Finanstilsynet med kraftig advarsel: - Betydelig risiko

- Kan ramme norsk økonomi hardt.

USIKKERHET: Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen la onsdag fram Finanstilsynets halvårsrapport om utsikten for norsk økonomi. Der pekes det på en større usikkerhet framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB
USIKKERHET: Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen la onsdag fram Finanstilsynets halvårsrapport om utsikten for norsk økonomi. Der pekes det på en større usikkerhet framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag legger Finanstilsynet fram sin halvårsrapport om utsikten for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten i Norge.

Tilsynet viser til at økonomien har klart seg godt under coronapandemien, men peker likevel på en større usikkerhet for tida framover.

- Utviklingen har vært bedre enn fryktet og bedre enn i mange andre land. Vaksinasjon av befolkningen vil bidra til økonomisk oppgang, men det er fortsatt stor usikkerhet om pandemiens videre utvikling og virkning på økonomien, skriver tilsynet i en pressemelding.

Finanstilsynet er særlig bekymret for et høyt gjeldsnivå – i tillegg til høye boligpriser.

- Høy husholdningsgjeld og høye eiendomspriser utgjør en betydelig systemrisiko. Et sjokk i form av kraftig internasjonal renteoppgang og økte risikopremier kan derfor ramme norsk økonomi hardt.

Han følger opp:

- Prisveksten i det norske boligmarkedet har vært høy under pandemien, og veksten i utlån til husholdninger har tiltatt. Husholdningenes gjeld vokser raskere enn inntektene, og andelen husholdninger med høy gjeldsgrad har økt de siste årene. Mange husholdninger er sårbare ved betydelig renteøkning, boligprisfall eller inntektsreduksjon, sier Morten Baltzersen.

Tilsynet viser til viktigheten av at bankene er godt rustet til å bære betydelige utlånstap som kan følge av en uventet utvikling i finansmarkedene og realøkonomien.

- Vaksinasjon av befolkningen bidrar til at smitteverntiltak etter hvert kan trappes ned og dermed til økt aktivitet i næringer som er omfattet av myndighetenes restriksjoner. Det er likevel betydelig usikkerhet om den videre utviklingen i pandemien og dens effekt på realøkonomien, understreker Baltzersen.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, er ikke like bekymret.

- Vi deler Finanstilsynets generelle bekymring for rentedrevet boligpris- og gjeldsvekst. Det ligger imidlertid an til en svakere boligprisutvikling ettersom renteeffekten og forbrukereffekten under pandemien går i revers når samfunnet normaliseres. I tillegg virker utlånsforskriften begrensende på gjeldsopptak, og særreglene i Oslo bidrar nå til å ta toppen av dette markedet, sier Geving og legger til:

- Forutsatt at Norges Banks rentebane ikke endres vesentlig de nærmeste årene tror vi at gjeldsbelastningen knyttet til boligmarkedet er bærekraftig, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer