen. Det tror jeg er nøkkelen til å overleve.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer