Bostøtte og sosialstønad

Fikk sjokkbeskjed: - Klump i magen

Linn Høllesli (22) trodde hun ville få ekstra bostøtte til jul. Nå viser det seg at Nav trekker de ekstra pengene fra staten direkte fra livsoppholdet for desember.

BOSTØTTE: Denne meldingen gikk ut fra et Nav-kontor i Kristiansand, til en mottaker av sosialstønad. Siden brukeren får ekstra bostøtte i november, trekker Nav tilsvarende sum fra livsoppholdet i desember. Foto: NTB og anonym via Elisabeth Thoresen
BOSTØTTE: Denne meldingen gikk ut fra et Nav-kontor i Kristiansand, til en mottaker av sosialstønad. Siden brukeren får ekstra bostøtte i november, trekker Nav tilsvarende sum fra livsoppholdet i desember. Foto: NTB og anonym via Elisabeth Thoresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da regjeringen besluttet å øke bostøtten i november, var det en lettelse for Linn Therese Høllesli (22) og Joachim Obrestad (32) fra Jørpeland utenfor Stavanger.

Den ekstra utbetalingen skulle være en hjelp til å dekke høye strømregninger for husholdninger med lave inntekter, går det fram av pressemeldingen fra regjeringen.

- Fikk litt sjokk

Linn har nylig født et barn, og går for øyeblikket hjemme med den minste. Når han er ferdig med barnehagen, har hun planer om å komme seg ut i jobb - men for tida lever hun på sosialstønad.

Hennes samboer Joachim har en 75 prosents stilling som butikkmedarbeider. Ettersom paret ikke har så mye å rutte med, så de fram til å få litt hjelp med strømregningen.

Slik ble det ikke. For når den ekstra store bostøtta blir utbetalt i november, vil Nav dele den i to, sånn at han får sin del og hennes del blir trukket fra desemberutbetalingen hennes.

- Vi fikk nærmest litt sjokk da vi fant det ut. Vi trodde vi skulle kunne kjøpe julegaver og ha litt ekstra å rutte med i jula for ungenes del, forteller paret til Dagbladet.

3211 kroner i strømregning

Dagbladet har sett parets siste strømregninger, som kommer på totalt 3211 kroner for september og oktober.

- Vi fikk klump i magen, begge to. Når det kommer ei krisepakke fra regjeringen, så finner man ut at Nav trekker det neste måned - så må man spare de pengene i stedet?

ØKONOMI: Michael Andreassen er med i denne ukens episode av «I lomma på Silje» og der forteller han blant annet om hvordan økonomien var da han drakk. Vis mer

I et vedtak skriver Nav at halve bostøtten på 2300 kroner fra oktober blir trukket fra livsoppholdet til Linn. Samtidig konkluderer Nav med at hun skal få innvilget 1011 kroner til å dekke strømutgiftene for november måned.

SKUFFENDE BESKJED: Linn og Joakim trodde at det ble ekstra bostøtte til jul, men i et brev fra Nav går det fram at det de får ekstra i november, trekkes i desember. Foto: Privat
SKUFFENDE BESKJED: Linn og Joakim trodde at det ble ekstra bostøtte til jul, men i et brev fra Nav går det fram at det de får ekstra i november, trekkes i desember. Foto: Privat Vis mer

«I november måned er det forventet en økning i bostøtten på grunn av høyere strømpriser i området vi bor. Støtten er på 2950,- (...) Denne støtten vil også deles i to mellom dere i Nav sin beregning i desember», står det i vedtaket.

- Vi synes det er helt sykt, jeg kan ikke forstå hvorfor de skal trekke. De sier at vi skal få noe ekstra. Men når de trekker det som vi skal få i bostøtte nå på sosialpengene i desember, da er det ikke noe ekstra, sier paret.

- Må spare

Paret er ikke alene. Andre sosialstønadsmottakere kan også se langt etter noen ekstra bostøtteutbetaling i forbindelse med økte strømpriser.

MÅ SPARE: Beskjeden fra Nav lød: Du må spare pengene du får i ekstra bostøtte, for de blir trukket fra sosialstønaden din i desember. Foto: Anonym via Elisabeth Thoresen
MÅ SPARE: Beskjeden fra Nav lød: Du må spare pengene du får i ekstra bostøtte, for de blir trukket fra sosialstønaden din i desember. Foto: Anonym via Elisabeth Thoresen Vis mer

Tidligere i uka delte Elisabeth Thoresen, som driver gruppa AAP-aksjonen, et Twitter-innlegg med et bilde av en SMS sendt fra Nav til en annen mottaker av sosialstønad.

«Hei, du vil på fredag den 19. november få 3070,- kroner i ekstra bostøtte. Denne må du spare til desember måned, da du vil få tilsvarende mindre utbetalt av Nav i desember. Ha en fin dag videre», står det i meldingen.

Thoresen mener at framgangsmåten her er sterkt problematisk.

- Ses på som inntekt

Hun viser til at bostøtten er en statlig ordning, og at det er staten som har gått inn og sagt at det nå er så store strømregninger at det skal bevilges ekstra penger til de som trenger det mest.

AKSJONIST: Elisabeth Thoresen har vært både Nav-ansatt og mottaker av arbeidsavklaringspenger. Nå kjemper hun for de som rammes av innstramminger i Nav-regelverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKSJONIST: Elisabeth Thoresen har vært både Nav-ansatt og mottaker av arbeidsavklaringspenger. Nå kjemper hun for de som rammes av innstramminger i Nav-regelverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Da tenker man at det er de som trenger sosialhjelp, og andre som får bostøtte av ulik grunn, som får de pengene. Krisepakken med strøm treffer godt for de som mottar bare bostøtte, men ikke sosialhjelp. De får lov til å sitte igjen med pengene, uten at noen går inn og tar dem, sier Thoresen.

Hun opplyser videre at de som mottar økonomisk sosialhjelp, er nødt til å søke bostøtte. Hvis det er Nav som styrer bostøtten, vil vedkommende aldri se noe til de pengene, fordi de bare regnes inn i hele sosialhjelp-vedtaket.

Men hos de kommunene som ikke har bostøtteordning gjennom Nav, blir pengene sendt direkte på konto til sosialhjelpsmottaker.

- Da ser Nav på det som en inntekt, forklarer hun.

- Ingen ekstra penger

De som mottar sosialhjelp, får dekket husleie, innboforsikring og strøm. Ifølge Thoresen setter kommunene ofte et tak på strømmen, for eksempel kan man få dekket inntil 1500 kroner i måneden.

- Men du får ikke mer. Er din strømregning høyere, må du betale med livsoppholdet ditt. Det betyr at denne krisepakka ikke når ut til de som trenger den aller mest. Det blir ingen ekstra penger, hevder hun.

I stedet blir det de lokale, kommunale Nav-kontorene som sitter igjen med ekstra overskudd etter at krisepakka er fordelt ut.

- Hvis du er mottaker av sosialstønad, vil ethvert beløp som kommer inn på kontoen din, bli sett som inntekt, sier hun.

- Nedverdigende og nedbrytende

Har du familie som har lyst til å hjelpe deg litt, og vippser deg 500 kroner, får du ikke de 500 kronene, ifølge Thoresen:

- Da sier Nav at det er en inntekt, og trekker deg 500 kroner på livsoppholdet. Skal man sitte igjen med noe, må man gi kontanter eller gavekort i butikk, sier hun, og legger til:

- Det er ikke rart at vi får lange køer utafor Frelsesarmeen og Fattighuset. Det er et nedverdigende og nedbrytende system.

Thoresen er heller ikke særlig fornøyd med at Nav-kontoret ber dem som mottar sosialhjelp, om å spare bostøttepengene.

- Da skal de sitte på de pengene som de får 19. november, egentlig helt fram til januar. Det er mulig det kommer et lite mellomlegg i desember, det kommer an på hva du egentlig skal ha.

Midt i adventstida

At dette skjer i desember, selveste julemåneden, gjør det ikke bedre, mener hun.

FELLES ØKONOMI: I onsdagens episode av «Luksusfellen» blir vi kjent med Andreas og Therese, som gjorde det slutt for fire år siden, men som fremdeles har felles økonomi. Vis mer

- Det er ofte barn inne i bildet. Det er adventstid, og så skal du sitte og holde på de pengene til du kommer til desember? Hele tida skal de som har minst, holdes nede. La nå krisepakka komme fram.

Overfor E24 viser Helge Eide, som er områdedirektør i Kommunesektorens organisasjon (KS), til at den kommunale sosialhjelpen, i motsetning til bostøtte, er en skjønnsbasert ordning der det gjøres en «individuell vurdering av hva mottakerens husstand må ha for å kunne dekke helt nødvendige utgifter til livsopphold».

«I de fleste kommuner vil derfor også størrelsen på statlige trygdeordninger og andre støtteordninger inngå i vurderingen av hva som er absolutt nødvendig. Det vil gjelde både barnetrygd, bostøtte, arbeidsavklaringspenger, pensjon fra folketrygden, med mer», skriver Eide i en e-post til finansavisa

Han understreker videre at hvert enkelt kommunestyre har mulighet til å vedta at utbetaling fra ulike statlige ordninger ikke skal inngå i beregningsgrunnlaget for sosialhjelpsutbetalinger.

Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet var saksordfører for denne saken, og stemte sammen med resten av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og KrF ned forslaget fra Frp, Rødt og SV.

Hun påpeker overfor fagbladet Fontene at arbeidsministeren har minnet kommunene om at de har full mulighet til ikke å gjøre avkorting i sosialstøtten som følge av økt bostøtte.

Når fagbladet spør Vågslid hva hun tenker, når meldingen fra Nav og erfaringer fra tidligere tyder på at dette er en påminnelse som ikke blir lyttet til, svarer hun følgende:

- Det må du nesten spørre kommunene om en forklaring på. Kommunene har ansvar for sine innbyggere. Nå styrker vi kommuneøkonomien betydelig slik at de har rom til å styrke viktige tjenester.

- Ikke begge deler

Når det gjelder tekstmeldingen som Elisabeth Thoresen delte på Twitter, var det en saksbehandler hos Nav i Kristiansand som sendte ut den.

Heidi Døsvig, leder av Nav Kristiansand, opplyser til E24 at kommunen har fulgt normale prosedyrer for utmåling av sosialhjelp.

- Hva er poenget med at staten deler ut en ekstraordinær utbetaling som følge av uvanlig høye strømpriser, hvis den samlede støtten til mottakeren ikke går opp?

- Man får ikke både sosialhjelp og bostøtte til det samme formålet, i dette tilfellet ekstra høye strømutgifter. Når det er sagt, vurderer vi alltid behovet for sosialhjelp på individuelt grunnlag, og det kan være situasjoner der vi ikke trekker fra bostøtten, sier Døsvig til E24.

I en e-post til Dagbladet skriver Arbeids- og inkluderingsministeren Hadia Tajik at departementet sender et brev til Nav mandag.

- Dette brevet er en tydelig oppfordring til Nav om at denne håndsrekningen fra regjering og Storting skal komme menneskene som nå sliter med høye strømregningen til gode, skriver Tajik til Dagbladet.

Dagbladet har fått innsyn i brevet, og hensikten med brevet er å understreke for Nav-kontorene at det i alle tilfeller gjøres en tilstrekkelig individuell vurdering for hver enkelt sak om økonomisk sosialhjelp som følge av ekstra bostøtte, på grunn av høye strømpriser.

- Debatten i media de siste dagene har etterlatt et inntrykk av at det har vært uklart hvordan dette skulle forstås, nå håper jeg all tvil er fjernet om hva som har vært vår intensjon hele veien, skriver statsråden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer