Fikk millioner av staten: Dømt til fengsel

Nyttårsaften 2016 gikk store deler av krabbefabrikken opp i røyk. Siden kom Skatteetaten på banen, og den tidligere styrelederen er nå dømt til over to års fengsel.

FANT IKKE FORSKNING: Ved denne krabbefabrikken på Askvoll, som her står i full fyr nyttårsaften 2016, skulle det visstnok ha blitt bedrevet forskning for 37 millioner. Foto: Sandra Kråkenes
FANT IKKE FORSKNING: Ved denne krabbefabrikken på Askvoll, som her står i full fyr nyttårsaften 2016, skulle det visstnok ha blitt bedrevet forskning for 37 millioner. Foto: Sandra Kråkenes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For nøyaktig 100 år siden ble krabbefabrikken Sigurd Løkeland startet på Askvoll i Vestland. Gjennom tre generasjoner ble den drevet.

Ikke at det lenger er noen krabbefabrikk å drive. Nyttårsaften 2016 ble den totalskadd i en voldsom brann. Kripos ble koblet inn i etterforskningen, men la ned denne to år seinere. Brannårsaken er fortsatt ikke fastslått. Om den var påsatt eller ikke.

Mannen som var styreleder for bedriften ble i slutten av juni dømt til to år og fire måneders fengsel for grovt skattesvik. Saken er anket, og er derfor ikke rettskraftig.

Mannen var tidligere siktet for både å ha stiftet brannen og forsikringsbedrageri, ifølge dommen. Begge sakene ble henlagt på bevisets stilling.

Det tingretten imidlertid er klare på er at styrelederen har unndratt over sju millioner skatt.

Sju millioner til forskning

Fra 2013 og til og med 2016 fikk krabbefabrikken støtte fra SkatteFUNN, som administreres av Norges forskningsråd i samarbeid med Skatteetaten.

Støtteordningen gir pengestøtte for forskning og utvikling. Selskap får gjennom ordningen dekket 18-20 prosent av kostnadene til forskning gjennom direkte utbetalinger eller fradrag i skatteoppgjøret, avhengig av om selskapet går i underskudd eller overskudd.

Krabbefabrikken lovet å forske på nye metoder som gjør at krabbeavfallet skulle kunne brukes til produkt.

Selskapet hevdet å ha brukt nesten 37 millioner kroner på forskningen. I retten slås det fast at det ikke er brukt en eneste krone på formålet, og at styreleder derfor har unndratt over sju millioner kroner i skatt. Kostnadene det er søkt om skattefradrag for er brukt på ordinær drift, slår dommen fast.

- Dette er en veldig gunstig og tillitsbasert ordning, hvor staten går inn og i realiteten dekker tilskudd til forsknings- og utviklingsarbeid i private bedrifter. Hele poenget er et skille mellom hva som er bedriftens ordinære kostnader og det som er kostnader knyttet til de godkjente prosjektene. Dette er offentlige midler som ellers går til skole og velferdsgoder. Derfor er det alvorlig når folk har utnyttet seg av dette, sier politiadvokat Sigurd Åsnes Granli til Børsen.

DYR BRANN: En yacht til angivelig 71 millioner kroner stod i full fyr ved Torquay Marina i Devon i England lørdag 28. mai. Video: Reuters/Twitter Vis mer

Hevder bevis brant opp

Domstolens avgjørelse er blant annet begrunnet i at verken ansatte ved fabrikken eller samarbeidspartnere kan erindre at det har vært gjort noe som helst forskning ved krabbefabrikken.

- Vi registrerer at domstolen har fulgt påtalemyndighetens vurderinger fullt ut når det gjelder bevisene i saken, og det vesentlige når det gjelder straffeutmålingen, sier Granli.

Tingretten mener styrelederen utnyttet SkatteFUNN-ordningen systematisk, og at forklaringen hans er oppkonstruert og tilpasset for å unngå straff.

Dokumentasjonen på forskningen gikk imidlertid tapt i brannen hvor 2017 meldte sin ankomst, mener han selv. Selv bodde og jobbet han fra Østlandet, men mener at all forskningen lå på datamaskiner på fabrikken, uten noen form for backup annet sted.

Hans eget arbeid hjemmefra skulle være gjort i papirform, som han tok med seg til fabrikken og digitaliserte. Som siden skal ha blitt tapt i brannen.

Mannens forsvarer, Christian Flemmen Johansen ved Elden advokatfirma, forteller at både han og hans klient er sterkt uenig med tingretten, og at de derfor ser fram til ankebehandlingen.

- Dommen er anket fordi vi mener den er feil. Grunnen til at vi mener den er feil er fordi vi mener at retten har misforstått det arbeidet som er nedlagt fra min klients side, i anledning forskningsprosjektet, sier han til Børsen.

ANKET: Forsvarer Christian Flemmen Johansen opplyser om at saken er anket. Foto: Heiko Junge / NTB
ANKET: Forsvarer Christian Flemmen Johansen opplyser om at saken er anket. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Flemmen Johansen mener at retten har lagt til grunn for høy terskel når de har vurdert SkatteFUNN-regelverket.

- Det er et regelverk som i stor grad har vært uklart, og hvor veien i stor grad har blitt til mens man har gått. Det har blitt strengere og klarere retningslinjer med tida, noe som ikke var situasjonen på det tidspunktet tiltaleperioden gjelder, sier han.

- Retten konkluderer med at det ikke er brukt en eneste krone på forskning?

- Det mener vi er feil, og det vil bli ført bevis for at disse pengene ble benyttet til forskning under den kommende ankebehandlingen, sier han.

Han understreker at dette også er hans klients oppfatning av saken.

Tvist om forsikringspenger

I 2019 ble selskapet slått konkurs, grunnet konkursbegjæring fra Skatteetaten. To år seinere uttalte styrelederen til lokalavisa at planen var å rive bygninger på branntomta for å starte opp på nytt og drive videre. Det må han i så fall vente fire år med. Han nektes nemlig også å drive selvstendig næringsvirksomhet, samt retten til å ha ledende stilling i noe selskap, i fire år fra dommen falt.

Han dømmes også til å betale skatteerstatning til Skatteetaten på seks millioner kroner, samt inndragning av de sju millionene han fikk i feilaktig skattefradrag. I tillegg må han betale 730 000 kroner i bot.

Det ender imidlertid ikke her. I høst møtes styrelederen og forsikringsselskapet til tvistesak i tingretten. IF Forsikring mener han med vilje har gitt uriktige forklaringer for å få høyere erstatning. Han skal ifølge IF ha oppgitt en langt høyere erstatningssum enn hva som er tilfelle. De mener blant annet at det ikke er funnet bevis på brannstedet som tyder på at fabrikken hadde det utstyret han ønsker erstatning for.

Dette nekter mannen for.

Forsikringsselskapet krever at han tilbakebetaler nærmere fire millioner kroner, pluss et erstatningsbeløp retten fastsetter. Styrelederen og advokat Flemmen Johansen krever frifinnelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer