OSLO SPEKTRUM (Børsen): I dette øyeblikk ankommer hele Norges maktelite NHOs tradisjonsrike årsmiddag i Oslo Spektrum. Festen er med å sette et punktum for en storstilt konferansedag preget av taler, diskusjoner og framtidsrettede planer.
Om lag 1300 mennesker innen politikk og næringsliv har vært innom dørene på NHO-konferansen 2020, som ble åpnet av statsminister Erna Solberg (H). På spørsmål om statsministerens forventninger til kvelden, svarer hun:
- At det blir hyggelig, som det pleier.

Og når VIP-gjestene setter seg til bords om kort tid, har menyen flere overraskelsesmomenter å by på. Den bærer preg av å være bærekraftig og en del av det grønne skiftet - og dreier seg om mat man ellers ville ha kastet.
- Jævel på matsvinn
Industri- og finansmann Johan H. Andresen jr. (58) forteller til Børsen at han selv er god på å unngå matsvinn.

- Jeg er en skikkelig jævel på matsvinn. Jeg spiser til ting på en måte banker på innsida av kjøleskapet og vil ut. Jeg tester ut hvor mange måneder over utløpsdato man kan gå, og har spist gulost tre måneder over datoen, sier han, og innrømmer at det dog ikke er det beste han har spist:
- Den er kanskje bedre når den er varmet opp enn når den er kald på brødskiva. Men det går an å spise.


Andresen har fått verdien av å ikke kaste mat i arv fra faren sin.
- Jeg har vokst opp med en far som vokste opp under andre verdenskrig, og da sparte man på alt. Og det er en verdi som kan gå i arv. Det kan komme trange tider, understreker Andresen.
MENYEN PÅ NHO-ÅRSMIDDAGEN
På NHOs årsmiddag vil gjestene bli servert blant annet:
• Bifangst fra Båtsfjord / Lettrøkt fersk hyse med pepperrotkrem og klorofyll i olje.
• Tanggravet Hardangerfjordørret / Hardangerfjordørett gravet i fire arter norsk tang og tare.
• Arktisk kje fra hode til hale / Fransk sylte av restekjøtt fra arktisk kje med grov sennep, norsk sylteagurk og nystekt flatbrød på urkorn.
• Kveitekjaker på studietur i Asia / Langtidsbakt kveitekjake fra Trøndelagskysten med yuzu ponzu og wakamesalat på norsk tang og tare.
• Grønn fredagstaco / 100 % plantebasert taco av belugalinser og finnøytomater.
• Høns til overs fra Holte Gård / Buljong av hønseføtter med dumpling av hønsekjøtt.
• McKjøllefjord / Køllefjordburger av kongekrabbe med vinterlagret norsk kålrot og en litt småsterk mayo.
• Norske vinterlagrede epler / Fløyelsmyk karamellpudding. Bringebær fra Lærdal. Med sprø smuler av vinterlagrede nedfallsepler fra Lier.
Administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan (48), har store forventninger til kveldens meny.
- Jeg forventer at det blir god mat og god stemning, som det pleier.

- Spennende mennesker
Isabelle Ringnes (31) gleder seg stort til kveldens middag i Oslo Spektrum.
- Jeg vet at jeg sitter på bord 21, men hvem andre som sitter på det bordet har jeg ingen peiling på. Men jeg var her for tre år siden, og traff mange spennende mennesker - Jonas Gahr Støre husker jeg satt der, og Petter Stordalen, og jeg tror også Trond Giske satt der. Det var et spennende lag, og jeg regner med at det blir minst like spennende i kveld, sier hun til Børsen.

Ringnes håper å få sitte til bords med Erna Solberg, og har mange spørsmål.
- Da ville jeg spurt henne om sin egen karriere, og hvordan hun har tenkt gjennom livet. Hvordan hun har blitt en så fantastisk inspirerende dame, og hva hun tenker om Norges framtid, ikke minst. Hvordan hun tenker at Norge passer inn i alt det som skjer i verden og hva vi skal gjøre for å skape en bedre verden på sikt, fastslår hun.


- Har operert
Stein Erik Hagen (63) er «alltid åpen for det som måtte skje», som han selv sier til Børsen på den røde løperen på spørsmål om kveldens forventninger.

Han ankom Oslo Spektrum haltende, grunnet en operasjon.
- Jeg har litt problemer, jeg har operert. Men det går fint, sier han.
Se flere bilder fra NHO-årsmiddagen: