Finanstilsynet med kraftig advarsel: - Betydelig risiko

- Kan ramme norsk økonomi hardt.

USIKKERHET: Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen la onsdag fram Finanstilsynets halvårsrapport om utsikten for norsk økonomi. Der pekes det på en større usikkerhet framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB
USIKKERHET: Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen la onsdag fram Finanstilsynets halvårsrapport om utsikten for norsk økonomi. Der pekes det på en større usikkerhet framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag legger Finanstilsynet fram sin halvårsrapport om utsikten for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten i Norge.

Tilsynet viser til at økonomien har klart seg godt under coronapandemien, men peker likevel på en større usikkerhet for tida framover.

- Utviklingen har vært bedre enn fryktet og bedre enn i mange andre land. Vaksinasjon av befolkningen vil bidra til økonomisk oppgang, men det er fortsatt stor usikkerhet om pandemiens videre utvikling og virkning på økonomien, skriver tilsynet i en pressemelding.

Finanstilsynet er særlig bekymret for et høyt gjeldsnivå – i tillegg til høye boligpriser.

- Høy husholdningsgjeld og høye eiendomspriser utgjør en betydelig systemrisiko. Et sjokk i form av kraftig internasjonal renteoppgang og økte risikopremier kan derfor ramme norsk økonomi hardt.

Han følger opp:

- Prisveksten i det norske boligmarkedet har vært høy under pandemien, og veksten i utlån til husholdninger har tiltatt. Husholdningenes gjeld vokser raskere enn inntektene, og andelen husholdninger med høy gjeldsgrad har økt de siste årene. Mange husholdninger er sårbare ved betydelig renteøkning, boligprisfall eller inntektsreduksjon, sier Morten Baltzersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.