Storbritannia:

Finansministeren har fått sparken

Kritikken har haglet mot finansminister Kwasi Kwarteng og Truss etter framleggelsen av budsjettforslaget. Nå bekrefter han at han er bedt om å gå.

ØKONOMISK KRISE: Kritikken har haglet mot Kwasi Kwarteng og Truss etter framleggelsen av budsjettforslaget. Foto: Toby Melville / NTB / REUTERS
ØKONOMISK KRISE: Kritikken har haglet mot Kwasi Kwarteng og Truss etter framleggelsen av budsjettforslaget. Foto: Toby Melville / NTB / REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du har bedt meg om å tre til side som minister. Jeg har akseptert det, skriver Kwarteng i sitt oppsigelsesbrev publisert på egen Twitter-konto fredag ettermiddag.

Han bekrefter dermed opplysningene flere britiske medier hadde tidligere fredag.

Ifølge avisa The Times' kilder er det Jeremy Hunt som vil overta finansministerposten etter Kwarteng.

Stor uro

Det har den siste tida vært stor uro i finansmarkedene i Storbritannia, etter framleggelsen av et kontroversielt «minibudsjett»

Statsminister Liz Truss har varslet en pressekonferanse klokka 15 fredag.

Storbritannias finansminister Kwasi Kwarteng avbrøt torsdag sin reise til Washington, der han deltok på møter i regi av Det internasjonale pengefondet IMF.

Ifølge Times var årsaken at han hadde fått sparken, skriver Reuters. Kilder i det politiske miljøet sier til Sky News at Kwartengs avgang ikke er til å unngå. Også BBC meldte tidligere om avgangen.

Kwarteng har kun sittet som finansminister i 38 dager.

Økonomisk krise

Kritikken har haglet mot Kwarteng og Truss etter framleggelsen av budsjettforslaget.

Det inneholdt de største skattekuttene på 50 år og større låneopptak, samtidig som Storbritannia står midt en økonomisk krise med stigende renter og kraftig inflasjon.

Etter framleggelsen har det vært kaotiske tilstander i det britiske finansmarkedet, skriver NTB.

Hjemreisen var nødvendig

- Forventningene stiger i London og finansmarkedene om at han umiddelbart vil gjøre en u-sving om de ufinansierte skattekuttene på 43 milliarder pund i budsjettet som ble presentert forrige måned, skriver Financial Times fredag.

En kilde i finansministerens krets innrømmer overfor avisa at det er turbulent i finansmarkedene.

Vedkommende sier hjemreisen var nødvendig for å «selge» regjeringens finansieringsplan for skattekuttene til parlamentarikere og publikum innen kunngjøringen 31. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer