Finanstoppens millionblemme: - Helt vanvittig

Psykologens dom over «Exit»-karakterene er nådeløs. Investorprofil kjenner seg ikke igjen.

TV-SUKSESS: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er fire menn i finansbransjen som trår langt over moralske grenser i jakt etter spenning. Foto: NRK / Fremantle
TV-SUKSESS: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er fire menn i finansbransjen som trår langt over moralske grenser i jakt etter spenning. Foto: NRK / Fremantle Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Gi meg noen linjer, eller ei flaske vin eller hva som helst som fjerner den tunge duringen av grått sosialdemokratisk helvete.», lyder et sitat fra en karakter i serien «Exit» på NRK.

Navnet kommer av nettopp det: de leter etter en utvei, en exit, fra det konforme A4-livet som de mener er kjedelig.

Sesong to av sjokkserien kom fredag, og skal ifølge skaperne være «mer fucked up».

Serien er basert på virkelige historier fra enkelte i Oslos finansmiljø.

Skruppelløse finansfolk

Seerne har gjennom første sesong blitt kjent med fire menn i finansbransjen som lever et dobbeltliv. De balanserer et tradisjonelt familieliv på den ene siden; med champagne, kokain og prostituerte på den andre.

De er suksessrike forretningsmenn og millionærer med et omtrentlig moralsk kompass, og uten skrupler i jakten på kick og moro.

Hvordan er slike folk egentlig skrudd sammen, og er disse representative for finansbransjen? Og hvis ikke – hva slags egenskaper er viktige for å gjøre det bra? Børsen tok praten med noen som har peiling.

Investor kjenner seg ikke igjen

- Deler av finans er salgsmaskiner. Der hører man om ville fester og høy sigarføring. Men i den delen av finans som jeg har opplevd, er det lite av det, sier investor Peter C. Warren.

Warren er en tungvekter i finansbransjen. CV-en er lang: Han er utdannet innen økonomi og statsvitenskap fra London, og har i tillegg en bachelor i psykologi. På 70- og 80-tallet var han yrkessoldat i den britiske hæren. Han var hedgefond-forvalter i 12 år fra begynnelsen av 2000-tallet.

Warren er av den gamle skolen. Han understreker at det kan godt hende det finnes, selv om han ikke har sett det.

INVESTORPROFIL: Peter Warren har 30 års erfaring som forvalter, trader og investor. I dag forvalter han egne penger, blogger om finans og holder foredrag. Foto: Produsent Sverre
INVESTORPROFIL: Peter Warren har 30 års erfaring som forvalter, trader og investor. I dag forvalter han egne penger, blogger om finans og holder foredrag. Foto: Produsent Sverre Vis mer

Bøtta innpå

- Da jeg jobbet i London, gikk man ut til lunsj. Der har man en pubtradisjon, og da bøtta jo folk innpå. Det var en kar, etter at han kom fra lunsj var han såpass påseila at man dro ut stikkontakten på telefonen hans. Han var så full at han ikke merket det. Men han tjente mye før lunsj. Sånn tror jeg ikke hadde gått i dag.

Warren husker også en kollega i Chicago, som var rusbruker.

- Dette var på 80-tallet. Han hadde en høyintensitetsjobb, der du står på gulvet og skriker. Han brukte rusmidler og gikk stadig inn på do. Det var ikke noe jeg merket på ham, akkurat, men han var åpen om at det var for å håndtere det høye presset i jobben.

Forskjellige typer

Tradere må ha evnen til å fatte beslutninger og handle raskt, i tillegg til stressmestring, ifølge Warren.

- Du må håndtere høy puls og høye nivåer adrenalin og kortisol. Det er viktig med en evne til å fokusere og multitaske, det er slitsomt hvis du havner bakpå.

Han skyter inn:

- Jeg har ikke sett så mye sigarføring blant tradere, som jeg har sett blant dem som driver med salg. Traderne jeg har kjent gjennom åra, er svært nerdete. De tar risiko, enten for seg selv eller banken. De er mer introverte, selv om de må skrike en del, og driver ikke med «small talk» fordi de vet at et øyeblikks uoppmerksomhet kan gi store tap.

Warren legger til at spekteret av personligheter i finansbransjen har bare blitt bredere med åra.

Fraråder Paralgin Forte

En gang hadde Warren fått tannpine på seiltur og var tilbake på kontoret med et enormt tannverk.

- Jeg prøvde å trade med Paralgin Forte innabords. Jeg følte meg ok, på tross av tannverket, men handlene gikk ikke så bra. Jeg tror jeg tapte 3,6 millioner kroner på det. Det tror jeg må være tidenes dyreste tannlegeregning.

- Jeg prøvde å trade med Paralgin Forte innabords. Jeg tror jeg tapte 3,6 millioner kroner på det. Peter Warren

Han forklarer at han ble sittende igjen på kontoret med hele risikoansvaret, delvis fordi kollegaene hadde ferie.

- Vi hadde krav på oss om å stille priser, så jeg hadde ikke noe valg. Og da eksploderte selvfølgelig markedet: det beveget seg noe helt vanvittig.

Rusmidler har han ikke troen på.

- Jeg vil tro at rus reduserer skarphet. Jeg har hørt rykter om at man i Midtøsten tygger kokablader, at det skal øke skarpheten, men jeg vet ikke om det stemmer at rusmidler er prestasjonsfremmende.

- Med unntak av for han i Chicago da, humrer han.

- Behandler folk som dritt

- Er empati viktig i finansbransjen?

- Det er ingen fordel å ikke bry deg om folk. Å behandle folk som en ufyselig diktator er ikke bra. Det er universelt for alle bransjer.

Han legger til:

- Men hvis du leverer på bunnlinja, så er det jo utrolig hva som aksepteres. Jeg har sett meklere som behandler folk under seg som absolutt dritt. Men det kan jo være dumt, for en dag så trenger du jo dem som er under deg. Da er det en stor fordel at man er på lag.

- Jeg har sett meklere behandle folk som absolutt dritt. Peter Warren

- Slår tilbake på deg

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren tror heller ikke det er noen fordel for å komme seg opp og fram, å være skrudd sammen slik, helt uten skrupler:

- Det er grenser for hvor hensynsløs du kan være før det slår tilbake på deg. Vi vet jo noe om dem som lykkes, men vi vet ikke så mye om alle dem som ikke lykkes.

Lindgren er psykolog og faglig rådgiver i det populære radioprogrammet «Sånn er du» på NRK P2 med Harald Eia og Nils Brenna. I programmet analyseres kjendisers personlighet, med utgangspunkt i personlighetstesten «big 5».

- Ambisiøse, ekstroverte nevrotikere

- Hvordan ville Exit-karakterene gjort det i en slik personlighetstest?

- De scorer nok høyt på trekket ekstroversjon – fordi de oppsøker spenning, sier Lindgren.

Folk som når langt i karrieren, slik disse karakterene har gjort, har ifølge Lindgren gjerne også høy score på trekkene prestasjonsstreben og planmessighet.

Psykologen mener det hovedpersonene soleklart har til felles er en høy score på nevrotisisme, trekket som måler hvordan en påvirkes av negative følelser.

- Disse karakterene eier jo ikke impulskontroll. Lav impulskontroll er kongen av nevrotiske trekk, sier Lindgren.

Personlighetsforstyrret

Hovedproblemet for nevrotikerne, er at de «ikke klarer å la ting ligge».

- Livet spiller en større rolle for de nevrotiske, sier han, og legger til at nevrotisisme-trekket er en gjenganger i den «den mørke triaden» av personlighetsforstyrrelser: narsissister, psykopater og machiavellanere.

For nettopp personlighetsforstyrrelser mener psykologen er problemet med Exit-karakterene. Han understreker at han ikke kan fjern-diagnostisere gjennom skjermen, men tillater seg å spekulere.

- Han svensken, Adam, han er jo ikke god. Han har nok en eller annen form for antisosial personlighetsforstyrrelse. Det å tenke på andres ve og vel, er ikke i repertoaret hans. Han har et grenseløst kontrollbehov – som er typisk for nevrotikerne. Men han er samtidig ikke så opptatt av mennesker.

Han legger til:

- Vi må vel nesten regne med at karakterene scorer lavt på omgjengelighet (medmenneskelighet) – Du trenger ikke være psykopat for det. Du kan være lite interessert i relasjoner, følelser, men likevel ikke ha et ønske å gjøre noen vondt. Men disse folka: Dersom de får en mulighet til å tråkke ned noen, eller hanke inn en eller annen gevinst, tar de den.

Mener høy IQ er en vaksine

Lindgren mener årsaken til at karakterene gjør suksess som forretningsmenn handler om intelligens, snarere enn personlighet.

- En høy IQ er på mange måter en vaksine mot at personligheten din drar deg ned. Har du først en høy IQ har du i utgangspunktet en hjerne som er godt skrudd sammen. Høy intelligens handler om mer en IQ-tester. Det dreier seg om å få oversikt, ta inn kunnskap, og tenke raskt om ting.

- Tror du den typen personlighet karakterene i Exit har er vanlig for finansbransjen?

- Hvis jeg skulle gjette, så tror jeg ikke det. Jeg gjetter på du ikke blir så godt likt om du oppfører deg sånn. Du når ikke langt når det gjelder å bygge nettverk for eksempel. Men at noen klarer å slippe unna, tviler jeg ikke på.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer