Finanskjendis punget ut for «rønne»

Nordmannen, som pendler til Sveits med privatfly, betalte fire mill. sammen med flere andre.

- FALLEFERDIG: Finansmannens selskap punget ut 4 millioner for dette. - Det er ikke huset man betaler for, sier mekleren. Foto: Sebastian Nilsen Solberg / Sne Eiendomsmegling
- FALLEFERDIG: Finansmannens selskap punget ut 4 millioner for dette. - Det er ikke huset man betaler for, sier mekleren. Foto: Sebastian Nilsen Solberg / Sne Eiendomsmegling Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ytterst i havgapet på Kvaløya utenfor Tromsø ligger en eldre, falleferdig gårdseiendom.

I flere avisoppslag ble hovedhuset kalt for ei «rønne».

På tampen av fjoråret ble eiendommen lagt ut for salg, og flere skal ha kastet seg inn i den hete budrunden. I juni ble den solgt - for 4 millioner kroner.

Nord24 omtalte salget først.

- Helt nydelig

- Huset er jo tilnærmet falleferdig, vedgår eiendomsmekler Ivar Nerdal i Sne Eiendomsmegling til Børsen.

Han sto for salget på vegne av tre arvinger.

- Jeg har registrert at enkelte har omtalt den som «ei rønne», men man må jo huske på at dette er noen sitt barndomshjem, sier han og ler.

Men det er «ikke huset man kjøper», opplyser han.

HAVGAPET: Eiendommen ligger spektakulært til. Foto: Sebastian Nilsen Solberg / Sne Eiendomsmegling
HAVGAPET: Eiendommen ligger spektakulært til. Foto: Sebastian Nilsen Solberg / Sne Eiendomsmegling Vis mer
NATUR: - Et vakkert stykke Norge, mener mekleren. Foto: Sne Eiendomsmegling
NATUR: - Et vakkert stykke Norge, mener mekleren. Foto: Sne Eiendomsmegling Vis mer
UTSIKT: Finansmannen punget ut 4 mill. Foto: Sne Eiendomsmegling
UTSIKT: Finansmannen punget ut 4 mill. Foto: Sne Eiendomsmegling Vis mer

- Dette er en superspennende eiendom som ligger på et helt nydelig sted. Det er et veldig vakkert stykke Norge. Du har lange flotte sandstrender, lite lysstøy med tanke på nordlys og upåklagelig vestvendt beliggenhet, skryter Nerdal.

Med på kjøpet følger to kilometer med strandlinje, et naust i vannkanten, i tillegg til sju regulerte boligtomter langs vannet. Disse er skilt ut fra hovedeiendommen tidligere, men boliger er ikke realisert.

- Eiendommen er mangefasillitert og kan tas i svært mange retninger, legger han til.

1600 mål med grønne jorder omkranser eiendommen. Nærhet til både Tromsø by og flyplass, er også attraktivt.

Finansriking kjøper

Det var mange budgivere, opplyser mekleren. De som trakk det lengste strået var selskapet Kvaløyvågen Gård AS.

De punget altså ut 4 millioner kroner.

Nå håper mekleren de kan løfte turistnæringa lokalt.

Aksjene i Kvaløyvågen Gård AS er fordelt mellom Surfside holding AS og Byggettersyn Holding AS. Surfside er heleid av finansmann og mangemillionær, Morten E. Astrup.

Morten Astrup er broren til kommunal- og moderniseringsminister, Nikolai Astrup (H).

BROR: Morten Eivindssøn Astrup (t.h.) er broren til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Lise Aaserud / NTB og Rex / Shutterstock editorial / NTB
BROR: Morten Eivindssøn Astrup (t.h.) er broren til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Lise Aaserud / NTB og Rex / Shutterstock editorial / NTB Vis mer

- Må trå varsomt

Talsperson for Kvaløyvågen Gård, Petter Aleksander Bjørge, omtaler eiendommen som en perle.

- Astrup og jeg har samarbeidet i mange år på Svalbard – der vi er involvert i hver vår turistvirksomhet i high-end-markedet. Vi har sett potensialet for mer reiseliv på Kvaløya, og derfor sikret vi oss denne eiendommen da den kom ut for salg, sier Bjørge til Børsen.

De har brukt tiden på lokal forankring hittil, sier han, og er i dialog med utviklingslaget og Maribell Sjøbuer for et videre samarbeid.

- Vi har ingen konkrete planer for eiendommen foreløpig, og er fortsatt på idéstadiet. Uten lokal forankring skal vi søringer trå varsomt. Vi ønsker ideer og er åpne for samarbeid, sier Bjørge.

Han skyter inn:

- Sist men ikke minst: Vi elsker nordlendingens åpenhet og direkte språk.

- Kan bli en suksess

Astrup gir følgende kommentar i en e-post til Børsen:

- Jeg har investert i reiseliv og eiendom på Svalbard i 20 år og har en sterk interesse for friluftsliv og reiseliv i værharde strøk.

Han legger til:

- Jeg tror Kvaløyvågen Gård har gode forutsetninger til å bli en suksess dersom vi evner å utvikle et konsept som er attraktivt for det internasjonale høy-ende markedet i samarbeid med andre eksisterende virksomheter i Kvaløyvågen.

Rikingfamilie

Familien Astrup har verdier for flere milliarder kroner. Ministeren hadde en formue på 343 millioner kroner i 2019, ifølge skattelistene.

Deres far, finansmannen Eivind Astrup, har en anslått formue på 2,25 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Morten Astrup står oppført som bosatt i Sveits og har ifølge norske skattelister en formue på 196 926 kroner. Hans heleide Surfside Holding AS hadde imidlertid eiendeler for 335,3 millioner kroner i 2019. Han har andeler i en lang rekke selskaper.

Ministerens finansbror har i en årrekke pendlet mellom London og Sveits i sitt eget privatfly der han selv er pilot, ifølge en DN-reportasje.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer