WeWork:

«Finansprins» i sjokkintervju: - Jeg angrer

Hårreisende festkultur, børsfiasko, og en urovekkende lederstil. Nå svarer Adam Neumann omsider på den omfattende skandalen som rammet gigantselskapet.

UTSKJELT: Tidligere administrerende direktør i WeWork, Adam Neumann, har for første gang siden selskapsskandalen for to år siden valgt å uttale seg offentlig. Foto: AP / Mark Lennihan
UTSKJELT: Tidligere administrerende direktør i WeWork, Adam Neumann, har for første gang siden selskapsskandalen for to år siden valgt å uttale seg offentlig. Foto: AP / Mark Lennihan Vis mer
Publisert

- Jeg har hatt mye tid til å tenke. Det har vært flere lærepenger og jeg har gjort flere ting jeg angrer på, fortalte Adam Neumann (42) under et New York Times-arrangement tirsdag, ifølge CNN.

Det er en oppsiktsvekkende uttalelse - og den første han har gitt offentlig på to år - fra den tidligere toppsjefen i WeWork. Neumann er forretningsmannen og gründeren som fikk skylda for det da fremadstormende selskapets dramatiske kollaps i 2019.

Det året skulle WeWork, som leier ut såkalte coworking-kontorer og andre fleksible kontorløsninger, børsnoteres til en verdi av 47 milliarder dollar, (drøye 400 milliarder kroner etter dagens kurs).

Etter at det ble avdekket en rekke skandaløse forhold bak lukkede dører, falt børsdrømmen i grus. Selskapets verdivurdering raste, og tusenvis av ansatte ble sagt opp.

Ut forsvant Neumann med en omstridt etterlønn på 1,5 milliarder dollar i en såkalt gyllen fallskjermavtale. Siden har han gått under radaren - fram til nå.

Shotte-oppfordring

I det ferske intervjuet gir Neumann uttrykk for at masseoppsigelsene er noe av det han kjenner mest anger for. 42-åringen tar også bladet fra munnen om det som under hans ledelse skal ha vært en utbredt festkultur i bedriften.

Amerikanske medier, deriblant New York Times, har tidligere omtalt at ansatte ble oppfordret til å shotte tequila, jobbe 20 timer i døgnet, og stille på møter klokka to på natta. Avisa skriver også at Neumann skal ha tvunget flere til å røyke marihuana i arbeidstida.

Dette nekter ikke Neumann for i dag.

- Vi hadde en morsom kultur, men la oss først begynne med det faktum at vi bygget en global merkevare i over 110 byer i 40 land. Vi fikk et kjent navn. Så den kulturen hadde mange ting ved seg som fungerte veldig bra ... Men det kommer også til et punkt der du vokser ut av det og må gå til et nytt stadium. Jeg tror det kunne skjedd tidligere, forteller han, ifølge CNN.

Luksus-livsstil

Det var i 2010 at Neumann grunnla WeWork - sammen med sin ektefelle Rebekah Paltrow Neumann (43) og amerikaneren Miguel McKelvey (47).

BRUTALT FALL: Adam Neumann (41) bygget et milliardimperium. Så kollapset alt. Her sammen med kona Rebekah Paltrow Neumann (42). Foto: NTB Scanpix
BRUTALT FALL: Adam Neumann (41) bygget et milliardimperium. Så kollapset alt. Her sammen med kona Rebekah Paltrow Neumann (42). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Neumann var imidlertid pådriveren ut mot investorene, som spyttet inn enorme summer for å realisere den gullpolerte drømmen.

Veksten ga 42-åringen - som kom fra alminnelige kår - innpass i en verden av luksus. Neumann og kona Rebekah reiste jorda rundt i privatfly, vekslet mellom seks prakteiendommer, og ansatte et team av barnepiker, personlige assistenter og en egen kokk til å ta hånd om dem og deres fem barn.

Ifølge en rekke internasjonale medier, var toppsjefens overbevisende innsalg av merkevaren en vesentlig faktor for suksessen. Selskapet startet med ett lokale i bydelen Soho, vokste i formidabel fart, og ekspanderte til 29 land - deriblant Norge.

TRØBBEL: Da Uber-sjåføren Randy Clark skulle hente Hans Berglund kranglet de om en liten detalj. Da skjedde dette. Video: Randy Clark. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Gikk til hodet

Av kolleger og forretningspartnere har 42-åringen blitt tilegnet egenskaper som «svært ambisiøs, sjarmerende og intelligent». På den andre siden anså Wall Street ham som «giftig».

I fjor publiserte The Wall Street Journal en omfattende reportasje om Neumanns reise mot toppen - og hans brutale fall. Detaljer om 42-åringens urovekkende lederstil fikk bred spalteplass. Avisa omtalte blant annet hvordan Neumann kort tid før sin avgang hadde varslet et ønske om å bli president, og at han «skulle leve for alltid».

Så trakk selskapet i nødbremsen. Neumann påstår nå - to år seinere - at pågangen fra høyprofilerte investorer, samt en kraftig økning i selskapets markedsverdi, bidro til å forverre lederstilen hans.

- Det fikk meg til å føle at en hvilken som helst lederstil kunne rettferdiggjøres. På et tidspunkt gikk det til hodet på meg.

Milepæl

Siden Neumann ble presset ut av eiendomsselskapet i 2019, har WeWork jobbet for å rette opp skuta.

For tre uker siden ble en milepæl nådd, da WeWork omsider ble børsnotert. Verdien på selskapet var riktignok langt lavere enn ved første forsøk, med en verdsettelse på ni milliarder dollar på børs, kontra 47 milliarder dollar.

- Du har sagt at dette er en historie med mye drama. Jada, dette er en historie hvor mange fastslo at vi hadde sett slutten på WeWork. Vel, motstanden og utholdenheten til disse menneskene er utrolig. Selskapet står fortsatt og er sterkere enn noen gang. Det er ingen tvil om at vi kommer til å feire mange flere milepæler, uttalte WeWorks styreleder, Marcelo Claure, til CNBC i forbindelse med børsnoteringen.

Neumann skal på side ha gått inn i kryptoinvesteringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer