Nordea-saken:

Fikk sparken: Slår tilbake

Fire personer ble sparket fra Nordea grunnet en politietterforskning. To av de har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver.

SAKSØKT: Politiet gikk til aksjon mot Nordeas hovedkontor i Oslo i fjor. Her pågrep de to personer. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SAKSØKT: Politiet gikk til aksjon mot Nordeas hovedkontor i Oslo i fjor. Her pågrep de to personer. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

I mai i fjor aksjonerte politiet mot Nordeas hovedkontor på Majorstua i Oslo. To personer ble pågrepet, før ytterligere to ble arrestert i juni. Også fire andre personer ble siktet i saken, som omhandler grov korrupsjon.

Saken går ut på at det er lånt ut totalt 150 millioner kroner basert på forfalskede dokumenter. Nordea anmeldte selv saken til politiet i november 2021.

Alle de fire Nordea-ansatte mistet jobben. To av de har gått til søksmål, og det ene behandles i Oslo tingrett denne uka.

Anklages for å blåse opp lån

Den andre siktede som nå har gått til søksmål skal ifølge Nordea ha bevilget lån i 38 kredittsaker basert på forfalsket dokumentasjon.

Han skal også ha satt inn «betydelige kontantinnskudd» på sin Nordea-konto, i tillegg til å ha lånt ut store kontantstrømmer, står det i sluttinnlegget fra banken. Han skal også ha brutt Nordeas forbud om å investere i kryptovaluta.

«På bakgrunn av saksomfanget og NNs tydelige mønster ved håndteringen av lånesakene, er det etter Nordeas syn ingen tvil om at NN bevisst har blåst opp de aktuelle kundenes inntekter ved å basere seg på falske inntektsopplysninger. På denne måten kunne NN gi kundene høyere lån enn deres reelle inntekt ga grunnlag for», står det.

Økokrim åpner etterforskning mot tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) etter aksjekjøpet i Kongsberg gruppen som statsråd. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Det motsetter mannen seg, og mener han har handlet etter gjeldende praksis i Nordea.

«NN utelukker ikke at det kan ha skjedd utilsiktede, menneskelige feil eller forglemmelser ved behandlingen av enkelte lånesøknader. Dette er likevel på ingen måte feil som representerer grove pliktbrudd og vesentlig mislighold av arbeidsavtalen», står det i mannens sluttinnlegg.

Krever erstatning

De to andre siktede har, etter det Børsen erfarer, inngått et forlik med Nordea.

- Vår klare oppfatning er at Nordea ikke skiller mellom en pågående politietterforskning og vedkommendes arbeidsforhold i Nordea, noe som åpenbart er uheldig all den tid han skal anses som uskyldig fram til det eventuelt foreligger en rettskraftig dom, uttalte advokat Christian Flemmen Johansen til Børsen i juni.

Han representerer også den andre mannen som har gått til søksmål mot Nordea i håp om å få tilbake jobben, samt erstatning på 190 000 kroner. Denne saken er berammet i Oslo tingrett i mars.

Flemmen Johansen viser til sluttinnlegget og vil avvente tingrettens avgjørelse i saken før han kommenterer. Nordeas advokat, Tron Dalheim, har ingen kommentar til saken. Det har ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra politiet om status på etterforskningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer