Norske Selskab

Finanstopp ut etter kvinnebråk

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, trekker seg fra vervet som medlem av representantskapet i herreklubben Norske Selskab.

PROTEST: Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, trekker seg fra vervet som medlem av representantskapet i herreklubben Norske Selskab og melder seg ut av foreningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROTEST: Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, trekker seg fra vervet som medlem av representantskapet i herreklubben Norske Selskab og melder seg ut av foreningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kreutzer melder seg også ut av foreningen etter å ha vært en del av mindretallet som vil tillate kvinner i foreningen, skriver han i en melding på Finans Norges nettsider.

Beslutningen kommer som følge av at Kreutzer opplever at saken tar oppmerksomhet bort fra de viktige sakene Finans Norge arbeider med og mener at det ikke kan fortsette.

Likestillingsarbeid

Debatten har blant annet gått rundt om medlemmer kan være for likestilling og mangfold og samtidig være med i en organisasjon som ikke åpner for kvinnelige medlemmer.

- For egen del er problemstillingen aktuell, fordi jeg er for likestilling og er valgt som medlem av representantskapet, primært et tilsynsorgan som normalt møtes to timer fire ganger i året.

Kreutzer viser til at han lenge har arbeidet aktivt for likestilling i sitt virke.

- Som leder i norsk finansnæring de siste 20 årene har jeg aktivt arbeidet for likestilling gjennom trainee-programmer, lederutviklingsprogrammer, programmer for flere kvinnelige styremedlemmer og utallige foredrag, og jeg har bidratt til å øke andelen kvinnelige ledere i organisasjonene jeg har ledet, skriver han.

Børsen har vært i kontakt med Idar Kreutzer, som ikke har noe å tilføye i saken.

Opprop

Søndag ble det klart at en rekke kvinner fra nærings- og samfunnslivet har skrevet under et opprop som krever at Norske Selskab åpner også for kvinner.

Oppropet er signert av 27 kvinner fra ulike bransjer i norsk næringsliv, mange i lederposisjoner, skriver Dagens Næringsliv.

- Om dette var en ren bridge- eller leirdueskyteklubb for menn i alle samfunnslag, ville det vært en annen sak. Men dette er en klubb der samtlige av medlemmene representerer viktige roller i næringslivet, og som i lukkede fora har samtaler som på sikt, direkte og indirekte, bidrar med verdifulle nettverk og viktige avgjørelser, sier gründer Isabelle Ringnes (31), som jobber for likestilling i Equality Check.

Fortsatt nei

Den lukkede herreklubben havnet i offentlighetens søkelys da Børsen i januar avslørte at et forslag fra styret om å åpne for kvinner, utløste en storm av harmdirrenede protester.

Motstanden ble så stor at styret, internt omtalt som Direksjonen, la ned utvalget som skulle vurdere spørsmålet før det i det hele tatt hadde kommet i gang med sitt arbeid.

Oppmerskomheten som fulgte førte til at en rekke fremstående medlemmer, som forlagsdirektør Mads Nygaard, statsråd Nikolai Astrup og fiolinist Arve Tellefsen meldte seg ut i protest.

Morten Thorvaldsen er formann i direksjonen i Norske Selskab, opplyser til Børsen at han foreløpig ikke kan uttale seg om saken.

- Jeg kommer fra reise, og må få dagen til å se på dette. Jeg kan ikke kommentere her og nå, sier Thorvaldsen.

Norske Selskab er landets eldste klubb, stiftet i 1772 av norske studenter i København.

Den eksklusive herreklubben har lokaler rett bak Stortinget. Superrikinger som Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Christian Ringnes er blant de rundt 1000 medlemmene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer