Donald Trump

Fikk millioner i krisestøtte

Tidligere president Donald Trumps golfbaner i Skottland krevde over tre millioner pund - 35 millioner norske kroner - i støtte fra britiske myndigheter.

2010: Donald Trump avbildet under et mediearrangement ute på sanddynene ved golfanlegget hans i Aberdeenshire. Foto: REUTERS/David Moir / NTB
2010: Donald Trump avbildet under et mediearrangement ute på sanddynene ved golfanlegget hans i Aberdeenshire. Foto: REUTERS/David Moir / NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien har rammet mange bedrifter hardt, inkludert Trumps luksusresorter i Ayrshire og Aberdeenshire.

Omsetningen for Trump Turnberry i Ayrshire var mer enn halvert i 2020. Det ble registrert et tap på mer enn tre millioner pund, mens Trump International i Aberdeenshire registrerte et tap på 1,3 millioner pund, ifølge BBC.

1,3 millioner pund tilsvarer 15,3 millioner norske kroner.

2014: Forretningsmann Donald Trump kjøpte Turnberry-eiendommen i 2014. Foto: Ross McDairmant/REX / NTB
2014: Forretningsmann Donald Trump kjøpte Turnberry-eiendommen i 2014. Foto: Ross McDairmant/REX / NTB Vis mer
TURNBERRY: Trump Turnberry har et femstjernes hotell, feriehytter, et spa, ballsal og to golfbaner. Foto: Andy Buchanan/AFP / NTB
TURNBERRY: Trump Turnberry har et femstjernes hotell, feriehytter, et spa, ballsal og to golfbaner. Foto: Andy Buchanan/AFP / NTB Vis mer

- Oppsigelser var nødvendig

Selskapet som eier Turnberry mottok 2,3 millioner pund - tilsvarende 27,2 millioner kroner - i støtte fra britiske myndigheters permisjonsordning i fjor. Samtidig gikk gjennomsnittet av antall ansatte ned fra 541 til 289.

- Myndighetenes støtte var hjelpsom for å beholde så mange jobber som mulig, men usikkerhet om lengden på støtten og pandemiens vedvarende virkning betydde at oppsigelser var nødvendig for å forberede virksomheten på de langsiktige effektene i industrien, heter det i regnskapet, som er signert av Eric Trump.

Trump ga sine sønner, Donald junior og Eric, kontroll over resortene kort tid før han ble president, ifølge BBC.

I årsregnskapet skriver Eric Trump at luksusresorten Turnberry var stengt i lange perioder i 2020 på grunn av pandemien. Han viser til at dette og reiserestriksjoner hadde en direkte virkning resultatet for 2020.

- Etterspørselen har vært stor i 2021, til tross for restriksjoner på reise og med mange bryllup og andre tilstelninger som utsetter, er det tillit til at selskapets framtid er sterk, skriver han.

SØNNEN: Eric Trump, sønnen til tidligere president Donald Trump. Foto: Chip Somodevilla/UPI/Shutterstock / NTB
SØNNEN: Eric Trump, sønnen til tidligere president Donald Trump. Foto: Chip Somodevilla/UPI/Shutterstock / NTB Vis mer
PRESIDENT: Donald Trump spiller en runde golf på Ailsa-banen på på Trump Turnberry sommeren 2018. Foto: ANDY BUCHANAN/AFP / NTB
PRESIDENT: Donald Trump spiller en runde golf på Ailsa-banen på på Trump Turnberry sommeren 2018. Foto: ANDY BUCHANAN/AFP / NTB Vis mer

Store summer

I Aberdeenshire gikk omsetningen fra 3,3 millioner pund i 2019, til 1,1 millioner i 2020. Selskapets tap steg bare fra 1,1 millioner til 1,3 millioner.

Selskapet fikk 452 000 pund i støtte fra britiske myndigheter i 2020, og gjennomsnittet av antall ansatte falt fra 84 til 63.

Det viser seg også at begge resortene har kommet med krav om støtte i år.

Ifølge BBC ligger dette kravet på mellom 520 000 og 1,3 millioner pund, dermed vil Trumps luksusresorter totalt ha krevd permisjonsfinansiering på mellom 3,3 og 4,1 millioner pund.

OVERRASKER: Joe Biden kom med en sjelden takk til hans forgjenger, under en tale om vaksinering tirsdag 21. desember. Vis mer

Omstridt anlegg

Golfanlegget i Aberdeenshire har for øvrig vært omstridt lenge, fordi det er bygget i et verneområde med bølgende sanddyner. Det var i 2006 at Trump kjøpte et strekke av kystområdet for å bygge «verdens beste golfbane».

I oktober i fjor fikk han tillatelse til å bygge enda en golfbane på eiendommen. Avgjørelsen kom etter langvarig strid med lokale naturvernere, som fryktet ødeleggelse av sanddyneområde ved kysten av Nordsjøen og at folk ikke lenger skulle få ferdes i området.

I fjor mistet deler av sanddynene sin spesielle miljøbeskyttelse.

Trump har også kranglet med regionale myndigheter i Skottland om utbyggingen av en vindkraftpark. Trump mente havturbinene vil ødelegge utsikten fra golfstedet hans, men han tapte søksmålet.

2011: Donald Trump på plass på Trump International Golf Links i Aberdeenshire, Skottland. Foto: Reuters / NTB
2011: Donald Trump på plass på Trump International Golf Links i Aberdeenshire, Skottland. Foto: Reuters / NTB Vis mer
2008: Rob Aislin og Rohan Beyts, medlemmer av en gruppe som var imot Trumps plan om å bygge golfbane på de vernede sanddynene. Foto: REX / NTB
2008: Rob Aislin og Rohan Beyts, medlemmer av en gruppe som var imot Trumps plan om å bygge golfbane på de vernede sanddynene. Foto: REX / NTB Vis mer

Skylder Trump mer

Regnskapet viser også at begge resortene skylder mer penger til Trump, skriver The Guardian.

Lån til begge selskapene fra den tidligere presidentens egne midler og holdingselskapet han kontrollerer, er nå totalt 159 millioner pund.

Regnskapet tyder også på at familiens holdingselskap injiserte 1,1 millioner pund inn i sistnevnte resort for å hjelpe til med den daglige kontantstrømmen etter det ble tvunget til stenge hotellvirksomheten i hele 2020, ifølge avisa.

Turnberry skal være verdt 86 millioner pund, mens Trump International i Aberdeenshire er verdt 32 millioner.

Ivrig golfer

I fjor brukte Trump store deler av jula på golfbanen, riktignok i Palm Beach i USA. Ifølge en gjennomgang gjort at Huffington Post i slutten av desember i fjor, hadde Trump spilt golf på sine egne golfbaner 291 ganger siden han ble president i 2017.

Reise- og sikkerhetskostnadene knyttet til dette, blir sendt til amerikanske skattebetalere. Til da hadde det kostet skattebetalerne 151,5 millioner dollar, om lag 1,3 milliarder kroner.

Før han selv ble president, var Trump ivrig med å kritisere USAs forrige president, Barack Obama, for å spille golf.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer