Fikk to tusen kroner for to tapte fingre

Fjordlaks gikk med 104 millioner i overskudd i 2011. Litauiske Vaidas Sakalauskas fikk en tusenlapp per finger i erstatning, da han mistet to fingre i en arbeidsulykke på Fjordlaks`fiskebruk.

MISTET TO FINGRE: Det hjalp ikke at Vaidas Sakalauskas jobbet på fiskebruket til en søkkrik nordmann da han ble utsatt for en arbeidsulykke. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MISTET TO FINGRE: Det hjalp ikke at Vaidas Sakalauskas jobbet på fiskebruket til en søkkrik nordmann da han ble utsatt for en arbeidsulykke. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): Vaidas var 20 år da ulykken skjedde på Tufjordbruket i Finnmark der han jobbet for luselønn i selskapet Altonas, som var en del av Adversitus-nettverket. Plutselig stod Vaidas uten jobb og uten to fingre med en lusen erstatning på 2000 kroner til sykehusdrosje og medisiner. Han var ikke ansatt direkte på Tufjordbruket, og stod uten forsikring.

Dagbladet har skrevet om manglende kontroll med arbeidstid, lønn og arbeidsforhold hos Andenes Fiskemottak, som har brukt arbeidskraft fra Adversitus-nettverket. Disse har vært aktive i Norge i 14 år med nærmere 100 selskaper, som har rekruttert billig arbeidskraft fra Litauen.

Pengesterkt firma

Dagbladet har konfrontert pengesterke Fjordlaks med Vaidas sak. Administrerende direktør Roy Reite i Fjordlaks sier han er ny i jobben, og at han ikke kjenner saken i detalj.

VARIG SKADE: Vaidas Sakalauskas var ute av jobb - og lønn - i mange måneder etter ulykken da han mistet to fingre. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VARIG SKADE: Vaidas Sakalauskas var ute av jobb - og lønn - i mange måneder etter ulykken da han mistet to fingre. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Det er vanskelig for meg å kommentere en enkelt sak som skjedde for flere år siden, men på generelt grunnlag kan jeg si at i den grad en bruker innleid arbeidskraft, bør selskapene ha forsikringer som dekker ulykker, sier Reite.

Fjordlaks sa opp avtalen med Altonas ved Tufjordbruket. Seinere sa de opp avtalen med et annet Adversitus-selskap ved Karlsøybruket, og bruker ikke lenger arbeidskraft fra dette nettverket.

Skulle holde kjeft

Som norsk ansatt til normale vilkår og yrkesskadeforsikring, ville Vaidas fått minst et halvt års lønn i erstatning i stedet for to tusenlapper.

- Dette vil gitt ham minst 200 000 kroner, sier advokat Anders Foss i Personskadeadvokat1, som er spesialister på denne typen saker.

Istedenfor fikk Vaidas en klar beskjed fra arbeidsgiveren Altonas, som er knyttet til det såkalte Adversitus-miljøet med utspring i Alta: «Hvis han snakket med folk i Norge om det som skjedde, ville han aldri mer få jobb i Norge».

- Jeg oppfattet det som en trussel, sier Vaidas Sakalauskas.

Dagbladet møtte ham utenfor en brakkerigg ved Gardermoen, hvor han nå jobber.

Både Vaidas og hans litauiske arbeidskompis Paulius Uselus har hørt mange historier om utnyttelse av landsmenn. De sier også at det er mange som ikke vil fortelle om jævlige arbeidsforhold fordi de er redde.

SKULLE HOLDE KJEFT: Vaidas Sakalauskas fikk beskjed om at han ikke skulle få mer jobb i Norge, hvis han fortalte om hva som hadde skjedd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SKULLE HOLDE KJEFT: Vaidas Sakalauskas fikk beskjed om at han ikke skulle få mer jobb i Norge, hvis han fortalte om hva som hadde skjedd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Vi er det 21. århundrets slaver over hele Europa, sukker Uselus.

Han har blant annet jobbet 10 år i Storbritannia, og har sett hvordan folk blir utnyttet som blant annet jordbærplukkere.

- Tross alt er det stort sett bedre her i Norge, sier Uselus.

Usikret maskin

Vaidas stod ved produksjonslinjen mens en maskin saltet fisken. Han skulle stenge luken for å stoppe saltinga, da katastrofen inntraff.

- Jeg visste ikke hva som var innenfor luken, og stakk hånden inn der hvor luken skulle stenges. Skjønte at et eller annet traff meg, men forstod ikke med en gang hva som skjedde da jeg hadde arbeidshansker på. Da jeg tok av meg hansken, skjønte jeg alvoret.

Inne i maskinen var det en slags kvern som spredde saltet. Denne kverna tok Vaidas fingre.

- De ringte etter ambulanse, men vi befant oss på en øy og jeg måtte vente to timer før jeg endelig ble sendt til Hammerfest sykehus og ble operert.

Ulykken endte med tilsyn, og utstyret i fiskeproduksjonen ble sikret i etterkant.

Overlatt til seg selv

Sakalauskas var aldri ansatt av Tufjordbruket Finnmark, eid av pengesterke Fjordlaks i Ålesund. Derfor hadde Fjordlaks heller ingen formelle forpliktelser overfor ham. Vaidas var ansatt i Adversitus-selskapet Altonas, som drev med utleie av arbeidere fra Litauen. Derfra fikk han bare småpenger.

- Jeg måtte bo hjemme hos moren min i Fosnavåg. Hun måtte også betale medisinene mine mens jeg gikk arbeidsledig et helt år med store smerter og dype depresjoner etter ulykken. En periode hadde jeg kontakt med advokat, og jeg reiste selv også krav overfor Altonas, som bare avviste kravene. Etter hvert ble selskapet Altonas oppløst, og dermed var det ingen å reise krav mot. Disse folkene skifter jo navn på firmaet hele tiden. Jeg har bare en advarsel til andre litauere: Ikke ta jobb hos disse folkene.

Han synes det er underlig at eierne av fiskebruket ikke ga ham erstatning.

- Stedet du jobber må være ansvarlig for en slik ulykke. Tror nok denne saken ville blitt behandlet annerledes om jeg hadde vært nordmann. Jeg er jo bare en gjestearbeider.

Henlagt av politiet

Politiet etterforsket saken, og sendte saken over til Arbeidstilsynet for å få råd om det burde reises tiltale eller ikke. Påtaleenheten i Vestfinnmark politidistrikt måtte purre noen ganger før de endelig fikk svar fra tilsynet. Da hadde det gått halvannet år siden ulykken.

Adversitus-nettverket.

Norsk-litauisk selskapssystem, som ifølge Dagbladets undersøkelser består av nesten 100 selskaper, de fleste med en levetid på under et år.

Selskapene har i 14 år formidlet arbeidere fra Litauen til norske fiskebruk, med lønn langt under norske lønnsforhold.

Før 2014 var luselønn i fiskeindustrien lovlig. Fra 2015 ble den ulovlig ved tariffnemndas vedtak om at alle skal ha lønns- og arbeidsforhold på linje med tariffavtalen.

Fra 2015 erstattet Adversitus-nettverket utleie av arbeidskraft med tilbud om å være «underleverandør». Norske myndigheter mener dette er å omgå regelverket.

«Med bakgrunn i de opplysninger som er fremkommet i politietterforskningen, har Arbeidstilsynet kommet til at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å tilrå straff overfor enkeltpersoner eller foretak etter arbeidsmiljøloven og dens forskriftsverk. Vår tilrådning er derfor at saken henlegges», skriver tilsynet.

De mener derimot at hovedårsaken til ulykken er Vaidas Sakalauskas’ egen skyld. Tilsynet mener han burde ha forstått risikoen.

- Jeg fikk jo aldri opplæring, og visste ikke hvor farlig maskinen var, sier Sakaluskas.

50-60 kroner timen

Da Vaidas jobbet på Tufjordbruket hadde han en fast månedslønn på rundt 13.000 kroner, godt under halvparten av hva som var vanlig norsk lønn. Det var aldri snakk om betaling for overtid.

- Vi jobbet lange dager. Noen ganger 15 timer om dagen. Jeg var ung, 18 år, og det var min første jobb og ville tjene egne penger. Det betydde ikke så mye den gang at jeg måtte overnatte i etasjen over fabrikken. Vi var bare litauere, og noen polakker. Ingen nordmenn, men kanskje det var noe på kontoret, ler Vaidas

Brannmann-drøm

Vaidas vokste opp i byen Panevėžys i Litauen på grensen til Latvia. Foreldrene drev et lite transportfirma sammen. Lille Vaidas hadde en drøm. Han ville bli brannmann når han ble stor.

- Jeg ønsket å ha en jobb hvor jeg kunne hjelpe andre.

Den drømmen gikk også i knas etter ulykken på Tufjordbruket i Finnmark.

- For tre år siden forsøkte jeg å komme inn på opptreningen for brannmenn i Litauen. Men først ble fysikken sjekket på et sykehus. Dermed var det avgjort. To manglende fingre gjorde at jeg ikke kunne starte. Jeg ble skikkelig deprimert da jeg skjønte at det var umulig for meg å realisere drømmen om å bli brannmann, forteller Vaidas og ser ned i bordet.

Jobber som sjåfør

I dag jobber Vaidas som sjåfør i Norge med norsk tarifflønn, ordnede forhold og fri i alle helger. Fire uker med jobb og to uker hjemme i Litauen passer ham bra.

- Da reiser jeg hjem til kjæresten min som jobber i forsvaret.

DYR LÆRDOM: Vaidas Sakalauskas advarer andre litauere mot å ta jobber i tilsvarende innleiefirmaer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DYR LÆRDOM: Vaidas Sakalauskas advarer andre litauere mot å ta jobber i tilsvarende innleiefirmaer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Han kjenner fortsatt på smertene fra de forsvunne fingrene.

- Det er verst om vinteren, når det er kaldt. Jeg var veldig sint og bitter etter ulykken, men jeg velger å se framover. I den jobben jeg har nå, har jeg full forsikring, smiler Vaidas.

Kuttet samarbeid

Administrerende direktør Roy Reite i Fjordlaks sier at han ikke kjenner detaljene i avtalene med selskapene i Adversitus-nettverket siden han kun har vært i jobben noen måneder.

- Jeg har registrert at avtalene ble avsluttet fordi de var for dårlige. De holdt ikke den standard som vi krever, sier Reite.

Medeier i Fjordlaks, Amund Pedersen, sier at kontakten med Adversitus-selskapene var styrt lokalt på fiskebrukene.

- Vi reagerte etter stadig skifte av navn på selskapene som kom inn, sier Pedersen.

Reite opplyser at Fjordlaks nå ansetter folk selv, for å ha kontroll på arbeidsforhold og rettigheter.

Selskapet Altonas er nedlagt for lengst. Dagbladet har konfrontert Tom Henrik Frisk Isaksen, som hadde prokura i Altonas, med spørsmål om ulykken. E-posten ble sendt for en måned siden. Han har ikke svart på spørsmålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer