Kahoot:

Fikk sparken etter metoo - ugyldig

En tidligere ansatt i Kahoot ble sparket på dagen etter metoo-anklager. Han gikk til søksmål, men begge parter tapte i retten.

BEGGE TAPTE: Både Kahoot! og den tidligere arbeidstakeren tapte i retten. Foto: Jil Yngland / NTB
BEGGE TAPTE: Både Kahoot! og den tidligere arbeidstakeren tapte i retten. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av august skrev Børsen at en tidligere ansatt i teknologiselskapet Kahoot! måtte gå på dagen etter flere varsler om seksuell trakassering. Mannen saksøkte sin tidligere arbeidsgiver, og partene møttes i retten i slutten av måneden.

Dommen er nå avsagt. Her framgår det at ingen av partene vinner.

Retten finner det bevist at mannen har begått seksuell trakassering: Han har vandret rundt i kontorlandskapet og gitt massasjer, kyss og klemmer til kvinnelige ansatte som ikke har ønsket det.

Han skal gjentatte ganger ha fått beskjed om å stoppe, for så å oppta adferden seinere - ofte mange ganger. Han skal også ha foreslått for en kollega at de skulle ha sex.

Både i saksøkers prosesskriv og i dommen er det lagt vekt på at mannen har en ADHD-diagnose som gjør det utfordrende for ham i sosiale settinger.

Om Kahoot!: «Svært kritikkverdig»

Retten finner det bevist at mannen har utsatt kvinnelige ansatte for seksuell trakassering over tid, og at dette er grunn nok til å sparke ham. Det er imidlertid flere forhold fra Kahoot!s side som gjør at de anser avskjeden for ugyldig.

FÅR KRITIKK: Kahoot!, her med konsernsjef Eilert Hanoa, får kritikk fra dommeren i metoo-saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FÅR KRITIKK: Kahoot!, her med konsernsjef Eilert Hanoa, får kritikk fra dommeren i metoo-saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

«Etter rettens syn har Kahoot! opptrådt svært kritikkverdig når de over tid har vært klar over at NN daglig gikk rundt i kontorlandskapet og klemte, kysset og masserte, og latt dette fortsette uten faktisk å undersøke hva de øvrige ansatte syntes om dette», står det blant annet i dommen.

Retten mener også det er «svært kritikkverdig» av Kahoot! at ikke saken ble drøftet med mannen før de besluttet å suspendere ham, noe arbeidsmiljøloven krever.

KANSELLERT: Apple-sjef Tony Blevins skal ha fått sparken etter denne Tiktok-videoen. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Ble tilbudt 1,5 millioner

Det blir derfor slått fast at avskjedigelsen er ulovlig, men at oppsigelsen står. Derfor skulle mannen hatt lønn i oppsigelsesperioden. Han tilkjennes derfor tapt arbeidsinntekt på 73 100 kroner, etter fradrag for sykepenger han fikk i perioden.

I tillegg hadde han flere opptjente aksjeopsjoner i selskapet. Retten har besluttet at han får erstatning for dette på 1,2 millioner kroner.

I dommen kommer det imidlertid fram at Kahoot! tilbydde ham en forlikssum på 1,5 millioner kroner, som han altså ikke tok. I tillegg må mannen også delvis betale saksomkostningene til Kahoot!, satt til 800 000 kroner. Han sitter da igjen med knappe 500 000 kroner.

- Min klient er ikke fornøyd med utfallet av dommen. Vi vil møtes for en gjennomgang av dommens innhold og vurdere mulighetene for en anke, sier mannens advokat, Vegard Lund i Codex Advokat, i en kommentar til Børsen.

Det har ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Stein Kimsås-Otterbech i Advokatfirmaet Thommessen som representerer Kahoot! i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer