BERGEN (Dagbladet): Økte kostnader og høye strømpriser preger næringslivet, som i ukevis har slått alarm. Likevel åpnet Adam Bjerck restaurant Engen i Bergen før jul. Dagbladet møter ham i den relativt nye restauranten litt utenfor den indre sentrumskjernen.
- Det er tøft. Det er det. Men strømmen varierer veldig, sier han.
I tillegg til Engen, har han restaurant Bjerck i sentrum og Flamme Burger. Plutselig gikk strømregninga på restauranten Bjerck fra 37 000 til 137 000 kroner. For å ta unna noe av kostnadene, har han økt prisene.
- Det er naturlig. Vi må ta det vi må ha for at det skal gå rundt. Vi skal ha ansatte på jobb, og dekke økte strømutgifter. Det gjør det vanskeligere å drifte en restaurant godt. Du må være på ballen hele tida, sier 33-åringen.

- Rett og slett uforståelig
Han følger nøye med på situasjonen og har møter i ledergruppa, hvor de ser på timer, hvordan service har gått og følger med hos NHO.
- Det tror jeg er veldig viktig og en av grunnene til at vi lykkes. At vi er så tett på hele tida.
- Alt gikk tapt
Restauranten Bjerck åpnet i Bergen sentrum jula 2018. Så rammet pandemien i 2020.
- Vi hadde nok kapital til å komme oss gjennom, men alt det gikk tapt. Så vi måtte på en måte begynne på nytt etter pandemien. Men sånn er det, sier Bjerck.

- Trusler og press
Som et pandemi-prosjekt åpnet han opp Flamme Burger på Frogner og Grünerløkka i Oslo og nå også i Strandgaten i Bergen. I tillegg har han fortsatt en liten andel i Adams Matkasse, som nå drives av LMK Group, det ledende matkasseselskapet i Norge, Sverige og Danmark.
Men det er Flamme Burger som det nå skal satses på for fullt. Han skal åpne enda en filial i Bergen og så er planen at burgersjappa skal vokse. Nå trenger han frisk kapital.
- Det kan bli på Lagunen, Trondheim eller Stavanger. Beste mulighet som åpner seg, egentlig.
Smertedrama
På Engen henger et stort maleri inne i festsalen. Det har Bjerck malt selv.
- Vi trengte en sol her, sier han og smiler.

Men bakgrunnen for kunstinteressen er ikke bare lykkelig. Bjerck forteller at han for rundt fire år siden fikk intense smerter i armen.
- Jeg fikk tennis- og golfalbue samtidig. Det var stråling hver dag. Det var helt jævlig. Jeg gikk på smertestillende hele tida og det var egentlig helt krise. Jeg fikk knekken og kunne ikke være på kjøkkenet. Så jeg trengte kreativ inspirasjon og begynte å male. Det kommer noe godt ut av alt, sier 33-åringen.
I november skal kjendiskokken ha kunstutstilling i selveste Grieghallen. Han har et eget atelier i en gammel pokerklubb.
- Kunsten gir meg veldig mye. Det er en fin ro over det. Det er veldig deilig og et skikkelig fristed.
Kaosdager
Som eier av flere restauranter og i forberedelsene til en kunstutstilling, har Adam Bjerck nok å gjøre. Han står opp klokka 06.30 hver dag for å trene og male før jobb. Han klemmer inn telefonmøter mens han maler.
Hjemme venter forloveden og sønnen på 3 år. Han prøver å være hjemme til klokka 17 hver dag.
- Tida går så fort når han er hjemme fra barnehagen. Det er greit å få med seg de timene. Det er viktig å ha den familietida også, sier han.

- Verre enn jeg trodde
Som kokk er han vant til lange og tøffe arbeidsdager. Han forteller om arbeidsdager på opp mot 19 timer.
- Jeg var så glad i yrket at jeg ikke tenkte over det. Men det var annerledes før. Nå er det mye mer orden.
Han var tidlig i 20-åra da han stekte kjøtt i over 12 timer i strekk i New York. Han beskriver det som en periode han vokste veldig på. Heldigvis er det mulig i dag å jobbe som kokk og ha et familieliv, påpeker han.
- Det var tøffe kår. Nå er det en annen holdning. De ansatte skal ikke bare yte oss, vi skal også yte dem. Det er kamp om de gode folkene og vi vil være en god arbeidsplass.

- Nøkkelen til å overleve
Selv om en krise på ny har rammet næringslivet, ser Bjerck lyst på framtida. Restaurantene hans har klart å tjene inn penger de fleste ukene fram til nå.
- Er det en smertegrense?
- Skulle vi få regninger som i november og desember uten den kundestrømmen vi hadde, blir det vanskelig.
I likhet med de fleste andre, er det vanskelig for restaurantene til Bjerck å kvalifisere for strømstøtte.
- Hvem når den egentlig? Generelt må alle være tett på ballen hele tida og justere seg etter situasjonen. Det tror jeg er nøkkelen til å overleve.