Fikk pølsesjokk

Øystein Reinertsen Tholo forsto lite da han skulle sjekke hvor kjøttet i morrpølsa til First Price kommer fra.

HELGARDERING: Ut fra opprinnelsesmerkingen er det vanskelig å si nøyaktig hvor kjøttet kommer fra. Foto: Øystein Reinertsen Tholo.
HELGARDERING: Ut fra opprinnelsesmerkingen er det vanskelig å si nøyaktig hvor kjøttet kommer fra. Foto: Øystein Reinertsen Tholo. Vis mer
Publisert

Øystein Reinertsen Tholo (47) ble lite imponert da han sjekket opprinnelsesmerkingen på morrpølsa til First Price.

- Først så flirte jeg bare av det, men man blir samtidig veldig oppgitt, sier han til Børsen.

Det var Nationen som omtalte saken først.

- Uting

På pølsepakka kunne han nemlig lese at fårekjøttet er fra «hovedsakelig Norge, ev. Island», og at svinekjøttet er fra «hovedsakelig Norge, ev. Finland/Sverige/Tyskland».

- Jeg synes det er en skikkelig uting at produkter ikke blir skikkelig merket. Jeg er født og oppvokst på gård, og jeg synes det er viktig å støtte opp om norsk landbruk, sier Tholo.

Han beskriver seg selv som bygdetulling og hobbypoet. Du kan se diktet han har skrevet til Børsen nederst i saken.

SKUFFFET: Øystein Reiertsen Tholo ønsker bedre opprinnelsesmerking av produktene man får kjøpt i butikken. Foto: Øystein Reiertsen Tholo.
SKUFFFET: Øystein Reiertsen Tholo ønsker bedre opprinnelsesmerking av produktene man får kjøpt i butikken. Foto: Øystein Reiertsen Tholo. Vis mer

- Ikke målet å forvirre

Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, forteller til Børsen at de ønsker å være så ærlige som mulig i opprinnelsesmerkinga av produktet.

- Vi ønsker først og fremst å bruke norske råvarer i produktene våre, men til tider er det ikke nok norske råvarer på markedet. Da supplerer vi med importert kjøtt for å ikke ha tomme hyller, sier hun, og legger til:

- Målet vårt har ikke vært å forvirre, men å være så tydelig som mulig i merkinga.

Søyland føler seg trygg på at opprinnelsesmerkinga av produktet er innenfor reglementet, men at de ser på muligheten for å gjøre det enda tydeligere hvor råvarene er fra.

- Vi ser på muligheten for å kunne merke hver enkelt pakning med den faktiske opprinnelsen på enkeltproduktet sammen med holdbarhetsdatoen, sier Søyland.

Skrev dikt om hendelsen

Ovenfor Nationen, som omtalte saken først, presenterte han historien i diktform. På forespørsel har han også laget et eget dikt til Børsen:

«Da begynte so enkelt med sug på noke salt

Men med dagens prisar har eg ikkje råd til alt

Da vart First Price fordi eg digga prisen

Men so va da detta med nasjonaliteten til grisen

Hovedsakelig frå Norge, evt. Tyskland, Sverige Finland, dei må ta seg ein bolle!

Er i ferd med å eta Mummitrollet?

Sauen var norsk, men evt Islending

Det var no dei hele tok ei ny vending

Ein sak på Facebook fekk ballen til å rulla

Når Dagbladet ringte, trudde eg nokon tulla

Endelig skulle eg få litt oppmerksomhet for pølsa av sau og svin

Så i Oslo sitt kvar veganar og grin

Agurknytt si tid er no forbi

Agurken er bytta ut med pølsa mi».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer