Fikk to tusen kroner for to tapte fingre

Fjordlaks gikk med 104 millioner i overskudd i 2011. Litauiske Vaidas Sakalauskas fikk en tusenlapp per finger i erstatning, da han mistet to fingre i en arbeidsulykke på Fjordlaks`fiskebruk.

MISTET TO FINGRE: Det hjalp ikke at Vaidas Sakalauskas jobbet på fiskebruket til en søkkrik nordmann da han ble utsatt for en arbeidsulykke. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MISTET TO FINGRE: Det hjalp ikke at Vaidas Sakalauskas jobbet på fiskebruket til en søkkrik nordmann da han ble utsatt for en arbeidsulykke. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): Vaidas var 20 år da ulykken skjedde på Tufjordbruket i Finnmark der han jobbet for luselønn i selskapet Altonas, som var en del av Adversitus-nettverket. Plutselig stod Vaidas uten jobb og uten to fingre med en lusen erstatning på 2000 kroner til sykehusdrosje og medisiner. Han var ikke ansatt direkte på Tufjordbruket, og stod uten forsikring.

Dagbladet har skrevet om manglende kontroll med arbeidstid, lønn og arbeidsforhold hos Andenes Fiskemottak, som har brukt arbeidskraft fra Adversitus-nettverket. Disse har vært aktive i Norge i 14 år med nærmere 100 selskaper, som har rekruttert billig arbeidskraft fra Litauen.

Pengesterkt firma

Dagbladet har konfrontert pengesterke Fjordlaks med Vaidas sak. Administrerende direktør Roy Reite i Fjordlaks sier han er ny i jobben, og at han ikke kjenner saken i detalj.

- Det er vanskelig for meg å kommentere en enkelt sak som skjedde for flere år siden, men på generelt grunnlag kan jeg si at i den grad en bruker innleid arbeidskraft, bør selskapene ha forsikringer som dekker ulykker, sier Reite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer