Fikk sparken mandag: Kjempebonus i dag

Mandag denne uka fikk Jacob Schram sparken fra jobben som Norwegian-sjef. I dag er millioner fra en tidligere ukjent ekstrabonus på vei inn på kontoen.

MILLIONBONUS: Tidligere Norwegian-sjef Jacob Schram (t.h.) og hans arvtaker Geir Karlsen har fredag mottatt store bonusutbetalinger Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MILLIONBONUS: Tidligere Norwegian-sjef Jacob Schram (t.h.) og hans arvtaker Geir Karlsen har fredag mottatt store bonusutbetalinger Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styreleder Svein Harald Øygard i Norwegian sier at de omstridte bonusene til toppsjefene Jacob Schram og Geir Karlsen ble utbetalt fredag.

- Første del av bonusene ble utbetalt 25. juni 2021, og den øvrige delen vil ventelig bli utbetalt i juli 2021, alt etter utløpet av låneavtalen hvor disse forholdene var regulert, skriver Norwegians styreleder Svein Harald Øygard i en sms til NTB.

Tidligere denne uka meldte E24 at det i mai i år ble besluttet og utbetalt bonuser til Norwegians nå avgåtte konsernsjef Jacob Schram, og den nye konsernsjefen Geir Karlsen, som tidligere var finansdirektør.

- Alt var først klart nå

Disse bonusene er på 11 millioner kroner til hver av de to. I tillegg fikk de andre konserndirektørene i selskapet 8 millioner kroner i bonus – i alt 30 millioner kroner. Bonusene kommer i tillegg til øvrige bonuser og ble besluttet av det forrige styret, som ble erstattet 4. juni.

Kriserammede Norwegian har den siste tiden vært under rekonstruksjon. Øygard viser til at det at rekonstruksjonen ble gjennomført var en betingelse for bonusene.

- Uten en gjennomført rekonstruksjon, som inkluderte innhenting av privat kapital, ville ingen bonus ha blitt utbetalt. Alt dette var først klart nå, skriver han.

- Vil bli besvart

Næringsminister Iselin Nybø (V) nedla i fjor forbud mot bonusutbetalinger i Norwegian for at regjeringen skulle innvilge selskapet, som da hadde store økonomiske problemer, et statsgarantert lån. Denne fristen utløp ifølge regjeringen 26. mai i år.

Torsdag denne uka sendte næringsministeren via Næringsdepartementets juridiske rådgiver, advokatfirmaet Wiersholm, sendt et brev til Norwegians styre der hun blant annet krevde å få svar på når bonusene ble utbetalt.

- Vi har mottatt brevet fra Næringsdepartementet, og brevet vil bli besvart så snart som mulig, skriver Øygard til NTB.

NORWEGIAN: Tidligere konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, var i fjor strålende fornøyd med hvordan hans arvtakere hadde jobbet under coronakrisen. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Nicolai Eriksen Vis mer

- En nærmere redegjørelse vil bli gitt i vårt svar på brevet fra Næringsdepartementets rådgiver, skriver han videre.

Schram har ledet Norwegian siden 1. januar 2020. Selv om han mandag måtte si fra seg styrestikka, beholder han årslønna på 7 millioner kroner i 24 måneder. De første ni månedene med såkalt arbeidsplikt som rådgiver for styret, de neste 15 i form av en sluttpakke uten forpliktelser.

Godtok ikke kutt

Lars Boilesen i Norwegian-styret uttalte overfor E24 tidligere denne uka at Schrams totale lønnspakke inneholdt den nevnte fastlønnen, en «restruktureringsbonus» på 11 millioner kroner og 14 millioner kroner med ni måneders arbeidsplikt, totalt over 30 millioner kroner.

- Vi anmodet ham om å godta en sluttpakke som bedre gjenspeiler utfordringene i industrien. Det godtok han ikke, uttalte styreleder Øygard til Børsen mandag denne uka.

- Luftfarten har vært i en helt enorm krise under pandemien og tatt den kanskje største trøkken av alle bransjer. Tusenvis har mistet jobben. Veldig mange av dem som har lånt selskapet penger har ikke fått igjen pengene sine. Og mange av disse utfordringene vil vedvare. Så vi søkte å finne en løsning som bedre gjenspeiler dette.

- Hva tenker du om at dere ikke lyktes?

- Det er ikke med stor entusiasme.

Jacob Schram beskrev selv styrets beslutning om å sparke ham som «svært overraskende», overfor Dagens Næringsliv. Han uttalte til NTB at han har vært villig til å forhandle ned etterlønnsavtalen.

- Jeg har kommet med konkrete tilbud som ville ha redusert denne i betydelig grad. Disse forhandlingene har dessverre ikke ført fram, sier Schram.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer