Fikk sjokkregning. Refser Støre:
- Nedlatende

En regning på over 50 000 kroner fikk Gunnhild Hauge til å slå alarm om konsekvensen av de skyhøye strømprisene.

SKYHØY REGNING: Gunnhild Hauge eier Peppes Pizza-restauranten på Stord. På ett år har strømregningen nær blitt femdoblet, og hun ber regjeringen få på plass en strømstøtteordning så fort som mulig - helst i går. Foto: Privat
SKYHØY REGNING: Gunnhild Hauge eier Peppes Pizza-restauranten på Stord. På ett år har strømregningen nær blitt femdoblet, og hun ber regjeringen få på plass en strømstøtteordning så fort som mulig - helst i går. Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Så åpnet jeg e-posten min i dag, og der ligger den strømregninga på over 50 000 kroner, den som vi ikke vil ha råd til å betale så mange av, og som til slutt vil gjøre at 24 stykker mister både arbeidsplass og livskvalitet», skriver restauranteier Gunnhild Hauge på Facebook.

Innlegget er også gjengitt hos Stord24.

Firebarnsmora er daglig leder ved Peppes Pizza på Stord, og konkluderte med at nok var nok da den rekordhøye strømregninga suste inn i innboksen.

Nesten femdoblet regning

Strømregninga på over 50 000 er langt over det normale. Sammenlikner man med juli i fjor er det til å forstå at Hauge fikk bakoversveis da hun så på fakturaen.

For ett år siden hadde restauranten en strømregning på til sammen 13 000 kroner. Forskjellen fra da og til nå er at de i fjor hadde fire pizzaovner påskrudd hele tiden mens restauranten var åpen, mens de i år bare har brukt to for å spare strøm.

- Vi kan ikke skru av flere ovner. Da kan vi stenge og alle 24 ansatte må gå hjem, sukker Hauge.

Det var som følge av den store regningen Hauge bestemte seg for å legge ut innlegget på Facebook, der hun etterlyser handlekraft fra regjeringen ved å rekke ut ei hånd til bedriftene som sliter med strømregningene.

«Hvor er dere, Jonas Gahr Støre med regjering? Dette er deres ansvar, deres plikt å rydde opp i. Det nytter ikke at dere skal ha et møte i midten av september når støtta skulle vært her helt fra starten av året», skriver Hauge.

- Arrogant holdning

Hun har spesielt bitt seg merke i en kommentar Jonas Gahr Støre kom med under Politisk Kvarter på NRK tidlig i august. Da sa statsministeren:

- Nå er konkursene i Norge veldig lave, de var lave under pandemien, de er også lave nå fordi det går veldig bra i norsk økonomi. At det går noen bedrifter konkurs i en økonomi som går bra, det skal vi leve med, sa Støre.

- På grunn av strømprisen?

- Ja, det tror jeg også vi må tåle å leve med noen steder.

Det provoserte Hauge.

- Jeg synes det er en arrogant holdning å komme med uttalelser om at det ikke er så farlig at noen går konkurs. For det er farlig, det er farlig for oss, sier Hauge, og fortsetter:

- Når de holder på sånn som de gjør nå så blir det provoserende, og det er litt nedlatende holdninger mot oss småbedrifter. Til sjuende og sist vil ikke små bedrifter ha råd til økt strømregning på 40 000 kroner i måneden.

- Kan ikke skru opp prisene

Ekstra tungt synes Hauge det er at de galopperende strømprisene kom rett i kjølvannet av en coronapandemi, som har vært svært vanskelig for serveringsbransjen.

- Og nå hadde vi kommet ovenpå, og gledet oss til å gå på jobb. Vi hadde på en måte akseptert de høye strømprisene. Så får du en strømregning på over 50 000 kroner, og så føler du deg flådd. De tapper levedyktige selskap for egenkapital, slår Hauge fast.

En måte bedrifter kan hente inn økte kostnader er ved å øke prisene på varene de selv selger, men det vil ikke løse noe, sier Hauge.

- Vårt marked er familier, som også har mindre å rutte med. Det merker vi. Familiene kommer gjerne en gang på søndager, når de tidligere kunne være her oftere i ukedagene. Det får ringvirkninger for oss igjen, påpeker restauranteieren, som legger til:

- Vi kan ikke gi det over på kundene. Vi kan ikke straffe dem for høye strømpriser.

- Skrekk og gru

En støtte til næringslivet burde vært på plass for lenge siden, mener Hauge. Samtidig påpeker hun at en strømstøtte vil være midlertidig, og at det sånn sett trolig hadde vært best med en makspris.

- Dette burde vært på plass for åtte måneder siden. Strømprisene økte betraktelig fra i fjor, og vi har levd med at vi har fått tredoble og firedoble strømpriser, men denne strømprisen kan vi ikke leve med. Skrekk og gru når november og desember kommer og det begynner å bli kaldt, sier Hauge.

- En månedlig strømregning på 50 000 kan vi betale en stund, men om vi får sånne reninger i ett år så er det ikke noe mer restaurant.

Regjeringen har altså bebudet at de vil komme bedriftene som opplever skyhøye strømregninger til unnsetning, men foreløpig er det lite konkret på bordet.

Hvordan en strømstøtte vil bli seende ut er foreløpig helt uvisst, og meningene om hvordan den bør utformes er delte.

Der for eksempel NHO er for en strømstøtte, mener Virke at en eventuell støtte bør gis som lån.

Foreløpig siste løypemelding fra regjeringen er at resultatet fra arbeidet med en strømstøtte til næringslivet skal komme i september, men etter møtet med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), LO og NHO tidligere denne uka, kunne ikke næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) si nøyaktig når.

Når regjeringen har er klare de til å presentere utformingen på støtten, er de også avhengige av å få flertall i Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer